Με εκδηλώσεις το βράδυ της Τετάρτης 18 Μαΐου, Περιφέρεια, δήμοι και σωματεία τίμησαν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και υπενθύμισαν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.
Στην Π.Ε. Πέλλας στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι Δήμοι Πέλλας και Έδεσσας.
Δήμος Πέλλας
Στα Γιαννιτσά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τον χώρο του Δημαρχείου, άναμμα της φλόγας σε μικρά φαναράκια από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών και πολίτες. Ακολούθησε πορεία προς το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού, πλατεία Νέας Τραπεζούντας, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με υπόκρουση ποντιακής λύρας με μοιρολόι.
Ο δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος στη σύντομη ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων
« Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία. Ύστερα από 27 αιώνες ζωής, ένας λαός ξεριζώθηκε από τη γη του αφήνοντας πίσω του πατρογονικές εστίες, εκκλησίες, σχολεία, τάφους προγόνων. Οι Έλληνες Πόντιοι έχασαν τις πατρίδες τους, υπέφεραν τα πάνδεινα, όμως κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, αλλά να αποτελέσουν δυναμικές και δραστήριες κοινότητες, υγιή κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας. Με πίστη και συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των Ελλήνων του Πόντου και με τιμή και σεβασμό στην μνήμη των ανθρώπων που σφαγιάστηκαν, βιάστηκαν, εκδιώχθηκαν
- θα συνεχίσουμε να κρατάμε τη μνήμη ζωντανή περνώντας την από γενιά σε γενιά,
- θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την πολιτιστική κληρονομιά που παραλάβαμε,
- θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις – με κάθε μέσο που διαθέτουμε- για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας».
Στη συνέχεια ακολούθησε μικρή μουσική επένδυση από καθηγητές και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών, η εναπόθεση της φλόγας και αποχώρηση.

Δήμος Έδεσσας
Στην Έδεσσα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην είσοδο του Δημοτικού Σταδίου Έδεσσας και άναμμα της φλόγας σε μικρά φαναράκια. Ακολούθησε πορεία προς το Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού, τήρηση ενός λεπτού σιγή με υπόκρουση ποντιακής λύρας με μοιρολόι, εναπόθεση της φλόγας και αποχώρηση.
0 Σχόλια
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.