Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πανελλαδικές 2022 : Παρατηρήσεις για την πορεία διδασκαλίας της Χημείας



του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

Η μεταρρύθμιση του 2018 που διπλασίασε τις ώρες και την ύλη των μαθημάτων προσανατολισμού στην Γ’ Λυκείου έκανε το λάθος να αυξήσει την ύλη της Χημείας πολύ περισσότερο από όσο έπρεπε. Αυτό φαίνεται εύκολα από τις σελίδες της ύλης στην Φυσική, Χημεία και Βιολογία. Οι σελίδες στην Χημεία είναι περίπου διπλάσιες από τις σελίδες στην Φυσική και την Βιολογία. Ακόμα φαίνεται και από την μείωση της ύλης που έγινε τα δυο προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας. Στην Φυσική η μείωση ήταν μόνο 8 σελίδες, στην Βιολογία 19 σελίδες (που περιέχουν όμως πολλά σχήματα και παραθέματα που είναι εκτός ύλης) και στην Χημεία 39 σελίδες. 
Η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή απάντησε την προηγούμενη Δευτέρα στην ερώτηση του βουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη ότι το ΙΕΠ κρίνει επαρκή τον χρόνο κάλυψης της ύλης. Για την Φυσική και την Βιολογία το ΙΕΠ έχει δίκιο. Παρά τις χαμένες διδακτικές ώρες από τις καραντίνες μαθητών και καθηγητών, από την διενέργεια των rapid test η διδασκαλία της ύλης έχει επιτευχθεί, βέβαια ειδικά στην Φυσική συχνά όχι με τον σωστό τρόπο, αλλά πάντως καλύφθηκε η ύλη. 
Για την  Χημεία όμως το ΙΕΠ κάμνει λάθος. Ενώ φτάσαμε στο Πάσχα σε πολλά Λύκεια η ύλη ακόμα δεν έχει καλυφθεί. Και δεν καλύφθηκε αν και οι συνάδελφοι προχωρούσαν υπερβολικά γρήγορα, αν και συχνά δούλευαν πολύ πρόχειρα την ύλη με αποτέλεσμα να μην εμπεδώνουν την ύλη οι μαθητές, χωρίς να κάμνουν την ποιότητα και ποσότητα των ασκήσεων που απαιτεί το επίπεδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αυτά νομίζω είναι γνωστά και από επιστολές των μαθητών προς την κ. Κεραμέως.
Και σαν να μην έφτανε αυτό το Υπουργείο Παιδείας σταματάει τα μαθήματα στο Λύκειο στις 20 Μαΐου. Αφού τόσες φωνές ακούστηκαν από κάθε κατεύθυνση, από καθηγητές, μαθητές, γονείς, συλλόγους καθηγητών, ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ, ότι υπάρχει δυσκολία στην κάλυψη της ύλης εξ αιτίας χαμένων διδακτικών ωρών λόγω της πανδημίας, έπρεπε το Υπουργείο να δείξει μια στοιχειώδη ευαισθησία και να αφήσει τα μαθήματα μέχρι το τέλος του Μαΐου. Αφού το Υπουργείο αποφάσισε να μην μειώσει τελικά την ύλη έπρεπε να αφήσει τουλάχιστον ακόμα μια εβδομάδα μαθημάτων. Ξέρετε πόσοι μαθητές και μαθήτριες μόλις άκουσαν την ημερομηνία ξέσπασαν σε κλάματα από την πίεση ότι δεν θα προλάβουν να προετοιμαστούν έγκαιρα ;
Ας το γνωρίζουν και η κ. Ζέττα Μακρή και το ΙΕΠ ότι για την διδασκαλία της Χημείας έκαναν λάθος εκτίμηση. Γιατί η πραγματικότητα που αρνούνται να δεχθούν και τους την φωνάζουν όλα τα Λύκεια είναι ότι χάθηκαν και φέτος διδακτικές ώρες εξ αιτίας της πανδημίας και αυτό κόστισε πολύ στην διδασκαλία της Χημείας επειδή το 2018 η μεταρρύθμιση έκανε λάθος που αύξησε υπερβολικά την ύλη στην Χημεία. 

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.