Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σε 1,4 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας«Η Ελλάδα αλλάζει ταχύτητα» και τα κονδύλια ύψους 70 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν μέχρι το 2027 μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, δίνουν τη δυνατότητα ενίσχυσης της οικονομίας και αποδεικνύουν την ισχυρή και ανθεκτική θέση της χώρας μας, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας από το βήμα της ημερίδας που πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη, η ηλεκτρονική εφημερίδα voria.gr.

Από το σύνολο των 70 δισ. ευρώ, όπως διευκρίνισε, τα 32 δισ. θα απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης (μέσα από επιχορηγήσεις και δάνεια) και τα υπόλοιπα 38 δισ. θα δοθούν μέσα από δράσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο έως το 2027.

Υπογραμμίζοντας ότι σε επίπεδο απορροφητικότητας κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η Ελλάδα από την 19η θέση σκαρφάλωσε στην πρώτη, ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στις κινήσεις της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η πολιτεία εξαντλεί κάθε διαθέσιμο ευρώ χωρίς να προκαλεί τριγμούς στην οικονομία. Στην περίοδο της πανδημίας διοχετεύτηκαν 43 δισ. ευρώ για τη στήριξη του παραγωγικού ιστού και των νοικοκυριών, ενώ για την ανακούφιση των πολιτών από τις ενεργειακές ανατιμήσεις δαπανώνται περί τα 8 δισ. ευρώ».

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι τον Αύγουστο η χώρα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία της ΕΕ, η ανεργία μειώνεται, οι επενδύσεις αυξάνονται και ο τουρισμός καταγράφει, με τα μέχρι στιγμής, ρεκόρ εσόδων, ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στην επιχειρηματικότητα.

Σε 1,4 δισ. ευρώ οι πόροι για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Σε 1,4 δισ. ευρώ ανέρχονται οι πόροι που θα έχει στη φαρέτρα της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε στη διάρκεια της τοποθέτησής του στην ημερίδα ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, λέγοντας ότι «η Μακεδονία του 2030 θα είναι σύγχρονη, πράσινη και ανθρώπινη, αυτός είναι ο στόχος μας».

Με τα νέα κονδύλια, όπως διευκρίνισε, «όχι μόνο θα μας δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε σημαντικά έργα σε όλους τους τομείς και τις υποδομές της περιοχής μας, αλλά θα συνεχίσουμε και τα 8.500 μικρομεσαία και μεγάλα έργα που έχουμε ήδη σε εξέλιξη».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το πώς θα μπορέσουμε να ετοιμαστούμε και να απορροφήσουμε επιτυχώς και στην ώρα τους τα κονδύλια, γιατί η ΕΕ έχει θέσει κανόνες, που είναι απαράβατοι και αδιαπραγμάτευτοι».

Αναφερόμενος στα έργα που δρομολογούνται ή και βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΠΚΜ, ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε μεταξύ άλλων για την ανάπλαση και τη δημιουργία του νέου παραλιακού μετώπου από το Αγγελοχώρι έως και το Καλοχώρι, στον κόμβο Κ16 στην περιφερειακή οδό, στην περιφερειακή οδό της Κατερίνης, στους οδικούς άξονες Χαλκιδικής και Κιλκίς, στο film office και στο πετυχημένο έργο του με τις χολιγουντιανές παραγωγές στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές και στην κατασκευή των 40 νέων σχολικών μονάδων.

Μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσε ότι η ΠΚΜ θα δώσει τη μάχη για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης και λέγοντας «έχουμε έτοιμο 7ετές σχέδιο, αλλά και την απαραίτητη γνώση», ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι εάν «λάβουμε εκ νέου την εντολή των συμπολιτών μας, καθώς σε έναν χρόνο θα γίνουν οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, η Μακεδονία του 2030 θα είναι σύγχρονη, πράσινη και ανθρώπινη, αυτός είναι ο στόχος μας».

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.