Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Χαιρετισμός Τζάκρη στην Ημερίδα της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής για τα Λιμάνια της Β. Ελλάδας



Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη απεύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα «Εγνατία των Λιμένων: Ηγουμενίτσα-Θεσσαλονίκη–Καβάλα-Αλεξανδρούπολη-Αναπτυξιακός και Γεωστρατηγικός ρόλος» που διοργάνωσε σήμερα 16/3/2022 η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στην πόλη. Στην ημερίδα η κ. Τζάκρη είπε τα εξής:

«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, προκειμένου να παρακολουθήσω τις εργασίες αυτής της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας Ημερίδας .
Η ναυσιπλοΐα αποτελούσε ανέκαθεν ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης και της προόδου για την Ελλάδα. Ελληνικά πλοία διασχίζουν καθημερινά ολόκληρη την υφήλιο και ελληνικές εταιρίες μεγαλώνουν συνεχώς εδραιώνοντας την παρουσία τους στη διεθνή αγορά. 
Η χώρα μας αντλεί όλα τα προνόμια που της παρέχουν η στρατηγική της γεωγραφική θέση, η τεχνογνωσία και η σημαντική εμπειρία της διαρκούς πρωτοκαθεδρίας στη ναυτιλία. Ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια στον κόσμο, ο ΟΛΠ αναπτύσσεται συνεχώς και γίνεται πόλος έλξης διεθνών επενδύσεων, παρέχοντας εξαιρετική προοπτική και αναπτυξιακά εργαλεία.

Μα δεν είναι μόνο ο Πειραιάς. 

Οι περιφερειακοί λιμένες της χώρας μας, εφόσον αξιοποιηθούν σωστά, έχουν τη δύναμη να καταστούν πόλοι μεγάλης κίνησης και ανάπτυξης και να αποφέρουν άμεσα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και για την Ελλάδα συνολικά. 
Για να συμβεί αυτό, οφείλουμε όλοι μας, πρωτίστως τα μέλη της σημερινής κυβέρνησης, να υπηρετήσουμε μια ενιαία εθνική στρατηγική που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την προοπτική των λιμένων μας, πάντα με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. 
Με αυτό στο νου, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμώντας τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τον Οργανισμών Λιμένων συνέβαλε στην πρόσληψη προσωπικού, στην χρηματοδότηση έργων συντήρησής τους και ανέτρεψε τον σχεδιασμό προηγούμενων Κυβερνήσεων για την ιδιωτικοποίησή τους. Ακόμα, όσον αφορά την μνημονιακή υποχρέωση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, ο κλήρος για την εκτέλεση της οποίας έπεσε στη δική μας κυβέρνηση, προχωρήσαμε τοποθετώντας ισχυρή ελεγκτική αρχή, για να βεβαιωθούμε πως θα τηρηθεί η νομιμότητα και πως θα διαφυλαχθεί το δημόσιο συμφέρον. 

Με αυτό στο νου, καταγγείλαμε και την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να αφαιμάξει τα αδιάθετα κέρδη των λιμανιών το 2019, τα οποία ανέρχονταν περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ και προορίζονταν για επενδύσεις οι οποίες θα οδηγούσαν στην περαιτέρω ανάπτυξη και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Φίλες και Φίλοι,

Τα λιμάνια αποτελούν βασικές υποδομές οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας, καθώς και την εξυπηρέτηση κρίσιμων κοινωνικών αναγκών. Δεν είναι ιδιωτικές εταιρίες απαγκιστρωμένες από το δημόσιο συμφέρον.
Εξυπηρετούν το εισαγωγικό και εξαγωγικό μας εμπόριο, την τουριστική δραστηριότητα της χώρας, βασικές ανάγκες όπως η επικοινωνία κατοίκων της νησιωτικής περιφέρειας με την ηπειρωτική ενδοχώρα και το εμπόριο των νησιών με την ενδοχώρα, αλλά και ανάγκες που σχετίζονται με την άμυνα, τις υποδομές υποστήριξης για την έρευνα και τη διάσωση, την προστασία του περιβάλλοντος και την καινοτομία. 
Οι Οργανισμοί Λιμένα έχουν διφυή χαρακτήρα, ασκώντας δημόσια εξουσία και εμπορική δραστηριότητα. 
Παντού στον ανεπτυγμένο κόσμο τα λιμάνια είναι δημόσια, διοικούνται από δημόσιες αρχές, οι οποίες παραχωρούν εκτάσεις και υποδομές σε ιδιώτες, στη βάση συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου, προκειμένου να ασκήσουν τη δραστηριότητα τους.
Τέλος θέλω να αναφερθώ στο έργο Ένα σημαντικό ποιοτικό στοιχείο για το έργο Sea2Sea  το οποίο σχεδίασε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να  ενώσει σιδηροδρομικά τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τα λιμάνια Μπουργκάς, Βάρνα και Ρούσε της Βουλγαρίας.
Πιστεύω ότι είναι ένα έργο που πραγματικά θα σημαδέψει και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, ώστε η Θεσσαλονίκη να γίνει πραγματικά κέντρο των Βαλκανίων όχι στα λόγια, αλλά στα έργα. 
Όπως είναι φυσικό, σε πρώτη φάση, έμφαση θα δοθεί στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς έργο που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση. 
Το μεγάλο πλεονέκτημα του διαδρόμου αυτού έγκειται στην παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου, με στόχο την προσέλκυση φορτίων συνδυασμένων μεταφορών (σιδηρόδρομος/πλοίο) μεταξύ χωρών της Μέσης και Άπω Ανατολής και χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Ευρώπης.
Εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες της σημερινής Ημερίδας και περιμένω να ακούσω εμπεριστατωμένες και προωθητικές τοποθετήσεις πάνω σε αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα.

Σας ευχαριστώ».





 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.