Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση του Δήμου Σκύδρας για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού



Ο Δήμος Σκύδρας, στο πλαίσιο των 103 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, διοργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση μνήμης, τιμής και σεβασμού για τα 353.000 και πλέον θύματα της τουρκικής θηριωδίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, στην πλατεία Πλαστήρα (Λαϊκή Αγορά) της πόλης της Σκύδρας, μπροστά από το άγαλμα του Πόντιου Οπλαρχηγού Βασιλείου Ανθόπουλου.

Στην αρχή τελέστηκε τρισάγιο από τον Σεβαστό Πατέρα, Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Κορέστη.

Ακολούθησε η ομιλία - μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου ( η ομίλια - μήνυμα αναγράφεται λίγο παρακάτω).

Στη συνέχεια κατατέθηκε στεφάνι από τη Δήμαρχο Σκύδρας και μετά από τον εκπρόσωπο των απογόνων του προαναφερόμενου Οπλαρχηγού, Γιάννη Κυριακίδη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ποντιακά τραγούδια από τους καλλιτέχνες: Άρη Μιχαηλίδη (λύρα) και Βίκυ Παπαδοπούλου – Μιχαηλίδου (τραγούδι) ενισχύοντας τη συγκινητική ατμόσφαιρα της επετείου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι παρακάτω σύλλογοι του Δήμου Σκύδρας: Εύξεινος Λέσχη Σκύδρας, Σύλλογος Ποντίων Δάφνης, Σύλλογος Ποντίων Ριζού, Σύλλογος Ποντίων Σεβαστειανών «Ο Πυρρίχειος».

Ακολουθεί η ομιλία – μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου:

«Εκατόν τρία χρόνια πέρασαν από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Εκατόν τρία χρόνια από τη μαύρη εκείνη περίοδο που η κυβέρνηση των Νεότουρκων σ΄εκτέλεση ενός πολύ καλά οργανωμένου σχεδίου εκτόπισε κι εξόντωσε τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Οι Έλληνες του Πόντου σφαγιάστηκαν, εκδιώχθηκαν,, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, πήραν το δρόμο της εξορίας, της πείνας, της κακουχίας. Βιάστηκαν, δολοφονήθηκαν. Όσοι επέζησαν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς επιστρέφοντας στη Μητέρα Ελλάδα και με την εργατικότητά τους συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ουσιαστική ανάταση της χώρας μας.






 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.