Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιαννιτσά: H ακολουθία των μεγάλων ωρών και η Αποκαθήλωση (φωτο)



Την Μεγάλη Παρασκευή (22.4.22) το πρωί, στον ιστορικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (παλαιά Μητρόπολη) Γιαννιτσών τελέσθηκαν οι ιερές ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού της Μ. Παρασκευής χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Στις ιερές ακολουθίες μετείχαν επίσης ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Χατζής, Αρχιερατικός Επίτροπος Εδέσσης, οι εφημέριοι του ιερού ναού και οι διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως, Δαβίδ (Αρχιδιάκονος) και Νίκανδρος.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο διάβολος, επειδή αγνοούσε το μυστήριο της θείας ενανθρωπίσεως και παρά τις προσπάθειές του να κατανοήσει ποιος είναι πραγματικά ο Χριστός, εξαπατήθηκε από τα δείγματα της ανθρωπίνης φύσεώς Του και κατάληξε, σύμφωνα με τον Αγ. Γρηγόριο τον Παλαμά, να Τον ανεβάσει στον Σταυρό. Θεώρησε, ότι με αυτόν τον τρόπο θα Τον δυσφημούσε, θα οδηγούσε στην φθορά το σώμα Του και θα εξουσίαζε την ψυχή Του στον Άδη, όπου είχε δικαιώματα στις ψυχές των τεθνεώτων. Ο Χριστός όμως ακύρωσε την προσπάθειά του αυτή. Η ψυχή Του χωρίστηκε μεν από το σώμα, αλλά έμεινε ενωμένη με την θεότητα (όπως και το σώμα Του) και έφερε τον πανικό στον Άδη. Διέλυσε το βασίλειο του Άδη. «Να λοιπόν που ο Σταυρός του Χριστού έγινε ζωοποιός.», επισήμανε ο Σεβασμιώτατος, «Έγινε αιτία να καταισχυνθεί ο διάβολος, να παύσει το δεσμωτήριο του Άδου, να ελευθερωθούν οι άνθρωποι, να γνωρίσουν πάλι το φως, που είναι ο Ιησούς Χριστός. Αυτό εορτάζουμε σήμερα. Εορτάζουμε την κάθοδο του Κυρίου εις τον Άδη.» Άρα δεν πρέπει να απελπιζόμαστε από πολέμους και αρρώστιες. Να μην αισθανόμαστε ανασφάλεια. Πώς θα ειρηνεύσουμε; Με το πρόσωπο του Χριστού. Και κατέληξε: «Ας αγαπήσουμε το πρόσωπο του Κυρίου. Ας γίνουμε άνθρωποι του Θεού και η ειρήνη του Θεού θα εγκατασταθεί μέσα μας σαν ένα από μεγάλα προνόμια που έχει δώσει ο Θεός στον άνθρωπο».

Παρέστησαν οι βουλευτές Πέλλας κ.κ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης και Β. Βασιλειάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.















 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.