Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εκλογές στη Γαλλία: Αυτοί είναι οι 5 βασικοί διεκδικητές της ΠροεδρίαςΟ πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία είναι την Κυριακή 10/4 και οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρό τους.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θεωρείται ο πιο δυνατός υποψήφιος, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον αναδεικνύουν και πάλι πρόεδρο, αν και η ψαλίδα, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, όλο και μειώνεται σε σχέση με την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δύο ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, η ψαλίδα μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν φαίνεται να κλείνει ακόμη περισσότερο, φτάνοντας ακόμη και στη μία μονάδα. Με βάση, πάντως, όλες τις δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, ο Μακρόν φαίνεται να κερδίζει στον δεύτερο γύρο, έστω και με οριακή διαφορά.
Η δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του, φέρνει στον πρώτο γύρο τον Μακρόν να προηγείται με ποσοστό 26% έναντι 25% για τη Λεπέν. Ο Μακρόν χάνει δηλαδή δύο μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, ενώ η Λεπέν κερδίζει δύο. Την έκπληξη κάνει ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν που κατατάσσεται τρίτος, με ποσοστό 17,5%. Ο ακροδεξιός πρώην δημοσιογράφος Ερίκ Ζεμούρ, που για κάποια περίοδο φαινόταν ικανός να απειλήσει τον Μακρόν, συγκεντρώνει ποσοστό μόνο 8,5%, ωστόσο βρίσκεται μπροστά από την υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων, τη Βαλερί Πεκρές (8%).

Ποιοι είναι οι πέντε βασικοί διεκδικητές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας:

Εμανουέλ Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι 44 ετών, απόφοιτος της γαλλικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, επιθεωρητής Οικονομικών στο Δημόσιο και υπήρξε φίλα προσκείμενος στον Σοσιαλιστή πολιτικό Ζαν Πιερ Σεβενεμάν. Επί Σαρκοζί, υπήρξε εισηγητής μιας έκθεσης για την «απελευθέρωση της ανάπτυξης», ενώ στη συνέχεια άφησε το Δημόσιο και υπήρξε επενδυτικός σύμβουλος στην τράπεζα Rothschild & Co.
Το 2012 έγινε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το 2014 διορίστηκε υπουργός Οικονομίας. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του κίνημα, το «En Marche!» και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2017.

Προτείνει:
Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65
Αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών,
Αύξηση του μπόνους αγοραστικής δύναμης έως 6.000 ευρώ
Καθιέρωση αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές
Αυστηρότερη πρόσβαση σε άδειες διαμονής
Μειώσεις στον φόρο κληρονομιάς
Κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών
Κατάργηση του τέλους άδειας οπτικοακουστικών μέσων

Μαρίν Λεπέν
Η Μαρίν Λεπέν είναι 53 ετών και έπειτα από μια σύντομη δικηγορική καριέρα εισήλθε στο νομικό τμήμα του κόμματος του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν, του Εθνικού Μετώπου. Στη συνέχεια ξεκίνησε την πολιτική της άνοδο στη σκιά του, μέχρι να αναλάβει τα ηνία του κόμματος στις αρχές του 2011.
Το 2012 ήρθε τρίτη στον πρώτο γύρο με 17,9% των ψήφων αλλά κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο το 2017, με 21,3% των ψήφων. Στον δεύτερο γύρο έλαβε 33,9%.

Προτείνει:
Διοργάνωση δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση
Μείωση ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα από 20% σε 5,5%
Απαλλαγή ατόμων κάτω των 30 ετών από φόρο εισοδήματος ή εταιρικό φόρο
Επανεθνικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Εισαγωγή του δημοψηφίσματος πρωτοβουλίας πολιτών
Καθιέρωση αναλογικής εκπροσώπησης στις βουλευτικές εκλογές
Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υγεία 20 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ζαν Λικ Μελανσόν
Ο Μελανσόν είναι 70 ετών, ήταν δάσκαλος και στη συνέχεια δημοσιογράφος. Είναι στην πολιτική από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 όποτε εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το οποίο εγκατέλειψε το2008 για να ιδρύσει το αριστερό «Parti de gauche»και στη συνέχεια την Ανυπότακτη Γαλλία («France insoumise») το 2016.
Υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2012, τερμάτισε στην τέταρτη θέση με 11% των ψήφων. Το 2017 τερμάτισε ξανά τέταρτος, αλλά κέρδισε το 19,6% των ψήφων. Διαβεβαιώνει ότι το 2022 είναι η τελευταία του εκστρατεία.

Προτείνει:
Συντακτική Συνέλευση για την ίδρυση της Έκτης Δημοκρατίας
Μια έκτη εβδομάδα άδειας μετ’ αποδοχών
Επαναφορά της συνταξιοδότησης σε ηλικία 60 ετών
Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.400 ευρώ καθαρά.
Πλαφόν των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, φυσικό αέριο και ρεύμα
Επένδυση 200 δισ. ευρώ για την οικολογική μετάβαση
Επαναφορά του φόρου περιουσίας και ενίσχυση του φόρου εισοδήματος

Βαλερί Πεκρές
Η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές είναι 54 ετών, απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ανώτερη δημόσια υπάλληλος και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως σύμβουλος του Ζακ Σιράκ το 1998. Έγινε υπουργός επί θητείας του Νικολά Σαρκοζί και ανέλαβε την προεδρία της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού (Ile-de-France) το 2015. Είναι η πρώτη της συμμετοχή σε προεδρικές εκλογές.

Προτείνει:
Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65
Αύξηση μικρών μισθών κατά 10%
Φορολογική απαλλαγή κληρονομιών έως 200.000 ευρώ
Κατάργηση 200.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά δημιουργία 50.000 σε τομείς προτεραιότητας (όπως η υγεία)
Να κατασκευαστούν έξι νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Ερίκ Ζεμούρ
Ο Ερίκ Ζεμούρ είναι 63 ετών, υπήρξε δημοσιογράφος της εφημερίδας Figaro από το 1996, αλλά έγινε γνωστός από τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο από τη δεκαετία του 2000. Διακρίθηκε για τις εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις του, όπως για παράδειγμα το αντιφεμινιστικό δοκίμιό του «Το πρώτο φύλλο» (2006).
Αυτή η προεδρική του εκστρατεία είναι η πρώτη.

Προτείνει:
Δημοψήφισμα για τη μετανάστευση,
Να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση «Ευρώπη των εθνών»
Μείωση των φόρων παραγωγής και των εισφορών των εργαζομένων,
Ενίσχυση του πυρηνικού προγράμματος
Μια «ένδειξη πατρίδας» για την προέλευση των προϊόντων
Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 και αύξηση των μικρών συντάξεων,
Απαγόρευση της «μαντίλας» σε δημόσιο χώρο.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.