Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η ανάγκη της κατ’ εξαίρεση μείωσης της ύλης στην Χημεία της Γ΄ Λυκείου


Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

Πληροφορήθηκα ότι η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως είναι ανένδοτη στο να μειωθεί και φέτος η ύλη των μαθημάτων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Το βασικό επιχείρημά της είναι ότι φέτος δεν έκλεισαν καθόλου τα Λύκεια εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και δεν έγινε καθόλου τηλεκπαίδευση. Και ακόμα ότι αν μειωθεί η ύλη των μαθημάτων η Επιτροπή Εξετάσεων θα πάει σε πολύ μεγάλο βάθος και τα θέματα θα είναι πολύ δύσκολα. 
Για το πρώτο θα ήθελα να επισημάνω ότι ναι μεν δεν έκλεισαν καθόλου τα Λύκεια αλλά σύμφωνα με τα πρωτόκολλα για την πανδημία που είχαμε εντολή να εφαρμόσουμε, πολύ συχνά τμήματα της Γ΄ Λυκείου έχαναν το μάθημα για να κάνουν οι μαθητές self-test  ή rapid-test. Κάποιες φορές τα χασίματα των μαθημάτων ήταν τόσο πυκνά που συχνά μονολογούσαμε οι καθηγητές «μας αρέσει που λέμε ότι είναι ανοικτά τα Λύκεια». Πέρα απ’ αυτό πολλοί μαθητές έχαναν μαθήματα λόγω καραντίνας ή επειδή ήταν καραντίνα καθηγητές που δίδασκαν στην Γ΄ τάξη. Τελικά θα μπορούσα να πω χωρίς μεγάλο λάθος, ότι σε πολλά Λύκεια της Ελλάδας χάθηκε τουλάχιστον ένας μήνας μαθημάτων. Άρα το πρώτο επιχείρημα της κ. Κεραμέως δεν είναι πολύ ρεαλιστικό. Για την δυσκολία των θεμάτων δεν θα πω τίποτα επειδή θα εφαρμοστεί σε όλους τους μαθητές, άρα δεν υπάρχει θέμα άνισης μεταχείρισης των μαθητών.
Όμως όπως σε όλα τα πράγματα υπάρχουν και εξαιρέσεις, έτσι η κ. Κεραμέως πρέπει να κάνει μια εξαίρεση και να μειώσει την ύλη της Χημείας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Κατ’ αρχήν για να μην θεωρηθεί ότι θέλω να λουφάρω μάθημα διδάσκοντας λιγότερη ύλη στην Χημεία, εξηγούμαι ότι φέτος δεν διδάσκω Χημεία στην Γ΄ τάξη, απλώς θέλω να φανερώσω το λάθος που έκανε η μεταρρύθμιση του 2018 με την ύλη της Χημείας και που διογκώθηκε τώρα με τα πολλά χασίματα των μαθημάτων λόγω της πανδημίας. 
Για να λάβετε σοβαρά υπόψη τας στοιχεία που θα παραθέσω σας δηλώνω ότι δεν είμαι άγευστος της διδασκαλίας των μαθημάτων Φυσικών Επιστημών. Στα 26 χρόνια που υπηρετώ σε Λύκεια συχνά έχω διδάξει όχι μόνο Χημεία στην Γ΄ Λυκείου, αλλά και Φυσική και Βιολογία, από πριν την μεταρρύθμιση του 1998 μέχρι και σήμερα. 
Με την μεταρρύθμιση λοιπόν του 2018 που την συνεχίζει και η κ. Κεραμέως, η ύλη της Χημείας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις περιλαμβάνει 146 σελίδες. Αντίστοιχα η ύλη για το μάθημα της Φυσικής είναι 86 σελίδες και για το μάθημα της Βιολογίας 94 σελίδες. Αναφέρομαι σε σελίδες θεωρίας που πρέπει να τις διαβάσει ο μαθητής, όχι σε ασκήσεις. Το βιβλίο της Βιολογίας μέσα σ’ αυτές τις σελίδες έχει πολλά ένθετα, εικόνες και πίνακες που είναι εκτός ύλης Πανελλαδικών Εξετάσεων, άρα τελικά η πραγματικά εξεταστέα ύλη στην Βιολογία είναι μικρότερη από 94 σελίδες κι ας πούμε ότι πλησιάζει εκείνη της Φυσικής. Δηλαδή η εξεταστέα ύλη στην Χημεία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι περίπου διπλάσια από την εξεταστέα ύλη των δυο άλλων μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών.
Άρα λογικά σκεπτόμενοι αφού η Χημεία έχει περίπου διπλάσια ύλη από την Φυσική και την Βιολογία, θα έπρεπε να διδάσκεται και διπλάσιες ώρες την εβδομάδα. Διδάσκεται όμως τις ίδιες ώρες. Για όποιον αμφιβάλλει γι’ αυτά που λέω θα εκθέσω πόσες σελίδες μειώθηκε η ύλη σε κάθε μάθημα τα δυο προηγούμενα χρόνια λόγω του κορονοϊού. Στην Φυσική μειώθηκε μόνο 8 σελίδες, στην  Βιολογία μειώθηκε 20 σελίδες (εξηγήσαμε όμως πως είναι οι σελίδες στην Βιολογία) και στην Χημεία μειώθηκε 39 ολόκληρες σελίδες ! Δηλαδή η μείωση της ύλης που έκανε η κ. Κεραμέως στην Χημεία τα δυο προηγούμενα χρόνια ήταν πενταπλάσιες σελίδες από την μείωση στην Φυσική και διπλάσιες σελίδες από την μείωση στην Βιολογία.  
Πρέπει λοιπόν κατ’ εξαίρεση να μειώσει και φέτος η κ. Κεραμέως την εξεταστέα ύλη στην Χημεία. Ας μην την μειώσει 39 σελίδες, τουλάχιστον ας την μειώσει 29 σελίδες δηλαδή ας αφαιρέσει το τελευταίο κεφάλαιο που είναι Οργανική Χημεία και δεν ταιριάζει με την υπόλοιπη εξεταστέα ύλη. 
Αξιότιμη κ. Κεραμέως 
Θα θυμάστε από τα μαθητικά σας χρόνια σε ότι έλεγε η Χημεία υπήρχαν πάντα κάποιες εξαιρέσεις. Έτσι τώρα και εσείς στην απόφασή σας να μην μειώσετε την ύλη στα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου κάντε μια εξαίρεση και μειώστε την ύλη στην Χημεία έστω και μόνο το τελευταίο κεφάλαιο. Επειδή ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας το 2018 έκανε λάθος που αύξησε την ύλη στην Χημεία υπερβολικά, με αποτέλεσμα τώρα που χάθηκαν αρκετές ώρες μαθημάτων με την πανδημία δεν μπορεί να καλυφθεί η ύλη στο βάθος που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου με επιτυχία τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.    

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.