Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επιχείρηση «θερμοστάτης»: Bonus για όσους εξοικονομούν ενέργεια, πέναλτι για τους αμειλείς



Η επιχείρηση «θερμοστάτης» μπαίνει σε εφαρμογή και στην Ελλάδα, που λαμβάνει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Το σχέδιο της κυβέρνησης παρουσίασαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και η γγ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. 

Bonus για όσους εξοικονομούν ενέργεια στο Δημόσιο, κλείνουν κλιματιστικά, φώτα και υπολογιστές, χαμηλώνουν θερμοκρασία κτλ, πέναλτι για όσους δεν συμμορφωθούν με τα όσα προβλέπει το σχέδιο “θερμοστάτης” ή ακόμη και “μαχαίρι” στα οικονομικά κίνητρα αν πιάσουν τους στόχους αλλά θα μπορούσαν να το κάνουν… καλύτερα, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης που παρουσιάστηκε σήμερα. Ενεργός θα είναι ο ρόλος των εργαζομένων, αφού εκτός των ενεργειακών υπεύθυνων, οι εργαζόμενοι καλούνται να προσέχουν σε τι θερμοκρασία είναι τα κλιματιστικά, αν όταν φεύγουν είναι όλα (κλιματιστικά, φώτα, υπολογιστές) κλειστά και να ανοίγουν τα παράθυρα 10 λεπτά ανά 3 ώρες… 

Δημιουργείται ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης στο Δημόσιο, είπε ο Κώστας Σκρέκας, ξεκινώντας την ενημέρωση. Στόχος η μείωση της κατανάλωσης κατά 10% άμεσα, ενώ θα ληφθούν και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης έως 30% μέχρι το 2030.

Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο εδράζονται σε τρεις άξονες:

Εφαρμογή ψηφιακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση της κατανάλωσης.
Θέσπιση κινήτρων για τους φορείς του δημοσίου που επιτυγχάνουν τους στόχους εξοικονόμησης, με οικονομικές ενισχύσεις που θα συνδέονται τόσο με την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης όσο και με το αποτέλεσμα που θα επιτυγχάνεται.
Άμεσα μέτρα (συντήρηση συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, μείωση της κατανάλωσης στον οδοφωτισμό και τα συστήματα ύδρευσης / αποχέτευσης, κ.α.)
Στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, θα παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας στα 212.000 ρολόγια του Δημοσίου και θα καταγράφονται οι λογαριασμοί του ρεύματος, τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Επίσης, με ΚΥΑ θα οριστούν υπεύθυνοι δράσεων εξοικονόμησης ανά φορέα και υπουργείο. που με τη σειρά τους θα ορίσουν υπευθύνους ανά κτήριο.
Θα υπάρχει help desk με ειδικούς για να βοηθηθούν οι φορείς. 
Σε ό,τι αφορά στα bonus, η τελική απόφαση για τα ποσά θα κριθεί από το πόση ενέργεια θα καταφέρει να εξοικονομήσει ένας φορέας, με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια.  Για όσους δεν “πιάσουν” τους στόχους ή το αμελήσουν, τότε θα πρέπει, όπως είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, να κάνουν οικονομίες από αλλού, αφού δεν θα μπορούν αν εξοικονομήσουν από την ενέργεια! 
Όποιος δεν κάνει συντήρηση των κλιματιστικών, ακόμη κι αν πιάσει τους στόχους του, θα πάρει λιγότερα χρήματα ως bonus, αφού αν είχε καθαρίσει τα air condition, τότε θα είχε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας άρα και μεγαλύτερο κέρδος! 
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο στόχος του 10% να προσαρμόζεται ανά φορέα και περίπτωση λόγω ειδικών συνθηκών.

Κλείνετε κλιματιστικά, φώτα, υπολογιστές και… ανοίξτε παράθυρα
Στόχος είναι να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας 15% με 20% είπε η γγ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. 
Για κάθε κτίριο του δημοσίου θα υπάρχει ενεργειακός υπεύθυνος, ο οποίος θα δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. 
Τα κλιματιστικά θα ρυθμιστούν σε συγκεκριμένη θερμοκρασία σε επίπεδα ορθολογικής χρήσης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης. Ζητήθηκε επίσης από τους εργαζόμενους, ανά 2-3 ώρες να κλείνουν τα κλιματιστικά για 10 λεπτά και ανοίγουν τα παράθυρα, να κλείνουν υπολογιστές, φώτα, air condition όταν φεύγουν από το γραφείο και να προσέχουν η θερμοκρασία να μην είναι πολύ χαμηλή. Επίσης, να προσέχουν όταν λειτουργούν τα κλιματιστικά, να μην είναι ανοιχτά τα παράθυρα. 
Θα τοποθετηθούν επίσης στόρια και κουρτίνες και προτείνεται να μένουν αεριζόμενοι οι χώροι τα βράδια, για να μειωθεί η ζέστη το καλοκαίρι πχ. 
Παράλληλα σήμερα προκηρύσσεται το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημοσίου, με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 30% με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Το ποσοστό χρηματοδότησης ξεκινά από 50% και κλιμακώνεται υπό προϋποθέσεις έως το 70%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Αλεξάνδρα Σδούκου, η ενεργειακή δαπάνη για τις 212.000 εγκαταστάσεις της γενικής κυβέρνησης (κτίρια, οδοφωτισμός και αντλιοστάσια), ήταν το 2020 596 εκατ. ευρώ ενώ η κατανάλωση ήταν 4.450 γιγαβατώρες. Το 2021 η δαπάνη έφθασε στα 956 εκατ. με κατανάλωση 5.346 γιγαβατώρες ενώ εφέτος χωρίς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν η δαπάνη θα φθάσει στο 1,165 δισκ. με την κατανάλωση στα περυσινά επίπεδα.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.