Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Hπατίτιδα σε παιδιά: Συναγερμός σε γονείς και παιδιάτρους



Σε συναγερμό και επιφυλακή βρίσκονται και οι υγειονομικές Αρχές και στην Ελλάδα για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά. Άλλωστε, ήδη ο ΕΟΔΥ έχει ενημερώσει τους παιδίατρους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στα ύποπτα περιστατικά. Προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κρούσμα στη χώρα μας, ωστόσο, oι γονείς θα πρέπει να προσέχουν τα ύποπτα συμπτώματα και να σπεύδουν σε παιδίατρο εάν παρατηρήσουν κάτι ανησυχητικό στο παιδί τους.
Τα βασικά συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι ο ίκτερος, η αλλαγή χρώματος σε κόπρανα και ούρα, ο έντονος πόνος στην κοιλιά και ο πυρετός.

Με την ανησυχία για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά να αυξάνει, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, προχώρησε σε ανάρτηση όπου παραχωρεί τα συμπεράσματα που προκύπτουν.
Ειδικότερα, ο κ. Μαγιορκίνης γράφει ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει πως τα παιδιά δεν έχουν μεταξύ τους κάποια άμεση επιδημιολογική σχέση, ενώ κρούσματα έχουν απομονωθεί σε πολλές χώρες.

Αναλυτικότερα, τα συμπεράσματα όπως τα παρουσιάζει ο καθηγητής:
- το αίτιο έχει ήδη πολύ μεγάλη εξάπλωση σε πολλές χώρες, δεν υπάρχει τρόπος να περιορισθεί η επέκτασή του καθότι ήδη θα βρίσκεται παντού
- πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μίας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου, τα κρούσματα που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου
- ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί στις επόμενες ημέρες με καταγραφή ηπιότερων μορφών της νόσου καθότι τώρα υπάρχει εγρήγορση και οι ιατροί ψάχνουν επισταμένα για τις διαγνώσεις. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.
- ο αριθμός των αναδρομικών διαγνώσεων θα αυξηθεί καθότι θα βρεθούν περιστατικά που δεν είχαν αποδοθεί αρχικά στο συγκεκριμένο αίτιο. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.

Μέχρι στιγμής, το πιο ανησυχητικό στοιχείο από όλα, είναι το γεγονός ότι κάποια από τα παιδιά που νόσησαν (περίπου το 10%) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, μία εξέλιξη που δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης. 
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι κινδύνου σημειώνοντας πως αν βρίσκεται πίσω από τα οξεία περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά ο αδενοϊός 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστεί, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορωνοϊό.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.