Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρέμβαση Θ. Τζάκρη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (βίντεο)



Καμία απάντηση από τον ΥΠΕΝ για τη «δήθεν» αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής που απλά την κρύβει ενσωματώνοντάς την στην κυμαινόμενη τιμή  που θα αλλάζει κάθε μήνα

Παρέμβαση της βουλευτή κατά την συζήτηση στην Βουλή της κατακύρωσης των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού ΔΔ-214 για την ανάδειξη αναδόχων σε 37 εργολαβίες

Κατά τη συζήτηση σήμερα 1-7-2022 στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου  της  κατακύρωσης των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού ΔΔ-214 για την ανάδειξη αναδόχων σε 37 εργολαβίες κατασκευής και συντήρησης έργων δικτύων διανομής ΔΕΔΔΗΕ σε όλη την Ελλάδα, η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρθηκε αρχικά στο δικαίωμα προαίρεσης που προβλέπεται στη Διακήρυξη του Διαγωνισμού, το οποίο εφόσον ασκηθεί, δύναται να ανέλθει σε περίπτωση αυξήσεως, κατ' ανώτατο όριο στο 50% του προϋπολογισμού, ήτοι στο ποσό των 800 εκ. €. Δηλαδή ο αρχικός προϋπολογισμός των 1,6 δις να αυξηθεί σε 2,4 δις€. Σημείωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη καθιστά τον διαγωνισμό προσχηματικό διότι αποκλείει άλλους αιτούντες που είχαν κατά τι μεγαλύτερη αρχική προσφορά και αποκλείστηκαν και επιπλέον οδηγεί σε πιθανή μεγάλη αύξηση τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου.
Στη συνέχεια αναφερόμενη στην ακραία ακρίβεια και αισχροκέρδεια στην ενέργεια που καταληστεύει τα εισοδήματα των πολιτών αναφέρθηκε στη «δήθεν αναστολή» της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθώς και σε δηλώσεις τόσο από την πλευρά της ΡΑΕ που πρόσφατα ανακάλυψε 67 εκ. € τα οποία έπρεπε να έχουν επιστραφεί στους καταναλωτές και τα οποία βέβαια δεν έχουν επιστραφεί και του Συνηγόρου του Καταναλωτή που δήλωσε «Ότι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στην αγορά ενέργειας και δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και επιβολή της νομιμότητας»

Ακολουθεί η ομιλία της Βουλευτού:
«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο ΔΕΔΔΗΕ μας γνωστοποιούν σήμερα τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού ΔΔ-214 για την ανάδειξη αναδόχων σε τριάντα επτά (37) εργολαβίες κατασκευής και συντήρησης έργων δικτύων διανομής σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα στα 34 από τα 37 έργα αφού 3 έχουν μείνει πιο πίσω λόγω προβλημάτων κατά τη διαγωνιστική διαδικασία. [Πρόκειται για τα "ΔΙΚΤΥΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΟΛΟΥ" και τα "ΔΙΚΤΥΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ενώ η κατακύρωση της Εργολαβίας «Δίκτυα Περιοχών Σερρών και Κιλκίς» βρίσκεται σε εξέλιξη].
Οι 34 Συμβάσεις που θα προχωρήσουν [σύμφωνα με το ενημερωτικό του ΔΕΔΔΗΕ] έχουν κοστολογηθεί σε 1,44 εκ. € που με τις εκπτώσεις που πρόσφεραν οι Ανάδοχοι το ποσό θα κατέβει στα 868 εκ. €. Εκπτώσεις που προφανώς προσφέρθηκαν διότι οι ανάδοχοι έχουν υπολογίσει ότι τα έργα μπορούν να εκτελεστούν με τη νέα χαμηλότερη δαπάνη. 
Από το ενημερωτικό του ΔΕΔΔΗΕ διαβάζουμε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός και των τριάντα επτά (37) Εργολαβιών ανέρχεται στο ποσό των 1,6 δις €, όμως με δικαίωμα προαίρεσης σε σχέση με τις εργασίες της Σύμβασης (όπως λέτε σύμφωνα με το άρθρο 1 της Διακήρυξης), το οποίο εφόσον ασκηθεί, δύναται να ανέλθει σε περίπτωση αυξήσεως, κατ' ανώτατο όριο στο 50% του προϋπολογισμού, ήτοι στο ποσό των 800 εκ. €. 
Κοιτάξτε τώρα:
- Αν ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης για όλες τις αναθέσεις στο ανώτατο όριο η δαπάνη των 37 έργων θα ανέλθει στα 2,4 δις € από το αρχικό 1,6 δις €.

- Δεύτερο: γιατί προβλέπεται τόσο μεγάλη αύξηση εκ των υστέρων (μέχρι 50%). Αυτό θα λειτουργήσει αρνητικά για άλλους αιτούντες. Υποβλήθηκαν συνολικά 199 προσφορές. Την επόμενη ημέρα λοιπόν κάποιος ανάδοχος από αυτούς που εγκρίθηκαν θα ζητήσει αύξηση της δαπάνης (για τους χ λόγους) το αίτημα του θα εγκριθεί και στο τέλος η δαπάνη θα είναι ανώτερη από ένα άλλο αιτούντα ο οποίος επειδή είχε κατά τι μεγαλύτερη αρχική προσφορά αποκλείστηκε. Δηλαδή τι επιχειρείται εδώ: οι εκπτώσεις που δίνονται να είναι προσχηματικές και οι επιλεγμένοι ανάδοχοι κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα 2 χρόνια θα τις καλύψουν με τις επαυξήσεις που θα ζητήσουν. 

- Τρίτο: Να υπάρχει μια δυνατότητα επαύξησης αλλά όχι 50 %, ίσως 10% (ή αν θέλετε στη βάση του τρέχοντος πληθωρισμού). Το 50% είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να περιοριστεί. 

Κύριε Υπουργέ αυτά που κυρίως απασχολούν τους Έλληνες σήμερα  είναι άλλα.
Είναι η ακραία ακρίβεια και αισχροκέρδεια στην ηλεκτρική ενέργεια που καταληστεύει τα εισοδήματα των πολιτών και τους στερεί τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν πλέον τις βασικές τους ανάγκες.
Είναι η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής που προσφάτως ο Συνήγορος του Καταναλωτή την χαρακτήρισε  παράνομη. Όχι όμως σε τέτοιο βαθμό παράνομη ώστε να καταργηθεί από την κυβέρνηση αλλά απλά να ενσωματωθεί στην τιμή της κιλοβατώρας στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Γιατί η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση αποτελεί κοροϊδία αντίστοιχη – ίσως και  μεγαλύτερη - με τη δήθεν φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών. Διότι η τροπολογία αναστέλλει τη ρήτρα, ενσωματώνοντάς την στην κυμαινόμενη τιμή που θα αλλάζει κάθε μήνα. Άρα η ρήτρα θα υπάρχει, αλλά απλά οι πολίτες δεν θα τη βλέπουν.
Δηλαδή, αυτή η δήθεν αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής όταν εφαρμοστεί σημαίνει ότι κάθε μήνα θα αλλάζουν οι χρεώσεις. Η "προστασία" δηλαδή των καταναλωτών εξαντλείται στην αλλαγή πάροχου αχρεωστήτως. Δηλαδή θα έχουμε πλέον το «σουπερμάρκετ ενέργειας» και θα τρέχουμε στις προσφορές κάθε μήνα.

Αυτή η κυβέρνηση Κύριοι Συνάδελφοι, κατάφερε να συγκρουστεί με όλους, ακόμα και με τις ανεξάρτητες αρχές που η ίδια διόρισε, προκειμένου να υπερασπιστεί τα καρτέλ.
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, που πρόσφατα ανακάλυψε και 67 εκ. € τα οποία έπρεπε να έχουν επιστραφεί στους καταναλωτές και τα οποία βέβαια δεν έχουν επιστραφεί. Τα οποία βέβαια είναι ψίχουλα μπροστά στα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας που ο ΠΘ μας αναγνώρισε ότι υπάρχουν τον περασμένο Απρίλιο [μετά από 10 μήνες ληστρικής επίθεσης]  και τα οποία θα φορολογούσε με 90%. από τον Απρίλιο ακόμη τα ψάχνουμε. Πρόσφατα είδαμε ότι η ΔΕΗ το εξάμηνο Οκτ21-Μαρ22 παρουσίασε υπερκέρδη 720 εκ. € και η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπερκέρδη 330 εκ. ευρώ το 2021. Οι ιδιώτες παραγωγοί που είναι; Πότε θα δούμε τα τελικά νούμερα;
Πότε θα μας ενημερώσει επίσημα η ΡΑΕ ή εσείς κύριε Υπουργέ τι γίνεται με αυτό το θέμα;
Μετά ήρθε και ο Συνήγορος του καταναλωτή και τι μας είπε ο κ. Ζαγορίτης;
«Ότι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στην αγορά ενέργειας και δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και επιβολή της νομιμότητας». Ο κ. Ζαγορίτης κάνει λόγο για υπερβολικές χρεώσεις και πρόστιμα που επιβάλλονται σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου, ενώ το σημαντικότερο χαρακτήρισε την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής παράνομη και αδιαφανή. Αποκάλυψε ότι το πρώτο 6μηνο του 2022 καταγράφηκαν περί τις 2.500 καταγγελίες από καταναλωτές που παραπονούνταν για τις χρεώσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και σημείωσε ότι υπάρχει «μεγάλη παραβατικότητα, δεδομένου ότι ξαφνικά οι συμβάσεις σταθερού τιμολογίου άρχισαν να μετατρέπονται σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη προειδοποίηση των 60 ημερών, όπως επιβάλει ο κώδικας ηλεκτρικής ενέργειας». Νούμερο εξαιρετικά εντυπωσιακό αν υπολογιστεί το γεγονός ότι οι καταγγελίες αφορούν μόνον στους ιδιώτες παρόχους.
Είπε επίσης ότι «άλλος χρεώνει 0,15 την κιλοβατώρα άλλος 0,30, αλλά αυτά τα 15 λεπτά σε μια μέση κατανάλωση 4μηνου σημαίνουν επιπλέον 200 ευρώ συν τον ΦΠΑ».
Τι έχει κάνει για όλα αυτά το ΥΠΕΝ, το ΥΠΑΝ και η ΡΑΕ;
Το απόλυτο τίποτα. 
Ή μάλλον κάτι κάνει: προστατεύετε τους λίγους και εκλεκτούς πολιτικούς σας φίλους αφήνοντας τους καταναλωτές απροστάτευτους στη ληστρική επίθεση του καρτέλ της ενέργειας.» 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.