Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παγκόσμιο σοκ από το πετρέλαιο - Η τιμή του Brent πλησίασε τα 140 δολάρια



Περαιτέρω άνοδο αναμένεται να καταγράψουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Η τιμή του Βrent πλησίασε σήμερα Δευτέρα τα 140 δολάρια, με άλλα λόγια το ιστορικό της υψηλό, που ήταν τα 147,5 δολάρια όπου είχε φθάσει τον Ιούλιο του 2008, ωθούμενη προς τα πάνω από την επιδείνωση του πολέμου στην Ουκρανία και τη σχεδόν πλήρη αναστολή των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στη 01:00 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του Brent προς παράδοση τον Μάιο, προθεσμιακό συμβόλαιο αναφοράς, έφθασε τα 139,13 δολάρια το βαρέλι, προτού υποχωρήσει κάπως. Περί τις 02:30 (ώρα Ελλάδας), η άνοδος της τιμής κυμαινόταν περί το 9,02%, στα 128,77 δολάρια. Αφότου άρχισε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η τιμή του Brent έχει αυξηθεί κατά 33%.

Σε ό,τι αφορά την άλλη ποικιλία αναφοράς στην αγορά, το αργό West Texas Intermediate (WTI), το βασικό είδος εξαγόμενου πετρελαίου των ΗΠΑ, η τιμή του βαρελιού προς παράδοση τον Απρίλιο έφθασε ως και τα 130,5 δολάρια.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν, είπε χθες όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν «πολύ ενεργά» το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Θεαματική μείωση των εξαγωγών
Αν και, τουλάχιστον στη θεωρία, το πετρέλαιο εξαιρείται από τις δυτικές κυρώσεις μέχρι σήμερα, οι ρωσικές εξαγωγές έχουν μειωθεί θεαματικά, αφού οι αγοραστές έχουν λιγοστέψει θεαματικά. Η Shell ήταν από τις λιγοστές εταιρείες που πήραν το ρίσκο την περασμένη εβδομάδα.

«Σταματήστε να αγοράζετε ρωσικό πετρέλαιο» αξίωσε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, αντιδρώντας στην αγορά από τη Shell 100.000 τόνων ρωσικού πετρελαίου.

Νέα άνοδο αναμένουν αναλυτές της αγοράς
Ανοδικά θα κινηθεί η τιμή του πετρελαίου την εβδομάδα που έρχεται, σύμφωνα με αναλυτές αγοράς.

Η καθυστέρηση στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα τροφοδοτήσει την άνοδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθώς η αγορά ανέμενε την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου σε μια περίοδο που πλήττεται από τη διαταραχή στη ρωσική προσφορά.

Αναλυτές της JP Morgan είπαν ότι αυτή την εβδομάδα το πετρέλαιο θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 185 δολάρια το βαρέλι φέτος.

ot.gr

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Έχω ηλεκτρικό αυτοκίνητο και κλιματιστικό στο σπίτι οπότε δεν με αγγίζει από τη στιγμή που βασιζόμαστε στα φωτοβολταϊκά και στις ανεμογεννήτριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.