Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εξειδίκευση μέτρων για το ρεύμα: Στα 3,2 δισ. η επιδότηση στους λογαριασμούς -Αναλυτικά τι ισχύειΤο πακέτο μέτρων για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις αυξήσεις στο ρεύμα εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Συνοπτικά τα μέτρα κατά της ακρίβειας στο ρεύμα
Αναδρομική αποζημίωση έως 600 ευρώ σε νοικοκυριά 
Διεύρυνση των επιδοτήσεων ρεύματος για Μάιο -Ιούνιο
Έκτακτο τέλος 90% στα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας
Αναστολή από τον Ιούλιο της ρήτρας αναπροσαρμογής 
Χρήστος Σταϊκούρας (σημεία από την ομιλία του)
Μέχρι τώρα έχουμε κάνει τις εξής παρεμβάσεις:
-43 δισ. στην πανδημία
-Συνεχείς και μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών
-Επιδοτήσεις μέρους υψηλού ενεργειακού κόστους ύψους 3,5 δισ.
-Ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών, επιδοτήσεις καυσίμων, 900 εκατ. ευρώ
-Η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού συνολικού ποσοστού 11,8%
Αυτά τα αναχώματα ήταν και είναι σημαντικά. Δεν είναι αρκετά. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες των πολιτών. 

Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο διερεύνονται σημαντικά 
Επιδοτούνται και οι καταναλώσεις για πάνω από 300 KW και των υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών.
Το κόστος θα καλυφθεί από το Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. 
Δεύτερον, το μήνα Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από το Δεκέμβριο έως τον Μάιο. αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν εισόδημα έως 45.000 ευρώ, η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ. 
Συνεχίζει να επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου ντίζελ, έτσι ώστε το όφελος στον καταναλωτή να παραμείνει στα 0,15 λεπτά το λίτρο. 
Το κόστος της παρέμβασης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ. Το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό θα φθάσει στα 800 εκατ. ευρώ. 
Η νέα δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει το 70-80% της αύξησης της κιλοβατώρας. 
Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται συνολικά στα 3,2 δισ. μέχρι τέλους του έτους. 
Η κυβέρνηση παρεμβαίνει γενναία και δίκαια. 
Είμαστε δίπλα στον κάθε συμπατριώτη μας, κυρίως στον οικονομικά ευάλωτο.
Σκρέκας: Σε δύο άξονες τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Εχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρισμό
Δύο άξονες με μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεων και σε έκτακτο σχέδιο
Οι πρώτοι στην ΕΕ που ιδρύσαμε ταμείο ενεργειακής μετάβασης και δώσαμε επιδοτήσεις για να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τις επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς
Συνεχίζονται τον Μάιο και τον Ιούνιο οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου σε οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.
Σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση για τον μήνα Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες κύριες και μη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης. Στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, απορροφάται το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ το μήνα. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση κυμαίνεται στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τις καταναλώσεις από 151 έως 300 κιλοβατώρες σε 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 μεγαβατώρες το μήνα είναι 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου η επιδότηση θα είναι 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης με στόχο την απορρόφηση του 100% της αύξησης.
Για τα επαγγελματικά τιμολόγια η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης. Για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για όλα τα αρτοποιεία ενισχύονται με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα το σύνολο της κατανάλωσης. Η συνολική μοναδιαία επιδότηση είναι 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Μάιο. Επιδοτείται το 80% της αύξησης για 1.250.000 επιχειρήσεις.
Για το φυσικό αέριο συνεχίζεται και τον Μάιο η επιδότηση σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Προβλέπεται για τα εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Ενδεικτικά παραδείγματα με τις επιδοτήσεις σε οικιακά τιμολόγια
Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση έως 300 KW θα πλήρωνε 100 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43 ευρώ
Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση πάνω από 300 KW το μήνα θα πλήρωνε 129,2 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 63, 6 ευρώ
Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση πάνω από 600 KW το μήνα θα πλήρωνε 193,8 ευρώ ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 108 ευρώ

Πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις 
Θα ετοιμαστεί μια πλατφόρμα έως τα τέλη Μαΐου καθώς οι πληρωμές θα γίνουν αρχές Ιουνίου. Η πλατφόρμα αυτή θα εμφανίζει στον πολίτη την Α κατοικία που έχει δηλωμένη στο Ε1 είτε είναι ενοικιαστής, είτε είναι ιδιοκτήτης και δίπλα από την Α κατοικία θα έχει το ρολόι και θα ζητείται από τον πολίτη να επικαιροποιεί τα στοιχεία του. με βάση τα ρολόγια αυτά θα αντλήσει ο μηχανισμός από τους παρόχους τρία στοιχεία. την ρήτρα αναπροσαρμογής, την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος και την έκπτωση που έχει δώσει ο πάροχος. 

Τα μέτρα θα συνεχιστούν για όσο διαρκεί η κρίση

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.