Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Θ. Τζάκρη κατέθεσε Ερώτηση για την έκδοση συμπληρωματικής αναγγελίας για τον παγετό της 21ης Μαρτίου 2022Σε συνέχεια της αναγγελίας παγετού της 21ης Μαρτίου 2022 στην οποία δεν συμπερίληφθηκαν αρκετές ποικιλίες ροδάκινων, νεκταρινιών, δαμάσκηνων κλπ. όπως πχ οι Άλφα37, Άλφα 39, Αουρέλια, Βένους, Γκλόρια, Έβερτ, Μαρία Μπιάνκα, Μόρτσιανη 90, Όριον, Ρέντβάλεϊ, Ρέντγκολ, Ρεντχάβεν (πρώιμα και όψιμα), Σαν Κλάους, Σουίτ Σκάρλετ, Τζουλάι Λέιντι, Φαγέτ, η ποικιλία  δαμάσκηνων Τίσισαν κλπ, και οι οποίες επίσης υπέστηκαν ζημιές από τον παγετό της 21ης Μαρτίου που αποκαλύφθηκαν μετά την άνοδο της θερμοκρασίας που ακολούθησε, η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτά: 
(1) για τις προθέσεις του να συμπεριλάβει συμπληρωματικά στην αναγγελία παγετού της 21ης Μαρτίου 2022 τις ποικιλίες ροδάκινων, νεκταρινιών, δαμάσκηνων κλπ που οι ζημιές από τον παγετό από τον παγετό της 21ης Μαρτίου αναδείχτηκαν μετά την άνοδο της θερμοκρασίας που ακολούθησε και να δοθεί παράταση με εύλογη προθεσμία για κατάθεση των σχετικών δηλώσεων και 
(2) το σκεπτικό στη βάση του οποίου οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ απέκλεισαν αυτές τις ποικιλίες από την Αναγγελία Παγετού της 21/3/2022.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Ζημιές από τον παγετό της 21 Μαρτίου 2022 σε καλλιέργειες στην ΠΕ Πέλλας και ΠΕ Ημαθίας»
Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί στην Πέλλα και στην Ημαθία καθώς ένας σημαντικός αριθμός ποικιλιών κυρίως ροδάκινων (επιτραπέζιων και συμπύρηνων) αλλά και νεκταρινιών, βερικόκων και δαμάσκηνων δεν έχουν συμπεριληφθεί στην Αναγγελία Παγετού της 21/3/2022 «για τα είδη και ποικιλίες που βρίσκονταν σε καλυπτόμενο ασφαλιστικά στάδιο, σύμφωνα με τον κανονισμό ασφάλισης Φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ (άρθρο 6.Γ.1)», προκειμένου στη συνέχεια να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν από την έλευση του φαινομένου.
Ο παγετός της 21ης  Μαρτίου 2022 προκάλεσε ζημιές σε πολλές καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών βερίκοκων οι οποίες εκτιμήθηκαν ώστε να αποδοθεί η ανάλογη αποζημίωση. Ωστόσο  η άνοδος της θερμοκρασίας αποκάλυψε ζημιές που άφησε πίσω του ο παγετός του Μαρτίου σε ποικιλίες που δεν περιλαμβάνονται στην αναγγελία παγετού της 21ης Μαρτίου 2022.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι ποικιλίες ροδάκινων (επιτραπέζιων και συμπύρηνων): Άλφα37, Άλφα 39, Αουρέλια, Βένους, Γκλόρια, Έβερτ, Μαρία Μπιάνκα, Μόρτσιανη 90, Όριον, Ρέντβάλεϊ, Ρέντγκολ, Ρεντχάβεν (πρώιμα και όψιμα), Σαν Κλάους, Σουίτ Σκάρλετ, Τζουλάι Λέιντι, Φαγέτ, η ποικιλία  δαμάσκηνων Τίσισαν κλπ.
Οι παραγωγοί καλλιεργητές των παραπάνω ποικιλιών θεωρούν ότι έχει γίνει αδικία σε βάρος τους και ζητούν από τον ΕΛΓΑ να αναθεωρήσει την Απόφασή του αναφορικά με το εν λόγω γεγονός και να συμπεριλάβει και τις ποικιλίες που κακώς δε συμπεριλήφθηκαν εξ’ αρχής και που οι ζημιές που υπέστησαν από τον παγετό της 21ης Μαρτίου αναδείχτηκαν μετά την άνοδο της θερμοκρασίας που ακολούθησε. 
 Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεστε να συμπεριλάβετε συμπληρωματικά στην αναγγελία παγετού της 21ης Μαρτίου 2022 τις ποικιλίες ροδάκινων, νεκταρινιών, δαμάσκηνων κλπ που οι ζημιές από τον παγετό από τον παγετό της 21ης Μαρτίου αναδείχτηκαν μετά την άνοδο της θερμοκρασίας που ακολούθησε και να δοθεί παράταση με εύλογη προθεσμία για κατάθεση των σχετικών δηλώσεων;
2. Με ποιο σκεπτικό οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ απέκλεισαν αυτές τις ποικιλίες από την Αναγγελία Παγετού της 21/3/2022;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Θεοδώρα Τζάκρη» 

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. ειναι κ τα γκλαντυτσ.υπαρχει προβλημα καταστροφη σε καποιες ποικιλιες.μεγαλη αδικια που δωσανε μονο αυτες τις ποικιλιες κ δεν περιμενανε την εξελιξη.δωσανε τα τζιμυ που εδω περιοχη ειναι φισκα κ σ αλλες κλαιμε.αμαρτια 9 μηνες προετοιμασια εξοδα πολλα ασφαλιστρα χωραφιου πανακριβα κ εμεις στο κενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.