Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πλήρη φάκελο για τις ζημιές στα σπαράγγια κατέθεσε ο Ιορδάνης Τζαμτζής στο ΥΠ.Α.Α.Τ.«Να μη κινδυνέψει ο κύκλος παραγωγής σπαραγγιών».

Την οικονομική στήριξη των καλλιεργητών σπαραγγιού της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί από το φαινόμενο «αεροχείμαρρος, ζητεί ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, με επιστολή του στη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου και τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας.

Ο κ. Τζαμτζής καταθέτει πλήρη φάκελο με όλες της ζημιές στα πλαστικά επικάλυψης, τις αψίδες και την παραγωγή, σε όλη την Πέλλα, και παραθέτει τεκμηριωμένα το κόστος για την αντικατάστασή τους.

Σύμφωνα με τις αυτοψίες που πραγματοποίησαν κλιμάκια της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας και με τα στοιχεία των εκθέσεων που συνέταξαν οι αναγνωρισμένες για το σπαράγγι οργανώσεις / ομάδες παραγωγών «ΑΣ ΜΕΓΑΠΛΑΤΑΝΟΥ», «Α.Σ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ» και «ΑΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ», το ακραίο φαινόμενο του «αεροχειμάρρου» που εκδηλώθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2022, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην καλλιέργεια του σπαραγγιού στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δηλώσεων ΕΑΕ 2021 (ΟΣΔΕ), οι ζημιές αφορούν σε 4.784,5 στρέμματα ενώ το κόστος των πλαστικών επικάλυψης εκτιμάται σε 1.039.067,09 € με βάση σημερινές τιμές του υλικού, στα 4,34 €/κιλό.

Δεδομένης της τιμής ημερομισθίου, η οποία ανέρχεται στα 35€, το συνολικό κόστος των ημερομισθίων υπολογίζεται σε 95.269,92 €, καθώς απαιτούνται 9 ημερομίσθια για επανεγκατάσταση διάφανου πλαστικού σε 10 στρέμματα και 6 ημερομίσθια για 10 στρέμματα με μαύρο πλαστικό.

Από τα προηγούμενα προκύπτει ότι το συνολικό κόστος για τις ζημιές στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ανέρχεται περίπου στα 1.134.337,01 €. Αν καταμεριστεί το ποσό αυτά στα 4.784,5 στρέμματα που καλλιεργούνται στην Π.Ε Πέλλας, η οικονομική ζημιά κυμαίνεται μεταξύ 220 και 250 €/στρ.

Κλείνοντας την επιστολή του ο Ιορδάνης Τζαμτζής τονίζει ότι η κατάσταση θα πρέπει να αξιολογηθεί με βάση τα στοιχεία στρεμμάτων και κόστους παραγωγής, όπως διαβιβάζονται από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Επισημαίνει την αναγκαιότητα να ενισχυθούν οικονομικά οι παραγωγοί , ώστε να μην διακοπεί ο κύκλος παραγωγής σπαραγγιών, γεγονός που θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στους παραγωγούς της συγκεκριμένης καλλιέργειας.Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

3 comments:

 1. Πολύ σωστά έκανε ο τζαμτζης ας ασχοληθεί λίγο και με την κτηνοτρόφια αν θέλει γιατί μόνο σε φωτογραφίες θα βλέπει ζωα στην πελλα σε λίγο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και εσύ περιμένεις από τον Jordan και από τον κάθε Jordan.
   Γι αυτό η Πέλλα βρίσκεται εδώ που βρίσκεται.............................

   Διαγραφή
 2. Δανη,για τις βροχοπτωσειςτου Ιουλιου δεν σε ακουσαμε καθολου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.