Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Διαμαντής Χλωρός: Ηλικιωμένοι κι ευπαθείς πρέπει να κάνουν την 4η δόση – Ελάχιστη η ανοσία της Όμικρον



Οι ηλικιωμένοι κι οι ευπαθείς πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση υποστηρίζει ο συντοπίτης μας Γιαννιτσιώτης Αδαμάντιος Χλωρός, Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος και Συντονιστής Διαχείρισης πανδημίας νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” μιλώντας στο e-farmako και στον Λάζαρο Θεοδωρακίδη, αφού όπως αναφέρει «η Όμικρον δεν κάνει καμιά σπουδαία ανοσία. Το συμπέρασμα είναι πως το να νοσήσει κανείς από την Όμικρον δεν είναι σαν να έχει κάνει αναμνηστική δόση. Καλύτερα λοιπόν να κάνει κανείς την 4η δόση, εάν είναι ευπαθής ή ηλικιωμένος».

Ο κ. Χλωρός επισημαίνει ότι «με βάση τις δύο πλέον πρόσφατες μελέτες -κυρίως από το Ισραήλ- που έχω υπόψη μου θα έλεγα πως φαίνεται πως η 4η δόση για τους μεν νεότερους ή υγειονομικούς δεν απέδωσε τίποτε περισσότερο από τις προηγούμενες δόσεις, άρα είναι άχρηστη γι΄ αυτούς. Ωστόσο, από την άλλη μεριά για τους ηλικιωμένους και για τους ευπαθείς η 4η δόση αύξησε πάρα πολύ το επίπεδο ανοσίας ως προς όλα τα στελέχη. Μάλιστα έχουμε κι ένα δεδομένο -σύμφωνα επίσης με μια άλλη μελέτη- η Όμικρον αφήνει μια πολύ περιορισμένη και μικρή ανοσία. Μπορεί δηλ. να νοσήσει κανείς και μετά από έναν μήνα ξανά και μάλιστα δεν προστατεύεται από την μόλυνση από τα άλλα στελέχη – μεταλλάξεις κορωνοϊού».

Ο πόλεμος χαρακωμάτων…
Περιγράφοντας την σημερινή κατάσταση της πανδημίας ο κ. Χλωρός τονίζει πως «έχουμε να κάνουμε πλέον με έναν πόλεμο χαρακωμάτων. Θυμίζει πολύ τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν τελειώνει η ιστορία με τον κορωνοϊό. Είμαστε σε μια κατάσταση στασιμότητας με τον ιό. Εκεί που πάει μικρύνει το πρόβλημα έχουμε μια μικρή έξαρση. Δεν είναι τόσο σημαντική για να πούμε πως έχουμε το παλιότερο κύμα της πανδημίας, όπως ήταν το φθινόπωρο ή την προηγούμενη άνοιξη. Ωστόσο βλέπουμε αυτό να κοστίζει στην υγεία, στη λειτουργία του συστήματος, αλλά κυρίως στους θανάτους που βλέπουμε καθημερινά».

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Πνευμονολογικού Τμήματος ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και όπως επισημαίνει  «εάν γίνονταν περισσότεροι εμβολιασμοί θα ήταν καλύτερη η κατάσταση. Θα είχαμε και πάλι νοσήσεις, ωστόσο θα ήταν ελαφρότερες και βέβαια δεν θα πέθαιναν τόσα άτομα. Έχουμε ακόμη περίπου 400.000 ανεμβολίαστους, άνω των 60 ετών, οι οποίοι εμμένουν να μην εμβολιάζονται παρόλο που είχαν και οικονομικό κόστος λόγω των προστίμων».

Τα μέτρα, ο χρόνος και ο… διχασμός
Όπως διευκρινίζει στο e-farmako ο κ. Χλωρός υπάρχουν πολλοί λόγοι που κρατούν τους σκληρούς δείκτες στη χώρα μας σε υψηλά επίπεδα. Μεταξύ αυτών, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα και τονίζει: «άλλες φορές τα παίρνουμε καθυστερημένα, άλλες δεν τα εφαρμόζουμε και πολλές φορές τα αποσύρουμε γρήγορα. Κατά τη γνώμη μου, έτσι και τώρα αποσύρουμε γρήγορα κάποια μέτρα. Για παράδειγμα τα self test στα σχολεία, θα έλεγα πως είναι κάτι μάταιο, ενώ στον αντίποδα η μάσκα ως μέτρο είναι πολύ σημαντικό». Επίσης σύμφωνα με τον κ. Χλωρό δεν πρέπει να μας διαφεύγει, όπως σημειώνει ότι «το σύστημα Υγείας είναι αυτό που άντεξε κι έβγαλε ασπροπρόσωπο και το κράτος, δεν έχει ενισχυθεί όπως θα έπρεπε. Κι όταν γίνεται, αυτό πραγματοποιείται με πολύ αργό ρυθμό και πολλά προβλήματα.  Ο ιδιωτικός τομέας συμμετείχε πάρα πολύ λίγο και σε πολύ μικρό ποσοστό». Ο ίδιος πάντως περιγράφοντας την κατάσταση και μετά από δύο χρόνια μάχης με τον κορωνοϊό επισημαίνει ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να υπολογίσει κάποιος είναι αυτό που «έχει να κάνει με έναν διχασμό, όσον αφορά την πανδημία και τις πολιτικές του διαστάσεις, ο οποίος δεν επιτρέπει την σύμπλευση, την ένωση των δυνάμεων για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρού».

Οι ανεμβολίαστοι κι ο γηρασμένος πληθυσμός
Με προσλαμβάνουσες από την καθημερινή αντιμετώπιση του κορωνοϊού ο Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος και Συντονιστής Διαχείρισης πανδημίας τονίζει στο e-farmako πως η θνητότητα έχει αυξηθεί. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος «πέρυσι είχαμε 1,6 θανάτους στους 100 που είχαν θετικό τεστ. Φέτος, το 2022 έχουμε 2,6 θανάτους στον ίδιο αριθμό μολύνσεων. Η διαφορά είναι μεγάλη. Έχουμε γεγονότα που δεν τα ερμηνεύουμε σωστά. Όντως,  η παραλλαγή Όμικρον είναι μεταδοτικότερη κι ελαφρότερη ταυτόχρονα από την Δέλτα και η Όμικρον 2 από την Όμικρον 1. Αυτά είναι δεδομένα που εντάσσονται στις παγκόσμιες πληροφορίες. Για τη χώρα μας ισχύουν κάποια άλλα δεδομένα. Τα διαφορετικά είναι ότι έχουμε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων και πιο γηρασμένο πληθυσμό. Ο γηρασμένος πληθυσμός μας είναι αυτός που υποφέρει περισσότερο».

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. Άντεξε το Σύστημα υγείας;και έβγαλε ασπροπρωσοπο το κράτος;είσαι στα καλά σου άνθρωπε μου; Οι μισοί και παραπάνω θάνατοι έγιναν εκτός ΜΕΘ,εκτός αν είσαι της γραμμής Βασιλακοπούλου ότι αυτοί θα πέθεναν έτσι και αλλιώς.Προσβαλεις την μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν και των συγγενών τους.Το σύστημα υγείας εσεις το υποβαθμισατε βγάζοντας σε αναστολη αυτούς που στην αρχή της πανδημίας χειροκροτούσατε(με προτροπή της κυρίας Μαρεβας)επειδή δεν υπάκουσαν στα κελεύσματα σας.Θα έπρεπε να ζητήσετε συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό και να αποσυρθειτε,όχι να βγενετε και από πάνω ως τιμητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν κυρίες και κύριοι μην ακούτε τι λέει ο εξαίρετος αυτός επιστημων, αλλά να λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν την άποψη του φίλου σας, της γειτόνισσας και του μπακάλη που ψωνίζετε ελιές και χαλβά. Αν είναι δυνατόν να πιστεύετε ακόμη ότι είναι μια απλή γρίπη και ότι το θέμα της πανδημίας έχει τελειώσει. Στην χώρα μας μάλιστα θα αργήσει να πάρει ενδημική μορφή γιατί οι γιατροί εγιναν τηλεμαιντανοι, οι δημοσιογράφοι καθηγητές λοιμωξιολογιας και οι πολιτικοί λίγο από όλα σαν τα ντολμαδάκια της Μαρίκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας τον ακούσουν επιτέλους οι ανόητοι,παντογνώστες αρνητές-θεματοφύλακες και λοιποί συνωμοσιολόγοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπραβο Διαμαντη για αλλη μια φορα ευστοχος και περιεκτικοτατος οπως παντα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι μας λέει ο παρακάτω από το 5:50 και μετά;
    https://www.youtube.com/watch?v=Kc34gt-hzFM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας ενημερώσει τους ανώτερους του να χειριστούν τον κορονοϊό καλα6και μα μην κάνουν λάθη και ας μας εξηγήσει αφου χρειάζεται το εμβόλιο και δεν έχει για πολύ καιρό αντισωματα για ποιόν λογο έδωσαν παράταση στα πιστοποιητικα και αλωνίζουν όλοι ελεύθεροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.