Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Διήμερο Θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Προφήτη Ηλία της Αγροσυκιάς (βίντεο)



Διήμερο Θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνει το Σωματείο Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά Χάρσερας Αργυρουπόλεως του Πόντου για την εορτή του Προφήτη Ηλία στην Αγροσυκιά του δήμου Πέλλας.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες Τρίτη 19 Ιουλίου στο μαγευτικό καταπράσινο λόφο όπου βρίσκεται το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία στην Αγροσυκιά, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου. 
Να σημειωθεί ότι στο παρεκκλήσι μεταφέρθηκαν για την εορτή οι ιστορικές εικόνες που διέσωσαν και μετέφεραν οι πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες: Η ιερή εικόνα του Προφήτη Ηλία και η ιερή εικόνα του Άγιου Γεώργιου Χαλιναρά από τη Χάρσερα Αργυρουπόλεως.
Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό οι επισκέπτες ξεφάντωσαν χθες το βράδυ σε ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι, όπου, εκτός των άλλων, συμμετείχαν: ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Στάθης Καστερίδης και Θόδωρος Θεοδωρίδης κ.α.

Από το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Χαλιναράς Χάρσερας Αργυρουπόλεως Πόντου» τιμήθηκαν με πλακέτες για την προσφορά τους:
- Ο 89χρονος σήμερα Θόδωρος Τσελεπίδης, ο Μίμης για τους δικούς του ανθρώπους, με καταγωγή από τη Χάρσερα της Αργυρούπολης του Πόντου και με τόπο γέννησης την Αγροσυκιά, όπου κατοικεί μέχρι σήμερα. Σε όλη του τη ζωή συγγράφει στίχους στην ποντιακή διάλεκτο ως μια έκφραση του συναισθήματος που τον κυριεύει με αφορμή κάποιο γεγονός, αλλά και ως το δικό του "λιθαράκι" για να σωθεί αυτό το κομμάτι της ποντιακής παράδοσης.
- Ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής
- Ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος και
- Ο πρώην πρόεδρος της Αγροσυκιάς Χρήστος Μιχαηλίδης.

Σήμερα το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
Στις 21.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ποντιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα στον υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων του σωματείου.  


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.