Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Βουτιά 8% στο πετρέλαιο



Με μία βουτιά 8% οι τιμές του πετρελαίου επέστρεψαν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από τρεις εβδομάδες, κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Κάποιες συγκρατημένες ελπίδες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και η είδηση πως η Μόσχα ίναι υπέρ της επανεργοποίησης της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν ανέτρεψαν το κλίμα στην αγορά.

Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και 8,3% στα 98 δολάρια το βαρέλι και στις 14:20 ώρα Ελλάδος κυμαινόταν στα 98,93 δολάρια το βαρέλι με πτώση 7,5%. Παρόμοια η εικόνα και για το αμερικανικό αργό. Κατέγραψε πτώση έως και 8,7% στα 94,04 δολάρια το βαρέλι και στη συνέχεια οι απώλειές του περιορίστηκαν ελαφρά στο 8,2% με την τιμή στα 94,51 δολάρια το βαρέλι.

Και για τα δύο βασικά συμβόλαια του πετρελαίου είναι η πρώτη πτώση κάτω από το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι από την 1η Μαρτίου. Το μπρεντ έχει χάσει περίπου 40 δολάρια από τα υψηλά 14 ετών στα οποία εκτινάχθηκε στις 7 Μαρτίου, ενώ το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει κατά 30 δολάρια σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα, όταν εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Η σημερινή μεγάλη πτώση οφείλεται εν μέρει στη δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Μόσχα τάσσεται υπέρ του να τεθεί το ταχύτερο δυνατόν σε εφαρμογή η συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν που είχε παγώσει επί Τραμπ.

ΗΠΑ και Ευρώπη το τελευταίο διάστημα ήθελαν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις κατά του ιρανικού ενεργειακού κλάδου και να πέσει ιρανικό πετρέλαιο στην αγορά. Ωστόσο οι ρωσικές απαιτήσεις μπλόκαραν την επανέναρξή τους. Τώρα με τη Μόσχα να ανάβει το πράσινο φως υπάρχουν και πάλι ελπίδες για αύξηση της προσφοράς στην αγορά.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.