Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επισκέψεις - ενημερώσεις Τζάκρη στις περιοχές που επλήγησαν από χαλάζι στην Πέλλα (φωτο)Ενημερώσεις  για τη νέα ΚΥΑ αποζημίωσης των κερασιών σε Παναγίτσα-Ζέρβη- Ξανθόγεια-Άγιο Αθανάσιο - Επισκέψεις  στις περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι της 29ης Μαΐου

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των παραγωγών σχετικά με τη νέα ΚΥΑ με θέμα: Ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης του ad hoc προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων: Μέτρα υπέρ των παραγωγών των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Βοιωτίας, Έβρου, Ημαθίας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών και Φλώρινας των οποίων οι καλλιέργειες όψιμων κερασιών, βύσσινων στην Π.Ε Αρκαδίας, μήλων στις ΠΕ Αρκαδίας, Γρεβενών, Κοζάνης , αχλαδιών όψιμων (βιομηχανικών) στην ΠΕ Λάρισας, καρυδιών ορεινών περιοχών Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας) παρουσίασαν μείωση παραγωγής κατά το έτος 2021, ως αποτέλεσμα συνεχών παγετών, σε διαδοχικές περιόδους, το χρονικό διάστημα 15.02.2021-20.04.2021, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.   επισκέφτηκα τη Δευτέρα 30 Μαΐου παραγωγούς στα Ξανθόγεια, στη Ζέρβη, στην Παναγίτσα και στον Άγιο Αθανάσιο, όπου μετά από προσεκτική μελέτη αναφέρθηκε στα κάτωθι συμπεράσματα: 

1. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ). Αυτό σημαίνει ότι δεν θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα των εκτιμήσεων με την μορφή που έχουν συνηθίσει οι καλλιεργητές, από τον ΕΛΓΑ (στρέμματα (δέντρα ) Χ κιλα/στρ Χ ποσοστό ζημιάς%) αλλά σύμφωνα με τους κανονισμούς ΚΟΕ άρα αριθμός δέντρων Χ κατηγορία δυναμικότητας  Χ ποσοστό ζημιάς, σύμφωνα με το εξατομικευμένο πόρισμα του ΕΛΓΑ . Δηλαδή δεν θα υπάρξει αποζημίωση ανά ζημιωθέν κιλό παραγωγής αλλά ανά καρποφόρο δέντρο. 
Άρα τα σκέλη του πορίσματος είναι τα δέντρα, τα κιλά και το ποσοστό. Επειδή η αποζημίωση θα γίνει κατά δέντρο και όχι κατά κιλό κατηγοριοποιούνται τα κιλά ανά δέντρο. 
Οι κατηγορίες είναι δύο: τα δέντρα με πυκνή φύτευση (100-120 φυτά ανά στρ) η πρώτη και με ελεύθερη ή αραιή φύτευση η δεύτερη (30-50φυτα/στρ). 
Άρα η εκτίμηση των κιλών εξομοιώνεται για όλους ανάλογα με το πόσα δέντρα βρέθηκαν το στρέμμα.
Άρα μιλάμε για τουλάχιστον την μισή αποζημίωση από αυτή που θα έπαιρναν αν αποζημιώνονταν βάση ΕΛΓΑ και όχι από τα ΚΟΕ. 

2. Δεν περιλαμβάνονται ενισχύσεις για μήλα.

3. Οι ΚΟΕ έχουν πάντα προϋποθέσεις και όρους. Υποχρεωτικά πρέπει να εξετασθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ( εξωγεωργικο εισόδημα έως 15000€ , απόσταση κατοικίας από τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια έως 150χλμ, δήλωση και εξόφληση δήλωσης καλλιέργειας 2021 κλπ) και να απορριφθουν οι μη δικαιούχοι.

4. Για την συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικων ( Ε1 και Υ/Δ) για την επεξεργασία αυτών για τηνκαταχώρηση των πορισμάτων με την μορφή ΚΟΕ  για την τακτοποίηση των εμβασμάτων προς τους παραγωγούς απαιτείται χρόνος τουλάχιστον 2 μηνών από σήμερα υπό την προϋπόθεση ότι οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα. 
Καμία σχέση επομένως δεν έχουν με την πραγματικότητα οι νέες υποσχέσεις για πληρωμές τέλος Μαΐου, όπως δεν είχαν και οι προηγούμενες υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων και τοπικών βουλευτών για προκαταβολές τον Οκτώβριο του 2021, ολοσχερείς εξοφλήσεις τον Δεκέμβριο του 2021, τον Φλεβάρη του 2022 και το Πάσχα του 2022. 

Άρα μιλάμε ότι αν όλα εξελιχθούν τέλεια και αν ξεκινήσουν οι διαδικασίες μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται ότι οι δικαιούχοι θα πληρωθούν δύο με δυόμιση μήνες μετά. 

Την ίδια ημέρα επισκέφτηκα τη Σωτήρα και το Αρσένι, περιοχές που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση στις 29 Μαΐου. Η χαλαζόπτωση έπληξε πολλές περιοχές του Νομού από το Λουτράκι μέχρι το Μάνδαλο, την Κερασιά, την Καρυδιά, την Κορυφή κλπ , το Αρσένι, την Πετριά και το Λουτροχώρι κλπ με αποτέλεσμα να πληγούν οι καλλιέργειες κερασιών, ροδάκινων, ακτινιδίων, νεκταρινιών, βερικόκων, δαμάσκηνων κλπ και διαπιστώθηκε ότι σημαντικό μέρος της παραγωγής των παραπάνω καλλιεργειών καταστράφηκε ή/και υποβαθμίστηκε ποιοτικά.
Σε επικοινωνία που είχα με την κ. Παππά, προϊσταμένη του υποκαταστήματος Βέροιας του ΕΛΓΑ, ενημερώθηκα ότι ο ΕΛΓΑ αναμένεται σήμερα Τρίτη 30 Μαΐου να προχωρήσει σε προεπισκοπήσεις γεγονός  που θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας των εξατομικευμένων εκτιμήσεων.  
Ανέφερα στην κ. Παππά ότι είναι ανάγκη για έγκαιρη καταγραφή των ζημιών και κυρίως για έγκαιρη αποζημίωση των παραγωγών, υπογραμμίζοντας την δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του στασιμοπληθωρισμού και της ακρίβειας και ενός κόστους ζωής που συνεχώς αυξάνεται, εξαιτίας των ανατιμήσεων στο ρεύμα,  στα καύσιμα και στις εισροές (φάρμακα, λιπασματα, κλπ).  

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

8 comments:

 1. Τι περιμένουν όλοι αυτοί από την κυρία τζακρη απορω αφού όλοι μας δουλεύουν απλά πλησιάζουν εκλογές και θα μας θυμηθούν όλοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. KAΛA KPAΣIA. APΓA ΞYΠNHΣEΣ. ΠOY HΣOYN 14 MHNEΣ. MIA ΛEΞH ΔEN EIΠEΣ. ΔEN MAΣ YΠHPAΣΠIΣTHKEΣ . ΔEN YΠAPXEI ANTIΠOΛITEYΣH. ΔEN YΠAPXEI TIΠOTA.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. META THN AΠOMAKPYNΣH TOY TAMEIOY OYΔEN ΛAΘOΣ ANAΓNΩPIZETAI .
  TA ΓENOMENA ΔEN AΠOΓIΓNONTAI.ΔHΛAΔH OTI ΓPAΦETAI ΔEN ΞEΓPAΦETAI.
  KAI H AΠOΦAΣH ΓPAΦTHKE KYPIA TZAKPH. KAI YΠOΓPAΦTHKE.
  ΠOY HΣAΣTAN; TI KANATE; ΠEΣ MAΣ MIA ENEPΓEIA;
  KAI TΩPA KΛAITE ΠANΩ AΠO TO XYMENO

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Άντε και άργησες. Τόσες καταστροφές γίνανε και είσαι απούσα από τη βόλτα στα χωράφια. Ωστόσο έκανες προόδους. Βγήκες τώρα με την κατάληλλη εμφάνιση στα χωράφια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. META THN AΠOMAKPYNΣH TOY TAMEIOY OYΔEN ΛAΘOΣ ANAΓNΩPIZETAI .
  TA ΓENOMENA ΔEN AΠOΓIΓNONTAI.
  ΔHΛAΔH OTI ΓPAΦETAI ΔEN ΞEΓPAΦETAI.
  KAI H AΠOΦAΣH ΓPAΦTHKE KYPIA TZAKPH. KAI YΠOΓPAΦTHKE.
  ΠOY HΣAΣTAN; TI KANATE; ΠEΣ MAΣ MIA ENEPΓEIA;
  KAI TΩPA KΛAITE ΠANΩ AΠO TO XYMENO ΓAΛA .
  KAI EPXEΣTE ΣTA XΩPIA KAI MOIPAZETE KAΘPEΦTAKIA ΣTOYΣ IΘAΓENEIΣ.
  ΓIA TO XAΛAZI ΣE ΠOION TO ΠAPAMYΘI;
  AYTONOHTH YΠOXPEΩΣH TOY EΛΓA.KAΛYΠTETAI AΣΦAΛIΣTIKA. ΔHΛΩΣEIΣ KENOY ΠEPIEXOMENOY.
  ΩΣΠOY ΘA ΦΘAΣEI O ΞEΠEΣMOΣ.
  ΔYΣTYXΩΣ YΠAPXOYN AKOMA ΓIΔIA ΠOY MAZEYONTAI NA ΦANE XOPTO.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα γράψεις κι άλλα σχόλια για να φαίνεστε πολλοί;

   Διαγραφή
 6. Η αλήθεια πρέπει να λέγετε. Μόνο ο Καρασμάνης από την πρώτη στιγμή είπε την αλήθεια. Είπε ότι, θα γίνει μεγάλη αδικία σε βάρος σας με τα ΠΣΕΑ, που θα μας αποζημιώσουν.
  Οι άλλοι δύο μας λέγανε ότι τα λέει αυτά γιατί δεν έγινε υπουργός.
  Και υποστήριζαν ότι η αποζημίωση θα είναι από τον ΕΛΓΑ. Και λέγανε ότι θα πάρετε προκαταβολές και εξόφληση τέλη Δεκεμβρίου, μετά λέγαν τον Γενάρη, μετά τον Απρίλιο, πριν από λίγες μέρες τον Μάιο και τώρα κρυμμένοι μούγκα.
  Τους περιμένουμε στη Βεγορίτιδα. Έχει ο καιρό γυρίσματα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.