Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αφαιρούνται δικαιώματα από τις αντιπολιτεύσεις των δήμωνΟι επικεφαλής παρατάξεων δεν θα μπορούν να βάζουν θέματα προ ημερησίας! 

Το δικαίωμα που είχαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης μπαίνει στο περιθώριο.
Το δικαίωμα αυτό αφαιρείται με νέα διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Πρόκειται για το άρθρο 42 που διαγράφει από την ισχύουσα νομοθεσία το δικαίωμα που είχαν οι Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης επικαλούμενη λόγους «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου»!

Συγκεκριμένα προβλέπει:
«Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος, η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου και χωρίς συζήτηση, με την πλειοψηφία των παρόντων μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Κατά προτεραιότητα και πάντα μετά τον δήμαρχο εκφράζουν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, σύμφωνα με τη σειρά εκλογής.».

Στην Έκθεση που συνοδεύει το Νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση αναγράφει:
«Καταργείται η δυνατότητα πρότασης – εισήγησης του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί συζήτησης κατεπείγοντος θέματος το οποίο δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη και λήψης απόφασης επί αυτού πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η καταχρηστική εφαρμογή της εν λόγω δυνατότητας, καταστρατηγούσε τη πρόβλεψη λόγω της υποβολής παρελκυστικών αιτημάτων και της διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.»
Φυσικά, πρέπει να αναμένεται αντίδραση της ΚΕΔΕ, που υπενθυμίζεται πως αποτελεί το ανώτατο συλλογικό όργανο εκπροσώπησης όχι μόνο των Δημάρχων, αλλά και των Δημοτικών Συμβούλων.

Επισημαίνουμε ότι και το αρχικό περιεχόμενο της παρ.7 του Άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως το είχε θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ στον Καλλικράτη, περιελάμβανε ρητώς το εν λόγω δικαίωμα των Συμβούλων Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.