Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΔΔΕ Πέλλας: Δράσεις Συμβουλευτικής - Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στα Γυμνάσια και Λύκεια



Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2021 – 2022 και στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής - Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με συντονίστρια και διοργανώτρια την Υπεύθυνη Συμβουλευτικής - Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μελίνα Αλμπάνη.

Σκοπός της υλοποίησης των δράσεων αυτών στο σχολικό πλαίσιο είναι η υποστήριξη των μαθητών/μαθητριών στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους και επιπλέον η ενεργοποίησή τους.

Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν:

Α. Οι «Ημέρες Σταδιοδρομίας»

Πρόκειται για δράσεις που βασίζονται σε Υπουργικές Αποφάσεις και σκοπό έχουν να υποστηρίξουν τους μαθητές/μαθήτριες στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους. Επιπλέον, είναι μια ευκαιρία ώστε πολλοί και διαφορετικοί επαγγελματίες να μιλήσουν σε ένα κοινό που μελλοντικά μπορεί να είναι συνεργάτες και συνάδελφοι. Από τις επιθυμίες και ανάγκες των μαθητών/τριών προκύπτουν οι κατηγορίες επαγγελματιών από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που προσκαλούνται στον χώρο του σχολείου. Οι επαγγελματίες παρουσιάζουν στους μαθητές/ μαθήτριες την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία., τα πλεονεκτήματα της εργασίας τους, τα εμπόδια, τις προοπτικές. Η παραπάνω δράση σε όσα σχολεία πραγματοποιείται λειτουργεί θετικά στην εφαρμογή των στόχων του Επαγγελματικού

Προσανατολισμού και της Συμβουλευτικής διαδικασίας. Σημαντικό είναι ότι έχουν την δυνατότητα πολλοί/ες μαθητές/τριες να μάθουν για το επάγγελμα που ζήτησε έστω και ένας μαθητής/τρια. Οι Ημέρες Σταδιοδρομίας διοργανώνονται συνήθως για τους/τις μαθητές/ μαθήτριες της Γ΄ τάξης Γυμνασίου λόγω της μετάβασης από το Γυμνάσιο στο Λύκειο και για τους/τις μαθητές/μαθήτριες της Α΄ τάξης Λυκείου λόγω της επιλογής κατεύθυνσης ή τομέα ανάλογα με τον τύπο Λυκείου στον οποίο φοιτούν.

Για την υλοποίηση της Ημερίδας Σταδιοδρομίας στο 2ο Γυμνάσιο Αριδαίας την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 σε συνεργασία με την Διευθύντρια κ. Βέκκου Παρασκευή και συντονιστή της δράσης για τη σχολική μονάδα τον εκπαιδευτικό κ. Λαζαρίδη Παναγιώτη κλήθηκαν να διδάξουν και αποδέχθηκαν με χαρά την πρόσκληση επαγγελματίες της τοπικής κοινωνίας και συγκεκριμένα: ο κ. Τσαβδάρης Κωνσταντίνος Ιατρός – Καρδιολόγος, ο κ. Ξυλάς Χρήστος Ιατρός – Χειρουργός, ο κ. Χατζηδημητρίου Αθανάσιος Ιατρός – Χειρουργός, ο κ. Γιόρτσος Γεώργος εκπαιδευτικός Πληροφορικής – Διευθυντής ΔΙΕΚ Αριδαίας, η κ. Χρυσίδου Ελπίδα Δικηγόρος – Εργατολόγος, η κ. Κονάκογλου Μελίνα Δικηγόρος, η κ. Εμμανουηλίδου Κορνηλία Φιλόλογος – Δικηγόρος – Συμβολαιογράφος, ο κ. Λαζαρίδης Ευστάθιος Μάγειρας, εκπαιδευτής στα ΔΙΕΚ, Σεφ στην εξαγωγική εταιρεία κρεατοσκευασμάτων με την επωνυμία «ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΦΟΥΣΤΑΝΗΣ», μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας, η κ. Θωμαϊδου Φωτεινή Τεχνολόγος Γεωπόνος Τροφίμων – Αποσταγματοποιός και ταυτόχρονα συνδιοκτήτρια οικογενειακής επιχείρησης η οποία δραστηριοποιείται στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ο κ. Βαφειάδης Σταύρος Δημοσιογράφος – Ιδιοκτήτης Ηλεκτρονικής Εφημερίδας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αριδαίας κ. Γάκης Ευάγγελος, η κ. Καρασσάβα Μαρία Αισθητικός, Τσαρκνιάς Πέτρος Οικονομολόγος – Επιχειρηματίας στον τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας, Μητρούλης Αντώνης Πυροσβέστης στην Πυροσβεστική υπηρεσία Αλμωπίας, και ο κ. Ράπτης Νικόλαος Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος – Μηχανικός Η/Υ – Διευθυντής ΕΠΑΛ Αριδαίας.

Για την υλοποίηση της Ημερίδας Σταδιοδρομίας στο Γυμνάσιο Καλής την Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 σε συνεργασία με τον Διευθυντή κ. Αναγνωστάκο Ηλία και συντονίστρια της δράσης για την σχολική μονάδα την εκπαιδευτικό κ. Τεστέμπαση Θεοδώρα κλήθηκαν να διδάξουν και αποδέχθηκαν με χαρά την πρόσκληση επαγγελματίες της τοπικής κοινωνίας και συγκεκριμένα: η κ. Σταύρου Άννα Δικηγόρος, η κ. Βέργου Ιωάννα Ψυχολόγος. ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας κ. Λίτσνης Πέτρος, η κ. Σημαιοφορίδου Γεωργία Επιχειρηματίας – ιδιοκτήτρια αλυσίδας καταστημάτων ρουχισμού, ο. κ. Σπυρίδης Γεώργιος Φωτογράφος – ιδιοκτήτης

φωτογραφείου, ο κ. Μανεσιώτης Χαράλαμπος επιπυραγός – Θεολόγος στην Πυροσβεστική υπηρεσία Έδεσσας.

Β. Οι Ημερίδες ενημέρωσης/πληροφόρησης στο πλαίσιο των δράσεων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Οι συγκεκριμένες έχουν σκοπό να παρουσιάσουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές οι οποίες αφορούν στην μετάβαση των μαθητών/μαθητριών της Γ΄ Λυκείου από την Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά από συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πέλλας πραγματοποιήθηκαν Ημερίδες για τους/τις μαθητές/μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ Λυκείου με εισηγήσεις:

- από τον κ. Γιάντση Ραφαήλ Πυροσβέστη πτυχιούχο Νομικής στο 1ο ΕΠΑΛ Έδεσσας, στο 2ο ΓΕΛ Έδεσσας και ΓΕΛ Σκύδρας την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

- από τον Κατσαρό Χρήστο Πυροσβέστη – Πτυχιούχο Οικονομολόγο στο ΓΕΛ Καλής την Τρίτη 10 Μαΐου 2022 και στο ΓΕΛ Αξού την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022.

Μετά από συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Πέλλας πραγματοποιήθηκαν Ημερίδες για τους/τις μαθητές/μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ Λυκείου που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την πρόσβαση στις Σχολές Αστυνομίας. Εισηγητές ήταν:

- η Αστυφύλακας κ. Παυλίδου Μαρούλα την Δευτέρα 16 Μαΐου 2002 στο 1ο ΕΠΑΛ Έδεσσας.

- ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας κ. Λίτσνης Πέτρος στο ΓΕΛ Σκύδρας.

- ο Υποδιοικητής Α.Τ. Γιαννιτσών κ. Γκιόντης Βασίλειος την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 στο 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών και στο ΓΕΛ Αξού.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση και υλοποίηση των παραπάνω δράσεων. Η συμβολή τους υπήρξε πολύτιμη για την ουσιώδη ενημέρωση των μαθητών/τριών, οι οποίοι/ες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από το περιεχόμενο των δράσεων και τις εισηγήσεις των επαγγελματιών. Ευελπιστούμε και σε μελλοντικές συνεργασίες.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΤΗΣ Δ.Δ.Ε ΠΕΛΛΑΣ
ΓΕΡΕΜΤΖΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ





 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.