Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σε πάνω από πέντε ασθενείς έδωσε ''Δώρο Ζωής'' ο Γιώργος Ασκητής



Τελικά τα "Δώρα" που έδωσε ο Γιώργος Ασκητής μετά τον πρόωρο και άδικο χαμό του, δίνουν ζωή σε πάνω από πέντε συνανθρώπους μας!
Η δωρεά οργάνων του 67χρονου αγωνιστή και μεγάλου ανθρωπιστή από την Αραβησσό, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Κυριακή από εγκεφαλική αιμορραγία στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, αποτέλεσε στην κυριολεξία "Δώρο Ζωής" για πέντε ασθενείς από Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δεδομένου ότι ο Γιώργος Ασκητής ήταν υγιέστατος πριν το εγκεφαλικό, οι γιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Γιαννιτσών έκριναν ότι μπορούν να αφαιρεθούν οι κερατοειδείς, οι πνεύμονες, το ήπαρ και οι νεφροί του.
Οι πνεύμονες μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς στο Ωνάσειο, οι νεφροί στον Ευαγγελισμό (σε ασθενείς από Αθήνα και Πάτρα), ενώ ομάδα Ιταλών γιατρών αφαίρεσε το ήπαρ το οποίο μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή στη Νάπολη. Σε άλλους δυο ασθενείς στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να μεταμοσχευθούν οι κερατοειδείς.
Η διαδικασία της αφαίρεσης των ζωτικών οργάνων ολοκληρώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και οι μεταμοσχεύσεις των κερατοειδών θα γίνουν στο Παπαγεωργίου και στο ΑΧΕΠΑ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το voria.gr η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα των μεταμοσχεύσεων, καθώς στη χώρα μας αξιοποιούμε τα όργανα πέντε δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 20 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 50 ασθενείς που καταλήγουν κάθε χρόνο οδηγούν σε 175 μεταμοσχεύσεις, ενώ με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα είχαμε 200 ασθενείς και 700 μεταμοσχεύσεις το χρόνο. Οι ασθενείς οπλίζονται με υπομονή, αλλά δεν τα καταφέρνουν όλοι, καθώς ενδεικτικά αναφέρεται από τον ΕΟΜ ότι ένας νεφροπαθής πρέπει να περιμένει περίπου οκτώ χρόνια για να μεταμοσχευτεί, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο μέσος όρος αναμονής είναι τα 2 χρόνια.

Ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου Πέλλας, υπεύθυνος της Μονάδας Γιαννιτσών, Βαγγέλης Λόγγος, για μια ακόμη φορά στέλνει το μήνυμα ότι η γενναία πράξη του Γιώργου και η αξιέπαινη συναίνεση των συγγενών του για την δωρεά οργάνων του, αποτελεί γέφυρα ζωής σε ασθενείς συνανθρώπους μας, πράξη που πρέπει να γίνει συνείδηση, ειδικά στη χώρα μας που είναι ουραγός στην Ευρώπη στην κατεύθυνση αυτή.   

Να σημειωθεί τέλος ότι σε κλίμα οδύνης έγινε χθες Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα, από τον Ιερό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Αραβησσό, η κηδεία του συνδικαλιστή και αγωνιστή της Αριστεράς, Γιώργου Ασκητή.


 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.