Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στα κάγκελα οι εταιρίες διαδικτυακού στοιχηματισμού και οι πράκτορες του ΟΠΑΠ για τον φόρο στα κέρδη παικτών



Την έντονη αντίδρασή τους στις προθέσεις της κυβέρνησης να αυξήσει τη φορολογία στους παίκτες των διαδικτυακών παιγνίων, εκφράζουν οι εταιρείες του κλάδου.

"Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος εξέφρασε την πρόθεσή του, αιφνιδίως, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ή διαβούλευση, να επιβάλει επιπλέον φορολογία στους παίκτες των διαδικτυακών παιγνίων, ως μια ακόμη ‘εύκολη λύση’ για την κάλυψη των δημοσίων εσόδων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν οι εταιρείες Bet365, Betshop, Bwin, Interwetten, Netbet, Novibet, Sportingbet, Stoiximan, Vistabet και Winmasters

Σημειώνεται δε πως από την έναρξη ισχύος του νέου, σταθερού πλαισίου των διαδικτυακών παιγνίων στην Ελλάδα, το 2021, για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, το Υπουργείο Οικονομικών επιβάλει επιπλέον φορολογία στα διαδικτυακά παίγνια, αλλάζοντας με άλλα λόγια για ακόμη μια φορά τους όρους λειτουργίας της αγοράς, κάτι που αποτελεί ευθεία στρέβλωσή της.

Οι εταιρείες παιγνίων σημειώνουν ακόμη:
"Η φορολογία μάλιστα έρχεται επιπρόσθετα στο υψηλό κόστος των 5 εκατομμυρίων ευρώ που καταβάλουν οι εταιρείες για την απόκτησης της άδειας λειτουργίας στην Ελλάδα και της φορολογίας ύψους 35% επί των εσόδων τους, έναν από τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη, ενώ οι εταιρείες δημιουργούν συνολικά έσοδα για το κράτος από την φορολογία - άμεση και έμμεση - που ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ετησίως.

Επιπλέον, η επιβολή πρόσθετης φορολογίας, όπως τεκμηριώνεται από όλα τα σχετικά ευρωπαϊκά παραδείγματα, οδηγεί έμμεσα στην ενίσχυση της παράνομης αγοράς, την οποία μέχρι σήμερα τόσο το ίδιο το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο όσο και οι ενέργειες της ΕΕΕΠ έχουν περιορίσει έως εκμηδενίσει.

Η απώλεια παικτών από τις αδειοδοτημένες εταιρείες / παρόχους προς την παράνομη αγορά, ως αποτέλεσμα της πρόσθετης φορολογίας, συνεπάγεται αυτόματη μείωση των δημοσίων εσόδων και ταυτόχρονα σημαντικό πλήγμα στη λειτουργία και στην ανταγωνιστικότητα της αγοράς και των εταιρειών.

Οι εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα, είναι οι βασικοί αιμοδότες του ελληνικού αθλητισμού, με την πλειονότητα των επαγγελματικών ομάδων, των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και των αθλητών που εκπροσωπούν τη χώρα στις διεθνείς διοργανώσεις και στους Ολυμπιακούς Αγώνες να στηρίζονται οικονομικά από αυτές, καλύπτοντας σε πολλές περιπτώσεις την αδυναμία του κράτους να χρηματοδοτεί τους Έλληνες πρωταθλητές.

Υποστηρίζουν τις αθλητικές υποδομές, έχοντας μόνο τον τελευταίο χρόνο, με ιδιωτική πρωτοβουλία, κατασκευάσει και εκσυγχρονίσει περισσότερους από 20 αθλητικούς χώρους, στηρίζουν οργανισμούς και φορείς με κοινωνική παρέμβαση, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν βασικούς διαφημιζόμενους, δαπανώντας περισσότερα από 100 εκατομμύρια ετησίως, δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Οι εταιρείες της αγοράς είναι από τους πλέον σημαντικούς εργοδότες στη χώρα, απασχολώντας χιλιάδες νέους, κυρίως, ανθρώπους, σε ευαίσθητους τομείς όπως αυτός της τεχνολογίας, ενώ βρίσκονται στη λίστα των κορυφαίων Ελλήνων εργοδοτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά μας αποτελεί την ‘εύκολη λύση’, χωρίς αρνητικό επικοινωνιακό αντίκτυπο για τον Υφυπουργό Οικονομικών, ο οποίος εκ του αποτελέσματος δεν αντιλαμβάνεται ότι η επιπλέον φορολογία αποτελεί στρέβλωση της ίδιας της λειτουργίας της αγοράς και τελικά θα οδηγήσει στη μείωση εσόδων για το κράτος.

Η αγορά των διαδικτυακών παιγνίων είναι από τις πλέον αναπτυσσόμενες στην Ελλάδα και παράγει συνεχώς αυξανόμενα οφέλη για τα δημόσια έσοδα, τον αθλητισμό, την αγορά εργασίας και την κοινωνία.

Η αλλαγή στους κανόνες της λειτουργίας της, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή σχετική μελέτη, με αυθαίρετες πράξεις, αμφιβόλων μάλιστα αποτελεσμάτων, όπως αυτή της επιβολής της επιπλέον φορολογίας, στερείται γνώσης της πραγματικότητας και αποδεικνύει ότι οι κλάδοι που αναπτύσσονται υγειώς, αποτελούν την εύκολη λεία μιας διοίκησης που στα χαρτιά ευνοεί την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό”.

Έντονη αντίδραση των πρακτόρων ΟΠΑΠ - Επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών
Σε επιστολή τους προς τον αρμόδιο υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο και οι πράκτορες του ΟΠΑΠ εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε αύξηση στο φόρο κερδών των παικτών. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Με ιδιαίτερη έκπληξη, πληροφορηθήκαμε από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, έπειτα από σημερινή συνάντηση της με στελέχη της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, για την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις στη φορολογία των κερδών των παικτών. Δυσμενή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Υπουργείο προωθεί τον διπλασιασμό των φορολογικών συντελεστών επί των κερδών παικτών στα αριθμοπαιχνίδια που διαθέτουν τα πρακτορεία μας (από 2,5%, 5% και 7,5%, σε 5%, 10% και 15% αντίστοιχα), καθώς και στην αύξηση των αντίστοιχων συντελεστών επί των κερδών των παικτών από στοιχηματικά προϊόντα (από 2,5%, 5% και 7,5%, σε 3%, 6% και 9% αντίστοιχα).

Ως ΠΟΕΠΠΠ, οφείλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά δυσαρέσκεια και την εναντίωση μας σε αυτή την ξαφνική και άκαιρη ενέργεια, η οποία πλήττει άμεσα τα έσοδα και τη βιωσιμότητα των 4.000 πρακτορείων ΟΠΑΠ και των περίπου 20.000 εργαζομένων τους, σε μια περίοδο που τα καταστήματα μας υπόκεινται ακόμη σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

Δυστυχώς, γινόμαστε ξανά μάρτυρες φορολογικού παραλογισμού και ξαναζούμε τα γεγονότα του 2020, όταν εν μέσω lockdown, το Υπουργείο προχώρησε στην υιοθέτηση της νέας κλίμακας φορολογίας παικτών, πηγαίνοντας από τη φορολόγηση ανά στήλη, στη φορολόγηση ανά δελτίο, με συντελεστές 2,5%, 5% και 7,5%. Και τότε, όπως και σήμερα, οι πράκτορες του ΟΠΑΠ είχαν αποκλειστεί από οποιαδήποτε διαδικασία διαβούλευσης. Και τότε, όπως και σήμερα, κανένα από τα δεδομένα που σας είχαμε παραθέσει δεν ελήφθη υπόψη.

Από τα τέλη του 2020, είχαμε επισημάνει ότι η νέα κλίμακα φορολόγησης θα οδηγούσε σε σημαντικές επιβαρύνσεις για τους παίκτες, οδηγώντας πολλούς από αυτούς στον παράνομο τζόγο και επιφέροντας πλήγματα στα έσοδα του Κράτους και στο εισόδημα των πρακτόρων ΟΠΑΠ, που έχουν "γονατίσει” από τη συνεχιζόμενη οικονομική και υγειονομική κρίση.

Υποθέτουμε ότι ο λόγος που προτίθεστε να προχωρήσετε σε αυξήσεις συντελεστών είναι ότι δεν επιτεύχθηκαν τα προσδοκώμενα έσοδα για την υποστήριξη αθλητικών ομάδων. Αν με την αρχική κλίμακα που θεσπίσατε, οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα τους πετύχετε τώρα, όταν δημιουργούνται επιπλέον επιβαρύνσεις για τους παίκτες και ωφελείται ξανά ο παράνομος τζόγος;

Όπως το 2020, έτσι και σήμερα, επαναλαμβάνουμε ότι η φορολόγηση κερδών ανά δελτίο αλλοιώνει τη φυσιογνωμία, τις αποδόσεις και τα κέρδη των παιχνιδιών που παίζονται με στήλες, δηλαδή των αριθμοπαιχνιδιών και του στοιχήματος. Η μεγάλη φορολόγηση ακόμα και για μικρά ποσά – όπως προωθείται με τις νέες κλίμακες που προτίθεστε να επιβάλετε – πλήττει τη λεγόμενη "ανακύκλωση των παιχνιδιών", μια πρακτική κατά την οποία κάποιοι παίκτες ξαναπαίζουν μέρος των χρημάτων που έχουν κερδίσει, και η οποία σχετίζεται άμεσα με τον τζίρο και τη βιωσιμότητα των καταστημάτων μας.

Άλλωστε, από στοιχεία και μελέτες που έχουμε στη διάθεση μας και σας είχαμε θέσει ξανά υπόψη, αποδεικνύεται ότι τα αποτελέσματα τέτοιων πρακτικών φορολόγησης είναι εντελώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα. Στις περισσότερες χώρες διεθνώς (ενδεικτικά Αυστρία, Βέλγιο, Φιλανδία, Ιρλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά.) δεν επιβάλλεται καν φόρος στα κέρδη των παικτών, ώστε αυτοί να παραμείνουν στα νόμιμα δίκτυα παιγνίων και να προληφθούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, όλες αυτές οι χώρες, αναγνωρίζουν ότι η ενίσχυση των εσόδων του κράτους μπορεί να επιτευχθεί με την πάταξη του παράνομου τζόγου – κατεύθυνση που πιστεύουμε ότι πρέπει να ακολουθήσει το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση.

Πέρα από τα παραπάνω, ιδιαίτερα δυσάρεστη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι το Υπουργείο προωθεί νέες, χειρότερες αλλαγές όταν η κλίμακα που ισχύει σήμερα, τέθηκε σε εφαρμογή μόλις τον Ιούλιο του 2021.

Εν κατακλείδι, επαναλαμβάνουμε την πεποίθηση μας ότι οι προωθούμενες αλλαγές επιφέρουν ένα ακόμα πλήγμα για τον κλάδο μας, στοχοποιώντας το σύνολο του  εισοδήματος μας (αριθμοπαιχνίδια και στοίχημα). Ως ΠΟΕΠΠΠ, αρνούμαστε να δεχθούμε ότι οι απόψεις και οι τεκμηριωμένες απόψεις μας αγνοούνται για μια ακόμη φορά.

Επιβάλλεται άμεσα να βρεθούν ισορροπημένες λύσεις, με σεβασμό σε όλους. Ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας και αναθεώρηση των μέτρων που έρχονται να πλήξουν περαιτέρω τον κλάδο μας που δέχεται πισώπλατα χτυπήματα από τις άστοχες επιλογές σας".

capital.gr

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.