Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γυμνάσιο-Λύκειο Καλής: ''Αφιέρωμα στη Μικρασιατική ψυχή! Από τις αναμνήσεις των προγόνων μας... 100 χρόνια μετά..''



Συνεργασία του Γυμνασίου και του Λυκείου Καλής, με μουσική πλαισίωση από εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών.

    Μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και του Λυκείου Καλής, εγγόνια και δισέγγονα ντόπιων και προσφύγων, συνεργάστηκαν  με πνεύμα ελεύθερο και δημιουργικό, για να τιμήσουν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας από τη Σμύρνη, την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο , την Καππαδοκία που έχασαν πατρίδες χιλιετηρίδων από λανθασμένους χειρισμούς και πολιτικές αυθαιρεσίες. Η σκέψη και το συναίσθημα όλων συνοδεύει κάθε πρόσφυγα που ξεριζώνεται, με την ευχή να μην ξαναγίνουν ακρότητες σε βάρος αθώων. 

    Την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 στον κοινό χώρο των δύο Σχολείων της Καλής, πραγματοποιήθηκε έκθεση αυθεντικών κειμηλίων από τις χαμένες πατρίδες, έκθεση έργων ζωγραφικής και κολάζ   μαθητών  των δύο Σχολείων, προβλήθηκε σε power point το ιστορικό πλαίσιο της μικρασιατικής εκστρατείας και καταστροφής. Παράλληλα, διαβάστηκαν  μαρτυρίες κατοίκων της τοπικής κοινότητας και δραματοποιήθηκε μέρος τους. Ακόμη, ακούστηκαν  ποιητικές δημιουργίες ατομικές και συλλογικές των μαθητών και  αποδόθηκε η μουσική αύρα των Ελλήνων της Σμύρνης και του Πόντου με τη συμβολή εκπαιδευτικών από το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών. Τέλος, παρουσιάστηκε μια πρωτότυπη εργασία για το ρεμπέτικο τραγούδι. Η εκδήλωση έκλεισε με εδέσματα παραδοσιακά και σύγχρονα.
     Την εκδήλωση παρακολούθησε η σχολική κοινότητα του Γυμνασίου και του Λυκείου Καλής, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου κ. Περπερίδης Παύλος, εκπρόσωποι του Δήμου και της τοπικής κοινότητας, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
 
    Την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 τα Σχολεία της Καλής συμμετείχαν δυναμικά και πολύτροπα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας  με τίτλο: ¨Ένας αιώνας μνήμες» που υλοποιήθηκε στον χώρο του Παρθεναγωγείου στην Έδεσσα προς τιμήν των Προσφύγων του 1922. Συγκεκριμένα συμμετείχαν με χορωδία, power point, δύο βίντεο, θεατρικό βασισμένο σε μαρτυρία του τόπου, έκθεση αυθεντικών κειμηλίων από τη Μικρά Ασία και έκθεση έργων ζωγραφικής των παιδιών.
Συνεργάστηκαν ακούραστα, με υψηλή διάθεση και υψηλό ήθος οι εκπαιδευτικοί, Αποστολίδου Ελπίδα, Ιακωβάκης Ηλίας, Καλτσάς Βασίλειος, Παναγιωτίδου Αντιγόνη, Παπαχρήστου Κωνσταντίνος, Τεστέμπαση Θεοδώρα, Τσιλφόγλου Αναστασία, Τσιτλακίδου Αλεξάνδρα. 
Συμμετέχοντες μαθήτριες/μαθητές του Γυμνασίου:  Αλμαλής Χριστόφορος, Αλμπάνη Άννα, Αλμπάνης Δημήτρης, Βαγιαβούση Αλεξάνδρα, Γκαλιμάνης Δημήτρης, Δάνδαρα Ελένη, Δημητριάδης Ιωσήφ, Δημητρίου Βιβή, Δημητρίου Εύη, Δούμος Θανάσης, Δρενάφτση Κατερίνα, Καρράς Δημήτρης, Κίστογλου Ευδοκία, Κόκκινου Μαρία, Μανδρέλη Χριστίνα, Μέτα Ντεσάρα, Μπέντσος Χρήστος, Μπούρας Άγγελος, Παναγιωτίδης Ηλίας, Αποστολίδου Μαρία, Γιακαμόζη  Ζαφειρώ, Καραθανάσης Σπύρος, Καραμπάσης Γιάννης, Καράτζιου-Μαλιούφα Κέλλη, Μπαχάρογλου Εβελίνα,  Μπόνης  Χρήστος, Νικολαϊδου Μαρία,  Παπάζογλου Γιάννης,  Παπαναστασίου Κων/νος, Παρόγλου Δήμητρα, Παυλίδου Μαριάννα, Ράντε Άγγελος, Σιδηροπούλου Λυδία, Τζώτζη Ιωάννα, Τσαούσι  Μαργαρίτα,  Χατζηιωαννίδης Νικόλαος, Χατζηνικολάου Γιώργος,  Χατζηνικολάου Στράτος,  Χιώτη Ζωή,  Χιώτης Λευτέρης και οι μαθητές της χορωδίας:   Γεωργίου Πελαγία, Δούμου  Κατερίνα, Κελεσίδου Κυριακή, Βλαχάτσου Θωμαή, Ντίσιου Γεωργία, Σεϊτανίδης Κων/νος, Τσαλικούση Μιχαέλα, Τσολακίδου Αγγελική, Χαλάτσης Αθανάσιος, Χατζηνικολάου Γεωργία, Αλμπάνη Κατερίνα, Ατματζίδης Νίκος, Γαργάλα Ευαγγελία, Λαμπότι Μπεσιάνα, Ντίσιου Στέλλα,  Φασουλά Μαρία, Φασουλά Φρειδερίκη 
Συμμετέχοντες μαθήτριες/μαθητές του Λυκείου: Βέλκου Αντωνία, Γιακαμόζη Μαρία,  Δούμου Μαρία, Δρενάφτση Αλεξάνδρα, Ζαχάρογλου Θεοφανία- Θεοδώρα, Θεοδώρου Βασιλική, Καραμπάσης Νικόλαος- Παρασκευάς, Κουκλατζή Σοφία, Λέκα Μαριέλα, Μπουζπούρης Ιωάννης, Παρματά Δέσποινα, Χατζηνικολάου Πασχαλίνα, Ασπροντίνη Κυράνθη, Ατματζίδης Γεώργιος, Καζαντζίδης Δημήτριος, Κόκκινος Ιωάννης, Πετλάκης Αθανάσιος, Χατζηνικολάου Δημήτριος, Κοπάνη Ελευθερία, Μαυρίδου Φιλαρέτη                                                    
Τελικά,  γνωρίζοντας την ιστορία και τη ζωή των προγόνων μας, φέραμε κοντά  μας το άμεσο παρελθόν που φωτίζει το παρόν και το μέλλον μας.
Θα σας θυμόμαστε πάντα!

ΓΥΜΝΑΣΙΟ- ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΗΣ 
glsk
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.