Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Ιωάννης Νασιούλας απεσταλμένος της Κομισιόν στην ''εμπόλεμη'' Μολδαβία



Θα βρίσκομαι στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου, απεσταλμένος Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του προενταξιακού διαλόγου της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επί τριήμερο, θα αναλύσω σε επιλεγμένο πλήθος δημοσίων λειτουργών της χώρας Κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Πρόσφατα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας υπέβαλε επείγον αίτημα ένταξης της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μολδαβία συνορεύει με τις κατεχόμενες από τον Ρωσικό Στρατό περιοχές της εμπόλεμης Ουκρανίας.

Δεν έχει τεθεί ζήτημα ένταξής της στο ΝΑΤΟ, όμως πρόσφατα επεσκέφθη την χώρα ο Υπουργός Μπλίνκεν των ΗΠΑ.

Τμήμα της χώρας συνορεύον με την Ουκρανία έχει αυτονομηθεί και συνδέεται με την Ρωσία. Εκεί έλαβε χώρα σήμερα πυραυλική επίθεση πιθανότατα από το έδαφος της Ουκρανίας. Αυτή μας γεμίζει βάσιμη ανησυχία πως ο πόλεμος κινδυνεύει να διαχυθεί στην Μολδαβία...

Το σύνολο της τροφοδοσίας της χώρας γίνεται από το λιμάνι της Οδησσού, τώρα υπό ρωσικό έλεγχο. Το 100% του φυσικού αερίου είναι ρωσικής προέλευσης. Η αγαστή εμπορική συνεργασία της Μολδαβίας με την Ρωσία είναι θεμελιώδες συστατικό της ευρωπαϊκής της πορείας.

Είναι η τρίτη φορά που επισκέπτομαι την Μολδαβία απεσταλμένος της Γενικής Διεύθυνσης "Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση" (DG NEAR) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η παρούσα συγκυρία καθιστά την αποστολή μας πολιτικώς όλως ιδιαίτερη.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.