Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ατοπήματα στην ψαλμωδία σε Ιερούς Ναούς



Tου Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

Η Βυζαντινή μουσική που ψέλνεται στους Ορθόδοξους Χριστιανικούς Ναούς μπορεί να συνοδεύεται και από ισοκράτημα ιδίως στους ύμνους που ψέλνονται αργά όπως Χερουβικά, Κοινωνικά … Αυτό βοηθάει και τον ψάλτη να μπορεί να παίρνει και καμιά ανάσα. Δηλαδή στο ισοκράτημα οι ισοκράτες κρατάνε σταθερά κάποιο τόνο όπως υποδεικνύεται από το μουσικό βιβλίο. Κατά γενική παραδοχή πρέπει κάποιος να ξέρει πολύ καλά μουσικά για να μπορεί να κάμνει ισοκράτημα. 
Σε κάποιους Ναούς άρχισαν να κάμνουν το ισοκράτημα ηλεκτρονικά. Δηλαδή υπάρχουν στα κινητά εφαρμογές με τους τόνους ισοκρατήματος που μαγνητοφωνήθηκαν από μεγάλους ψάλτες και μέσω Bluetooth ένα ηχείο κάμνει το ισοκράτημα. Αυτό όμως δημιουργεί μερικά προβλήματα.
Η Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ο ύμνος προς τον Θεό να γίνεται μόνο με την ανθρώπινη φωνή. Οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Προτεστάντες χρησιμοποιούν στην λατρεία μουσικά όργανα όπως και οι Εβραίοι στους χρόνους της Παλαιάς Διαθήκης. Στην Αφρική, λέει ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου, οι Αφρικανοί από την χαρά τους μπορεί να πάρουν ότι βρουν μπροστά τους και να το χτυπάνε. Η ορθόδοξη λατρεία όμως κανονικά γίνεται μόνο με την ανθρώπινη φωνή, άρα το να ακούγεται ήχος που δεν παράγεται εκείνη την στιγμή παραβαίνει την Παράδοση της Ορθοδοξίας.
Αφού οι ψάλτες χρησιμοποιούν μαγνητοφωνημένο ήχο για ισοκράτημα ας το κάνουν και σε δύσκολους ύμνους όπως Δοξαστικά, Χερουβικά … Γιατί, δεν τα ψέλνουν καλύτερα οι μεγάλοι Πρωτοψάλτες από τον ψάλτη της ενορίας μου ; Και έχουν μέσα και το ισοκράτημα. Είναι το μόνο εύκολο. Κάθε Κυριακή ξέρουμε τι ύμνοι ψέλνονται. Και γιατί μόνο τους δύσκολους ύμνους ; Μπορούν να ετοιμάσουν όλη την σειρά των ύμνων στο κινητό από κάποιο καλλικέλαδο Πρωτοψάλτη και το μόνο που θα κάμνουν οι ψάλτες είναι να πατούν ένα κουμπί στο κινητό και θα απολαμβάνουμε οι πιστοί στην λατρεία τους καλύτερους Πρωτοψάλτες.
Και αν τελικά θα γίνεται έτσι η ορθόδοξη λατρεία γιατί να προσλαμβάνουν και να πληρώνουν τους ψάλτες οι Εκκλησίες για την Βυζαντινή μουσική που γνωρίζουν; Ο οποιοσδήποτε που γνωρίζει να χειρίζεται καλά και γρήγορα το κινητό μπορεί να ανταποκριθεί και μάλιστα με πολύ λιγότερα χρήματα ειδικά σήμερα που δύσκολα ανταποκρίνονται οι Ναοί στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Όταν το ηλεκτρονικό ισοκράτημα το ρυθμίζει ο ίδιος ο ψάλτης προκύπτει και άλλο πρόβλημα. Επειδή το μυαλό του είναι στο κινητό μπερδεύεται στην ψαλμωδία, αργεί να ξεκινήσει να ψέλνει και έτσι δημιουργούνται κενά ψαλμωδίας επειδή χρονοτριβεί στην ρύθμιση του ισοκρατήματος. Φυσικά στον κόσμο που τον βλέπει δημιουργείται η εντύπωση ότι παίζει με το κινητό.  
Άλλο πρόβλημα δημιουργείται από την ένταση που έχει ο ήχος του ισοκρατήματος. Καθώς προχωρεί η ακολουθία και κουράζεται ο ψάλτης νομίζει ότι έχει χαμηλά τον ήχο του ηχείου με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνει ότι έχει δυναμώσει τον ήχο του ηχείου περισσότερο από ότι πρέπει κι έτσι στον Ναό ακούγεται ένα συνεχές βουητό. Άσε που μπορεί να το αφήσει και συνεχώς να ακούγεται γιατί είναι και κουραστικό συνεχώς να το ανοιγοκλείνει. Το πρόβλημα είναι ότι επειδή συχνά οι ψάλτες έχουν τσιμπημένο εγωισμό και να τους πει κάτι ένας πιστός δεν ιδρώνει τ’ αυτί τους.
Τώρα σ’ αυτά αν προσθέσουμε ότι ένας Ναός μπορεί να είναι τεράστιος στο ύψος επειδή φτιάχτηκε με πολλή ταπείνωση, ότι μπορεί να είναι φτιαγμένος μόνο από τσιμέντο που είναι η εύκολη λύση και μπορεί να το έκαναν και δώρο, ότι μπορεί να μην έχει και την κατάλληλη μικροφωνική εγκατάσταση επειδή και παπάδες που είναι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί του Πολυτεχνείου να έχουμε διαθέσιμους δεν τους αξιοποιούμε επειδή θα φανούν αυτοί και όχι εμείς, καταλαβαίνετε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα ; 
Φυσικά οτιδήποτε άλλο εκτός από την κατανυκτική και όμορφη Ορθόδοξη Χριστιανική λατρεία. Και φανταστείτε ότι αυτή η ψαλμωδία είναι η θυσία που προσφέρουμε στον Θεό αντί για το αίμα των ζώων που προσφερόταν στους χρόνους της Παλαιάς Διαθήκης. Το ομολογούμε και στην Θεία Λειτουργία αμέσως μετά το σύμβολο της Πίστεως : «Έλεον ειρήνης, θυσίαν αινέσεως». 


 

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.