Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τον Σεπτέμβριο ξεκινούν τα stress test των τραπεζών



Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τα πανευρωπαϊκά stress test των τραπεζών που περιλαμβάνουν και τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες τον Σεπτέμβριο. Στόχος είναι να ανακοινώσει τα αποτελέσματα στις αρχές Δεκεμβρίου. Για τα stress test του 2022 θα χρησιμοποιηθούν τα μεγέθη του β’ εξαμήνου 2021 και του α’ εξαμήνου 2022.

Στη μεθοδολογία αναμένονται τροποποιήσεις, καθώς θα μετρηθούν οι απαιτήσεις για τυχόν επιπλέον κεφάλαια για να αντιμετωπιστούν κίνδυνοι που έχουν υποεκτιμηθεί ή δεν καλύπτονται από τα εποπτικά κεφάλαια. Επίσης, οι δοκιμασίες θα πραγματοποιηθούν σε δύο στάδια, όπως έχει αναφέρει σε δημόσιες δηλώσεις ο επικεφαλής του SSM κ. Ανδρέας Ενρία.

Στο πρώτο θα μετρηθούν οι επιπτώσεις στα εποπτικά κεφάλαια κάτω από ακραίες και δυσμενείς συνθήκες. Στη συνέχεια, οι επόπτες προχωρήσουν σε νέο stress test ανά τράπεζα προκειμένου, λαμβάνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, προκειμένου να υπολογιστούν τα επιπλέον κεφάλαια για την κάλυψη κινδύνων που ενδεχομένως έχουν υποεκτιμηθεί. Αυτό έχει ήδη "τρέξει” για ορισμένες τράπεζες, οι οποίες είχαν ζητήσει μείωση του δείκτη για τα κεφάλαια του λεγόμενου Πυλώνα 2. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, για όλες τις ελληνικές τράπεζες πλέον ο δείκτης αυτός να είναι κοινός στο 3% (με τη μείωση του απαιτούμενου δείκτη από το 3,25% στο 3% για την Πειραιώς, λόγω περιορισμού των κινδύνων).

Επίσης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από ΕΚΤ και ΕΒΑ, το 2022 θα ενσωματωθούν δείκτες και μετρήσεις για τους κινδύνους αυτούς. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό έκθεσης σε περιβαλλοντικούς κινδύνους των ελληνικών τραπεζών υπολογίστηκε από την ΕΚΤ σε 10% στα άτυπα κλιματικά stress test που πραγματοποιήθηκαν το 2021. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περιβαλλοντικούς κινδύνους προς το σύνολο της έκθεσης σε δάνεια προς επιχειρήσεις. Πάνω από το 90% των κινδύνων σχετίζονται με πυρκαγιές, άνοδο της θερμοκρασίας, πλημμύρες και σεισμούς.

Λόγω της πανδημίας, η ΕΚΤ επέτρεψε στις τράπεζες να χρησιμοποιούν εν μέρει κεφαλαιακά μέσα που δεν είναι αποδεκτά ως κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) για να καλύψουν τις απαιτήσεις του Πυλώνα 2. Η ελαστικότητα αυτή, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Ένρια, θα διατηρηθεί και το 2022. Όπως, επίσης, θα δοθεί χρόνο σε όλες τις τράπεζες προκειμένου να αναπληρώσουν εσωτερικά κεφάλαια (τα οποία δεν είναι εποπτικά).

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.