Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αύξηση ρεκόρ στις τιμές του σιταριού



Υψηλό 14 ετών «έγραψε» η τιμή του σιταριού σήμερα, με τους εμπόρους να ανησυχούν για τη διακοπή του παγκόσμιου εφοδιασμού, καθώς κορυφώνεται η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) του σιταριού στο χρηματιστήριο του Σικάγο σημείωσαν άνοδο 5,35% αγγίζοντας τα 9,84 δολάρια ανά μπουσέλ. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τις 4 Απριλίου 2008, όταν το σιτάρι διαπραγματεύτηκε έως και 9,85 δολάρια ανά μπουσέλ.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου.

Από το διεθνές εμπόριο σιταριού 207 εκατ. τόνων, το 17% προέρχεται από τη Ρωσία και το 12% από την Ουκρανία, σύμφωνα με την Bank of America.

«Το σιτάρι και το καλαμπόκι είναι τα πιο εκτεθειμένα γεωργικά προϊόντα σε οποιαδήποτε πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan σε σημείωμα της 14ης Φεβρουαρίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού την Τρίτη έφθασαν επίσης στο υψηλό των 7,22 δολαρίων ανά μπουσέλ, καταγράφοντας αύξηση 4,89%, το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο. 

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.