Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό των κερασοπαραγωγών»



Δήλωση της βουλευτή για την τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων για τον περσινό προανθικό παγετό στα κεράσια

Στις 18 Μαΐου 2022, εκδόθηκε η ΚΥΑ 801/132522 (ΦΕΚ Β', 2482) που προβλέπει αποζημιώσεις με ad hoc πρόγραμμα ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ για ζημιές στο προανθικό στάδιο σε καλλιέργειες δενδρωδών και ακρόδρυων που αφορούν απώλεια παραγωγής έτους 2021 για το χρονικό διάστημα μεταξύ 15 Φεβρουαρίου και 20 Απριλίου.

Δικαιούχοι αποζημίωσης ήταν οι πληγέντες παραγωγοί για καλλιέργειες όψιμων κερασιών στις ΠΕ Αρκαδίας, Βοιωτίας, Έβρου, Ημαθίας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών και Φλώρινας, βύσσινων στην ΠΕ Αρκαδίας, μήλων στις ΠΕ Αρκαδίας, Γρεβενών, Κοζάνης, αχλαδιών όψιμων (βιομηχανικών) στην ΠΕ Λάρισας, και καρυδιών των ορεινών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 25, παρ. 6 και 8 του Καν 702/14.

Ωστόσο ακόμη και σήμερα, ενάμιση μήνα μετά την έκδοση της σχετικής Απόφασης και ενάμιση χρόνο μετά την τέλεση των σχετικών ζημιών, ο ΕΛΓΑ δεν έχει προχωρήσει στην καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς ενώ παράλληλα το τελευταίο διάστημα υπάρχουν έντονες φήμες ότι ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ διέθεσε τους εν λόγω πόρους για άλλους σκοπούς.

Μάλιστα χθες υπερψηφίστηκε από την Βουλή νέα τροπολογία του ΥπΑΑΤ κ. Γεωργίου Γεωργαντά που αφορά την δυνατότητα προκαταβολών των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για καλλιέργειες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές του παγετού «Άνοιξη 2021» και οι οποίες βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο.

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη έκανε την εξής δήλωση:

«Διάβασα με πολύ προσοχή την τροπολογία από την οποία δεν προκύπτει τίποτα περισσότερο σε σχέση με την ΚΥΑ πέρα από την δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στον Ιούλιο του 2022 και αυτές οι αποζημιώσεις θα έπρεπε να έχουν χορηγηθεί στους δικαιούχους παραγωγούς από τον Οκτώβριο του 2021 (πριν δηλαδή 10 μήνες), η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό των παραγωγών με τροπολογίες επί τροπολογιών και με προκαταβολές επί των πενιχρών αποζημιώσεων που δύναται να λάβουν από την ένταξη των ζημιών προανθικού παγετού σε ένα ad hoc πρόγραμμα ΚΟΕ (Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων-πρώην ΠΣΕΑ) προσπαθώντας να κερδίσει κι άλλο χρόνο και ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των δικαιούχων παραγωγών.

Το δικαίωμα χορήγησης προκαταβολών έως το τέλος του έτους μπορεί να είναι κάτι πρωτόγνωρο για το καθεστώς των ενισχύσεων ΚΟΕ, αλλά δεν μπορεί να επισκιάσει την πραγματικότητα που είναι οι πενιχρές αποζημιώσεις και η χρονοβόρα αποπεράτωση των διαδικασιών.

Και βέβαια είναι γεγονός ο αποκλεισμός από τις ενισχύσεις μεγάλου αριθμού μη δικαιούχων καλλιεργητών όπως προστάζουν οι κανονισμοί ΚΟΕ (όσοι δηλαδή έχουν εξωαγροτικό εισόδημα πάνω από 15.000 ευρώ κλπ)

Αφού η κυβέρνηση δείχνει ανίκανη να βρει τους πόρους και τον τρόπο να ικανοποιήσει τους πληγέντες αγρότες, στο ποσοστό που τους έχει υποσχεθεί, ας πάψει να κωλυσιεργεί και ας δώσει επιτέλους εντολή στον ΕΛΓΑ για την συντομότερη ολοκλήρωση των διαδικασιών και την καταβολή της τελικής ενίσχυσης στους δικαιούχους.

Από το πολιτικό γραφείο της βουλευτού

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.