Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Συνδικαλιστική παράταξη του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Πέλλας για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας8 του Μάρτη: Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας – Στάση εργασίας ΑΔΕΔΥ και απεργιακό συλλαλητήριο, 1μ.μ., Άγαλμα Βενιζέλου

Συνάδελφοι/ισσες,
Η 8η του Μάρτη, μέρα μνήμης της εξέγερσης των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης το 1857, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, συμβολίζοντας σήμερα τους αγώνες των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, στην εργασία, την κοινωνία, την οικογένεια. Η φετινή 8η του Μάρτη μας βρίσκει σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας πιέζει αφόρητα τις ζωές των λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα των πιο καταπιεσμένων και ευάλωτων, όπως είναι οι γυναίκες, δίνοντας νέο νόημα στην ημέρα. 
Η επίθεση της κυβέρνησης στα εργατικά δικαιώματα, οι απολύσεις, η ακρίβεια κ.α. έφεραν τις γυναίκες σε ακόμη δεινότερη θέση τόσο στον τομέα της εργασίας όσο και στην καθημερινότητά τους. Η ανισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να αποτελεί μια ανησυχητική πραγματικότητα. Χάσμα μεταξύ των φύλων στις αμοιβές, το ποσοστό των εργαζόμενων με μερική απασχόληση γυναικών αυξάνεται, ενώ είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό εργασίας των γυναικών με μικρά παιδιά. Παράλληλα η ελαστικοποίηση της εργασίας και η υπερεργασία, σε συνδυασμό με την πλήρη διάλυση δημόσιων δομών πρόνοιας και φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους, φέρνει ακόμα περισσότερο φόρτο εργασίας στις γυναίκες. 
Το τελευταίο διάστημα η χιονοστιβάδα καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση ή και βιασμό από δημόσια και μη πρόσωπα σε όλους τους εργασιακούς χώρους, καθώς και για ενδοοικογενειακή βία φέρνει με οδυνηρό τρόπο στο προσκήνιο την όξυνση της έμφυλης βίας στο έδαφος της έντασης των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, πιέσεων και καταναγκασμών. Τα πολυάριθμα περιστατικά ενοδοικογενειακής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης από εργοδότες και ιεραρχικά ανώτερους, αλλά και οι 30 καταγεγραμμένες μόνο μέσα στο 2021 γυναικοκτονίες, φανερώνουν την υποτίμηση των γυναικών και το ρόλο που τους επιφυλάσσει το σύστημα στο οποίο ζούμε και δουλεύουμε, ώστε να κερδίζει διπλά από την εκμετάλλευση και την καταπίεση των γυναικών. Οι αποκαλύψεις αναδεικνύουν την βρωμιά ενός συστήματος που σαπίζει σε όλους τους τομείς ακόμη και σ’ αυτούς που προβάλλονται ως πιο εξευγενισμένοι, όπως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός. 
Η φετινή 8η του Μάρτη τέλος είναι και μέρα πάλης για την ειρήνη, την φιλία των λαών και τη διεθνιστική αλληλεγγύη, ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία, στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.-Ρωσίας, μέρα αλληλεγγύης στους χιλιάδες πρόσφυγες, σε μητέρες και παιδιά, θύματα  ενός ακόμα πολέμου για το κέρδος.  
Παλεύουμε για να βελτιωθεί άμεσα η θέση των γυναικών ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, σεξιστικές και προσβλητικές συμπεριφορές, έμφυλη βία  και  αναχρονιστικές πατριαρχικές αντιλήψεις, αλλά και για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης και κοινωνικής καταπίεσης που αναπαράγουν και οξύνουν τέτοια προβλήματα. Να απαιτήσουμε την τιμωρία των βιαστών και των δολοφόνων των γυναικών, ίση αμοιβή με αυξήσεις στους μισθούς και ενίσχυση των κοινωνικών παροχών στους χώρους δουλειάς και τους Δήμους.

Διεκδικούμε:
Ίσα και πλήρη για όλες/ους εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες/ους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα - Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις “ελαστικές” εργασιακές σχέσεις
Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί), ώστε να απαλλαγούν οι γυναίκες από υπηρεσίες, οι οποίες πρέπει να παρέχονται από το κράτος. 
Ενίσχυση  του δημόσιου συστήματος Υγείας με βάση τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος (προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας κ.ά.) - Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, Αποφασιστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Πλήρη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη
Πλήρη προστασία της μητρότητας – 9μηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς(μόνιμους και συμβασιούχους) με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας. Πλήρη προστασία της κύησης, ακώλυτη χορήγηση γονικών αδειών και άδειας ασθένειας τέκνου και 5μηνης άδειας επαπειλούμενης κύησης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας. Πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας - Αναδρομική προσμέτρηση της προϋπηρεσίας για όσες/ους εξαναγκάστηκαν σε χρήση των αδειών άνευ αποδοχών - Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ 
Καμιά γυναίκα μόνη! Καμία ανοχή σε περιστατικά σεξιστικών, εργοδοτικών αυθαιρεσιών, ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης - Λειτουργία σε κάθε νομό ιατροδικαστικών κέντρων και δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας και για τη στήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας - Να ενισχυθούν οι κακοποιημένες γυναίκες οικονομικά, ώστε να μπορούν να φύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης.

Στηρίζουμε  τις κινητοποιήσεις  που οργανώνονται την 8η του Μάρτη από σωματεία  και γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες. Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση, στη 1μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου (διευκολυντική στάση  εργασίας από την ΑΔΕΔΥ από 12 το μεσ. έως το πέρας του ωραρίου) 

Για να χτίσουμε έναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας και χειραφέτησης, έναν κόσμο ειρήνης και αλληλεγγύης

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.