Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Καρυώτισσας τιμά δύο ήρωες του χωριού!



Δύο προσωπικότητες που άφησαν την δική τους "σφραγίδα" στην ιστορία του χωριού -και όχι μόνο- τίμησε ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Καρυώτισσας.
Πιο συγκεκριμένα, εδώ και λίγες μέρες, το Δημοτικό Σχολείο της Καρυώτισσας κοσμούν οι φωτογραφίες σε κάδρα δύο "ηρώων συγχωριανών", όπως τους αποκαλούν χαρακτηριστικά, με ένα μικρό ιστορικό ξεχωριστά για τον καθένα. 

Πρόκειται για:
- Τον πιλότο Ευάγγελο Ατματζάκη (1959- 1987), ο οποίος "χάθηκε" τον Ιανουάριο 1987 με έναν συνάδελφό του όταν με αεροσκάφος F-4E εκτελούσαν άσκηση χαμηλών αναχαιτήσεων νύχτας. Το αεροσκάφος κατέπεσε και συνετρίβη  στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Ψαθούρας χωρίς να βρεθεί ποτέ κανένα ίχνος από το αεροσκάφος ή από τους δύο άτυχους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην πλατεία της Καρυώτισσας, επί της παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης –Έδεσσας, σήμερα βρίσκεται ένα μνημείο (πολεμικό αεροπλάνο F5), το οποίο ανεγέρθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην μνήμη του αδικοχαμένου συντοπίτη τους πιλότου Ευάγγελου Ατματζάκη, ενώ η μεταφορά του στην Καρυώτισσα έγινε με έξοδα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. 
- Τον Μακεδονομάχο Τρύφωνα Μητώνα (1880- 1968), ο οποίος έλαβε μέρος στον ένοπλο Μακεδονικό Αγώνα (1903-1908), στην περιοχή του Βάλτου των Γιαννιτσών. Γεννήθηκε στο Πυλωρύγι (Πενταπλάτανος) το 1880. Μετά την απελευθέρωση εγκαταστάθηκε στην Καρυώτισσα, όπου πέθανε το 1968.

"Τιμούμε και τους δικούς μας ήρωες του συγχωριανούς μας Μακεδονομάχο Τύφων Μητώνα και τον πιλότο Ευάγγελο Ατματζάκη!! Σεβασμός και τιμή στην ιστορία του χωριού μας που πρέπει να μαθαίνουν και τα παιδιά μας !!!", επισημαίνει σε ανάρτησή του ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Καρυώτισσας που πήρε την αξιέπαινη πρωτοβουλία.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.