Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρουσιάστηκε στα Γιαννιτσά το βιβλίο του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη ''Το χιόνι των Αγράφων'' (βίντεο)Το βιβλίο του συντοπίτη μας, Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη, Το χιόνι των Αγράφων, εκδ. Κίχλη, παρουσιάστηκε χθες, Τετάρτη 30.3.2022, σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών υπό τη συνδιοργάνωση του Συλλόγου Φίλων Βιβλίου Πέλλας και του Πολιτιστικού και Ψυχαγωγικού Συλλόγου Εργαζομένων Γιαννιτσών. 
Για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος Έλσα Χλαπουτάκη, που εστίασε την προσοχή της στα αφηγηματικά χαρακτηριστικά του βιβλίου, στο πλάσιμο των χαρακτήρων και στη ρεαλιστική γραφή του συγγραφέα και ο εκπαιδευτικός- συγγραφέας Γιάννης Πετρόπουλος, που επικεντρώθηκε στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο η λογοτεχνία στέκεται απέναντι στην ιστορία και στις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στη λογοτεχνική και στην ιστορική αφήγηση του ίδιου συμβάντος. 
Η εκδήλωση συνοδεύτηκε μουσικά απ’ τον Παντελή Πετρίδη και από τον Αντώνη Μπαμπαλή και την απαγγελία αποσπασμάτων ανέλαβε η φιλόλογος Κατερίνα Ευσταθίου. 
Ακολούθησε συζήτηση με τον συγγραφέα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
18 Φεβρουαρίου 1948. Η Ταξιαρχία Αόπλων Ρούμελης, υπό την αρχηγία του Γιώργου Γούσια, ξεκινά να μεταφέρει εφεδρείες για τον Δημοκρατικό Στρατό από τη Βράχα προς τη Μακεδονία. Χίλιοι τριακόσιοι επίστρατοι απ’ την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων και της Θεσσαλίας, απειροπόλεμοι, ανεκπαίδευτοι, δίχως ρουχισμό, τροφή και όπλα, διασχίζουν τον κάμπο των Φαρσάλων, πέφτουν στη λίμνη Κάρλα, περνούν τον Πηνειό, φτάνουν στις πλαγιές του Ολύμπου, ανεβαίνουν στις κορυφές των Πιερίων και διαφεύγουν στη Μακεδονία, ενώ οι δυνάμεις του Κυβερνητικού Στρατού τούς καταδιώκουν ανελέητα. Οι απώλειες είναι συντριπτικές. Στο σπονδυλωτό μυθιστόρημα Το χιόνι των Αγράφων παρακολουθούμε τις τριάντα επτά μέρες της βασανιστικής πορείας τους.

Ο συγγραφέας:
Ο Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης γεννήθηκε το 1970 στο Δυτικό Πέλλας. Εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση.
Έχουν εκδοθεί τα εξής βιβλία του: Τρεις μνήμες και δύο ζωές (διηγήματα), Μεταίχμιο, 2005• Καλά μόνο να βρεις (νουβέλα), Κέδρος, 2006• Το παραμύθι του ύπνου (μυθιστόρημα), Μεταίχμιο, 2008• Αστοχία υλικού (μυθιστόρημα), Μεταίχμιο, 2010• Ζώνη πυρός (διηγήματα), Μεταίχμιο, 2014• Η ιδιωτική μου αντωνυμία (μικρά πεζά), Κίχλη, 2018• Έξοδα νοσηλείας (μυθιστόρημα), Ενύπνιο, 2020.

(Το εξαιρετικό βίντεο από το ΜΠΑΞΕ TV):
 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.