Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το σχέδιο της Κομισιόν για εξοικονόμηση ενέργειας και το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας



Θερμοστάτης στους 27 βαθμούς το καλοκαίρι και στους 19 το χειμώνα, φώτα σβηστά μετά το πέρας του ωραρίου, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με LED, είναι μερικά από τα μέτρα που θα εξοικονομήσουν μεγάλα ποσά ενέργειας για το ελληνικό δημόσιο και θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, στο πλαίσιο προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο.

Ένα αντίστοιχο πακέτο μέτρων πρότεινε σήμερα και η Κομισιόν για όλα τα κράτη μέλη. Η εξοικονόμηση καθίσταται βασικός πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

«Ζητάμε από τα κράτη-μέλη, να μειώσουν την κατανάλωση αερίου κατά 15%. Με μια τέτοια μείωση μπορούμε, με ασφάλεια, να τα καταφέρουμε αυτό το χειμώνα, στην περίπτωση πλήρους διακοπής του ρώσικου φυσικού αερίου. Η Ρωσία μας εκβιάζει. Η Ρωσία χρησιμοποιεί το αέριο ως όπλο», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, συνεχίζει να εμπαίζει την Ευρώπη με το ζήτημα της χαλασμένης τουρμπίνας, αποδίδοντας την πιθανή διακοπή αερίου σε λάθη συντήρησης, εκ μέρους τους Καναδά.

«Τώρα ο Καναδάς θα επιστρέψει την τουρμπίνα. Αλλά σε τι κατάσταση θα είναι η τουρμπίνα όταν επιστρέψει; Θα πληροί τις τεχνικές παραμέτρους; Ίσως, τελικά, χρειαστεί να διακόψουμε, τελείως, την παραδοχή αερίου κάποια στιγμή. Έτσι θα κλείσει ο NORD STREAM1», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η αβεβαιότητα που προκύπτει από τη ρωσική στάση επιβάλει την άμεση εξοικονόμηση κατά 15%, καθώς οι αποθήκες αερίου της Ευρώπης, πρέπει να φθάσουν στο μέγιστο βαθμό πληρότητας για να βγει ο χειμώνας.

Τα μέτρα εξοικονόμησης θα εφαρμοστούν κατά προτεραιότητα στο Δημόσιο Τομέα και στη βιομηχανίας, ενώ διευκρινίστηκε πως τα νοικοκυριά και οι κοινωνικές δομές θα προστατευθούν.

Ενότητα και αλληλεγγύη είναι δύο έννοιες που τονίστηκαν ιδιαίτερα από τους επιτρόπους, υπό το φόβο διάσπασης της Ευρώπης με αφορμή την ενέργεια.

Μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15%, προωθούνται μέτρα όπως οι κοινές προμήθειες αερίου για τις ευρωπαϊκές χώρες, η διαφοροποίηση των προμηθευτών και η ενεργειακή αλληλοβοήθεια των κρατών, παρέχοντας ο ένας στον άλλον ενέργεια, όταν τη χρειάζεται.

Εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την εξοικονόμηση ενέργειας θα οργανωθούν, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες στην προσπάθεια. Τέλος, η γρήγορη μετάβαση στις εγχώριες ΑΠΕ θα δώσει την τελική ενεργειακή αυτονομία στην Ευρώπη.

Τα κράτη-μέλη θα εκπονήσουν εθνικά σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας, υπολογίζοντας με βάση την κατανάλωση 5ετίας, το ποσό ενέργειας που πρέπει να εξοικονομήσουν. Σε πρώτη φάση η εξοικονόμηση θα είναι σε εθελοντική βάση. Αν όμως παραστεί ανάγκη θα γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους

Στις 26 Ιουλίου οι υπουργοί ενέργειας θα συναντηθούν εκ νέου προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση της Κομισιόν.




Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Η δύση τον απομόνωσε τον Πούτιν τελικά ε;
    Μια χαψια σας έχει μαλακες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι μια χαψιά να κάνει και εμάς παρά να μας βασανίζουν οι φυτεμένοι της Ε.Ε και της Κομισιόν που μόνο τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών δεν εξυπηρετούν

      Διαγραφή
    2. Με την σωστή πλευρά της ιστορίας χαχαχα

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.