Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Για να διατηρηθεί η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου θα πρέπει να πληρώνεται ικανοποιητικά



Συνεργασία με τον Πρόεδρο της ΕΚΕ Κώστα Αποστόλου

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή 15 Ιουλίου συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας και Αναπληρωτή Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπτων κ. Κώστα Αποστόλου στα γραφεία της Ένωσης στον Κοπανό Νάουσας.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εμπορική διαχείριση της φετινής παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου, η συγκομιδή των οποίων έχει ήδη αρχίσει, καθώς οι περισσότερες μεταποιητικές βιομηχανίες άρχισαν την λειτουργία τους εντός της εβδομάδας.
Από την πλευρά της κ. Τζάκρη μπήκαν στο τραπέζι οι συνθήκες, όπως διαμορφώνονται για το 2022, υπό τις οποίες θα πρέπει να λειτουργήσουν οι ροδακινοπαραγωγοί οι οποίες έχουν ως εξής:
1. Το υψηλό κόστος παραγωγής που το διαμορφώνουν δυο κυρίως παράγοντες οι υψηλές τιμές στην ενέργεια και στις εισροές (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, νερό κλπ)
2. Η πρωτόγνωρη έλλειψη εργατικών χεριών τόσο στα χωράφια όσο και στη βιομηχανία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ημερομίσθιο των εργατών είναι περί τα 35 €/ εργάτη, σημαίνει ότι το κόστος εργασίας θα είναι καθοριστικό για τη διαμόρφωση του συνολικού κόστους παραγωγής.
3. Η εξέλιξη των εξαγωγών στις εμπόλεμες ζώνες: Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία. Στη Ρωσία εξάγεται το 1/3 του συνολικού ελληνικού παραγόμενου συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου (δηλαδή περί τους 8000-9000 τόνοι χυμού ροδάκινου που αντιστοιχεί σε περίπου 30.000 τόνους νωπού προϊόντος.
4. Η παραγωγή στην Ισπανία η οποία έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή εξαιτίας εκτεταμένου παγετού το 2022.
5. Τα ελάχιστα αποθέματα από πέρυσι λόγω των ανοιξιάτικων παγετών του 2021, αφού η περυσινή παραγωγή ήταν σημαντικά μειωμένη.
6. Με το μεγάλο ζητούμενο φέτος όπως και κάθε χρόνο να είναι το οικονομικό αποτέλεσμα της φετινής χρονιάς, οι παραγωγοί προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ιδιαίτερα αυξημένο το κόστος παραγωγής, ζητούν οι τιμές να παραμείνουν στα περσινά επίπεδα, ήτοι 43-46 λεπτά/κιλό.
7. Είναι η κατάλληλη στιγμή να ενημερωθούν για την αξία του προϊόντος τους

Εκ μέρους της ΕΚΕ ο κ. Αποστόλου εκτίμησε ότι:
1. Η φετινή παραγωγή όσον αφορά στο συμπύρηνο ροδάκινο θα διαμορφωθεί ποσοτικά σε κανονικές συνθήκες και θα καλύψει τις ανάγκες της βιομηχανίας για την κομπόστα, την κατάψυξη και τον χυμό.
2. Υπενθύμισε ότι η εκτίμηση του ιδίου ως προέδρου της ΕΚΕ για την φετινή τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου εκφράστηκε από πέρυσι τον Δεκέμβρη και ανέρχεται περί τα 33-35 λεπτά το κιλό,
για ροδάκινο με συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές (κίτρινο, καθαρό, βάρους 130 γραμμαρίων), τιμή στην οποία έχει συνυπολογιστεί, όπως είπε, η αύξηση του κόστους παραγωγής, η οποία, όπως επεσήμανε, προϋπήρχε και δεν είναι αποτέλεσμα της ουκρανικής κρίσης.
3. Επεσήμανε την αύξηση τους κόστους παραγωγής από την πλευρά της βιομηχανίας όπως πχ τριπλασιασμός τους κόστους της ενέργειας, αύξηση κατά 60% στα υλικά συσκευασίας, στη ζάχαρη, τα εργατικά κλπ.
4. Επιβεβαίωσε την ύπαρξη ελάχιστων αποθεμάτων από πέρυσι λόγω των ανοιξιάτικων παγετών του 2021, αφού η περυσινή παραγωγή ήταν σημαντικά μειωμένη.
5. Σημείωσε ότι το κλείσιμο των αγορών της Ρωσίας-Ουκρανίας-Λευκορωσίας που δημιουργεί φέτος πρόβλημα στην διάθεση του συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου θα αντιμετωπιστεί με την εξεύρεση νέων αγορών και την ενίσχυση των πωλήσεων στις ήδη υφιστάμενες.
6. Επεσήμανε ως μεγάλο πρόβλημα που θα μας απασχολήσει έντονα και στο μέλλον το πρόβλημα της εξεύρεσης εργατικού δυναμικού τόσο στη συλλογή των φρούτων όσο και στη μεταποίηση και ζήτησε συντονισμένα η πολιτεία να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης του πολύ σοβαρού αυτού προβλήματος.
8. Η παραγωγή στην Ισπανία, η οποία έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή εξαιτίας εκτεταμένου παγετού το 2022, όπως και στις ΗΠΑ θα είναι φέτος μειωμένη.

Η κ. Τζάκρη κατέληξε ότι φέτος :
· Με τη μείωση της παραγωγής στην Ισπανία,
· Με τα ελάχιστα αποθέματα (από πέρυσι),
· Με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι ηγέτιδα δύναμη στην κομπόστα ροδάκινου παγκοσμίως και με στόχο να κρατηθούν οι αγορές καθώς η Κίνα (βασικός ανταγωνιστής μας) που συνήθως εξάγει λιγότερο από τις μισές από τις ελληνικές ποσότητες, αναμένεται φέτος να παράξει 12 εκ χαρτοκιβώτια με κομπόστα και χυμούς έναντι 8 εκ πέρυσι,
· Με την αβεβαιότητα της επόμενης χρονιάς και την ανάγκη ύπαρξης ικανοποιητικής ποσότητας αποθεμάτων και
· προκειμένου να διατηρηθεί η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου,
Η βιομηχανία πρέπει να ενστερνιστεί τα φετινά δεδομένα και να καταβάλει για το συμπύρηνο ροδάκινο τιμή που θα κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα.




Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Ρε παιδια ποιος ειναι αυτος ο αποστολου που καθοριζει τις τιμες στον ιδρωτα τον δικο μας και ολοι οι βουλευτες τον γλειφουν. Αι σιχτηρι δηλαδη, ο καθε καρεκλοκενταυρος σε ξενο κ@λο χιλιες ξυλιες. Κι οπου που ζει, απο τον μοχθο το δικο μας για να εκπροσωπει τα συμφεροντα των βιομηχανων. Ελεος πια καθε χρονο τι θα πει ο αποστολου........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΣΑΤΕ ΥΓΕΙΕΙΣ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ, ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΕΙΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ.
      ΤΩΡΑ ΑΛΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ.
      ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ.......
      ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ.
      ΔΩΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

      Διαγραφή
    2. 5:22 να είχατε τα μάτια σας ανοιχτά να είσασταν οργανωμένοι να μη σας είχαν του κλωτσου και του μπάτσου οι έμποροι, μετά κλαίτε και λέτε και μαλακίες.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.