Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον



Ο Τζόνσον παρά τις προσπάθειες να κρατηθεί στην εξουσία αποχωρεί από τον πρωθυπουργικό θώκο μετά τις μαζικές παραιτήσεις περισσότερων από 54 υπουργών και κυβερνητικών στελεχών.

Ο Τζόνσον τόνισε πως θα συνεχίσει να υπηρετεί ως πρωθυπουργός της Βρετανίας μέχρι να εκλεγεί νέος αρχηγός των Τόρις. "Η διαδικασία της επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα", σημείωσε ο Τζόνσον μιλώντας έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. "Και σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, έως ότου διοριστεί ένας νέος ηγέτης", πρόσθεσε.

"Είμαι υπερβολικά υπερήφανος για τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης", είπε ο Τζόνσον κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο έργο του: "Από το ότι φέραμε εις πέρας το Brexit μέχρι ότι διευθετήσαμε τις σχέσεις μας με την ηπειρωτική Ευρώπη για πάνω από μισό αιώνα. Αξιοποιήσαμε την εξουσία γι' αυτή την χώρα για να ψηφίζει τους δικούς της νόμους στο κοινοβούλιο, τα βγάλαμε πέρα με την πανδημία, οργανώσαμε την ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, την ταχύτερη άρση του λοκντάουν και τους τελευταίους μήνες οδηγήσαμε την Δύση στο να υψώσει το ανάστημά της στην επιθετικότητα του Πούτιν στην Ουκρανία".

Στην ειδική μνεία του για την Ουκρανία, δεσμεύτηκε πως η Βρετανία θα συνεχίσει να τη στηρίζει.

Ο Τζόνσον ευχαρίστησε όσους ψήφισαν τους Συντηρητικούς το 2019, έκανε μια σύντομη αναδρομή της θητείας του. "Θέλω να πω στα εκατομμύρια ανθρώπους που μας ψήφισαν το 2019, πολλοί από αυτούς ψηφίζοντας Συντηρητικούς για πρώτη φορά: 'Σας ευχαριστώ γι' αυτή την απίστευτη εντολή, την μεγαλύτερη συντηρητική πλειοψηφία από το 1987, το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων μετά τις εκλογές του 1979".

"Και ο λόγος που έδωσα τόσο σκληρή μάχη τις τελευταίες ημέρες για να συνεχίσω να εξασκώ αυτή την εντολή διακυβέρνησης προσωπικώς, δεν είναι μόνο ότι ήθελα να το κάνω, αλλά επειδή ένιωθα ότι αυτή ήταν η δουλειά μου, το χρέος μου, η υποχρέωσή μου προς εσάς να συνεχίσω να κάνω αυτό που υποσχεθήκαμε το 2019".

Έκανε λόγο για ένα λαμπρό μέλλον για τη Βρετανία, αν και τα  πράγματα αυτή τη στιγμή δεν φαντάζουν τόσο ρόδινα. 

Είπε επίσης πως το να είναι κανείς πρωθυπουργός μιας χώρας αποτελεί εκπαίδευση από μόνο του και τόνισε πως αφήνει την καλύτερη δουλειά του κόσμου, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του που δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη θητεία του.

"Γνωρίζω ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα ανακουφιστούν και ίσως κάποιοι λίγοι που θα απογοητευτούν. Και θέλω να γνωρίζετε πόσο θλίβομαι που αφήνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο", είπε.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε ότι ο Τζόνσον "πήρε τη σωστή απόφαση". "Χρειαζόμαστε ηρεμία και ενότητα τώρα και να συνεχίσουμε να κυβερνάμε μέχρι να βρεθεί νέος ηγέτης".

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας ευχαρίστησε την Πέμπτη τον απερχόμενο βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της Ουκρανίας.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ δήλωσε πως ήταν "ένα πρόσωπο που έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους από την αρχή" της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πώς θα γίνει η εκλογή διαδόχου
- Οι υποψήφιοι που θέτουν υποψηφιότητα για την ηγεσία, και μπορεί να είναι πολλοί, πρέπει να προταθούν από δύο άλλους συντηρητικούς βουλευτές.

- Στη συνέχεια, οι συντηρητικοί βουλευτές διεξάγουν διάφορους γύρους ψηφοφοριών για να μειώσουν το πεδίο. Κάθε φορά τους ζητείται να ψηφίσουν τον υποψήφιο που προτιμούν σε μυστική ψηφοφορία και το πρόσωπο με τις λιγότερες ψήφους αποκλείεται.

- Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται μέχρι να απομείνουν δύο υποψήφιοι. Οι ψηφοφορίες προηγουμένως διεξάγονταν κάθε Τρίτη και Πέμπτη, αλλά το κοινοβούλιο πρόκειται να διακόψει για τις θερινές διακοπές έξι εβδομάδων στις 21 Ιουλίου, οπότε η διαδικασία ενδέχεται να χρειαστεί να επιταχυνθεί.

- Οι δύο τελευταίοι υποψήφιοι τίθενται στη συνέχεια σε ψηφοφορία με επιστολική ψήφο μεταξύ των μελών του ευρύτερου Συντηρητικού Κόμματος, με τον νικητή να ανακηρύσσεται νέος ηγέτης.

- Ο ηγέτης του κόμματος που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι ο ντε φάκτο πρωθυπουργός. Δεν είναι υποχρεωμένος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά έχει την εξουσία να το πράξει.

Η διάρκεια της αναμέτρησης για την ηγεσία μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το πόσοι άνθρωποι θέτουν υποψηφιότητα. Η Τερέζα Μέι έγινε ηγέτης σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον το 2016 και όλοι οι άλλοι υποψήφιοι αποχώρησαν στη μέση της κούρσας.

Ο Τζόνσον αντιμετώπισε τον πρώην υπουργό Υγείας Τζέρεμι Χαντ στην επαναληπτική ψηφοφορία των μελών των Συντηρητικών για την αντικατάσταση της Μέι το 2019 και ανέλαβε καθήκοντα δύο μήνες αφότου η Μέι ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραιτηθεί.

Οι επικρατέστεροι διάδοχοι
Την ίδια ώρα, οι στοιχηματικές εταιρείες προετοιμάζονται για την κούρσα της διαδοχής, ποντάροντας στους επικρατέστερους υποψήφιους για τα ηνία της χώρας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η υπουργός Εμπορίου Πένι Μόρντοντ, η οποία θεωρείται στο κόμμα ότι έχει διαθέτει ισχυρά διαπιστευτήρια ως υπέρμαχος του Brexit, χάρισμα αλλά και καλές ηγετικές ιδιότητες, θεωρείται το φαβορί για τη διαδοχή του Τζόνσον. Είναι ενδεικτικό ότι η Sky Bet στοιχιματίζει 4 προς 1 στερλίνες ότι η Μόρντοντ θα είναι η επόμενη ηγέτης των Τόρις. 

Ο Ρίσι Σουνάκ, μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών, είναι ο δεύτερος τη τάξει πιθανός υποψήφιος.

Την πεντάδα των πέντε επικρατέστερων υποψηφίων για την ηγεία των Τόρις συμπληρώνουν ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και ο πρώην υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, σύμφωνα με την Sky Bet. 

Στα "αουτσάιντερ” περιλαμβάνονται ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, με τις αποδόσεις για τους δύο πολιτικούς να κυμαίνονται στο 9/1 και 12/1, αντίστοιχα.

Ωστόσο, παρά τις αυξανόμενες εικασίες για γενικές εκλογές φέτος, οι στοιχηματικές εταιρείες υποδηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό αυτές να γίνουν το 2023 ή αργότερα.

Σημειώνεται ότι τα στοιχήματα όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις δεν αποτελούν έγκυρες προβλέψεις, καθώς δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των ειδικών που περνούν τη ζωή τους αναλύοντας τα πολιτικά πράγματα της χώρας, ωστόσο αποτελούν έναν ισχυρό δείκτη.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Στον αγύριστο αντε να παίρνουν σειρά και άλλοι υποτιθέμενοι ηγέτες του κωλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι, όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες τα ίδια.... Την έφαγαν καλά από τον Πούτιν και οι συνέπειες πάνω μας

      Διαγραφή
  2. Ton.efage.o.kavalaris.o.poutinkas.🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.