Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Στ. Φουντουκίδης για την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με νέους, τύπου ledΠως ο Δήμος Αθηναίων εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020»;

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Στάμκος εισηγήθηκε την πρόταση για σύναψη δανείου για την Προμήθεια και Εγκατάσταση Φωτιστικών Σωμάτων LED μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Η πρόταση αφορούσε σε αντικατάσταση περίπου 11.000 λαμπτήρων από συμβατικού τύπου σε led. Το κόστος υπολογίζεται στα 6.056.873 ευρώ για 10 χρόνια, ενώ το ακριβές ποσό θα προέκυπτε μετά την δημοπρασία και την όποια έκπτωση θα έκανε η ανάδοχος εταιρεία.

Κατά την εισήγηση, οι δόσεις του δανείου θα καλύπτονται από τα έσοδα από την εξοικονόμηση στην ενέργεια. Προτάθηκε η λύση του σταθερού επιτοκίου. Ο κ. Στάμκος κατά την διάρκεια της συζήτησης ανέφερε ότι τέτοιου είδους έργα δεν χρηματοδοτούνται από προγράμματα, για τον λόγο αυτόν πρότεινε την λύση του δανείου.

Τελικά η πρόταση «δεν πέρασε», καθώς απαιτείτο αυξημένη πλειοψηφία, την οποία δεν έλαβε η δημοτική αρχή και φαίνεται ότι θα μείνουμε ως Δήμος δίχως να καταφέρουμε να απομειώσουμε με έξυπνες τεχνολογίες το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και το ενεργειακό μας κόστος.

Η δική μας θέση είναι η ακόλουθη:

Σαφώς και τασσόμαστε υπέρ της αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων με νέους, τύπου led. Ήδη οι περισσότεροι δήμοι βρίσκονται σε διαδικασία ωρίμανσης ή δημοπράτησης ή υλοποίησης τέτοιων έργων, καθώς η αντικατάσταση του συστήματος οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED ή φωτιστικά σώματα LED και έξυπνη απομακρυσμένη διαχείριση συνιστά μία εκτεταμένη, οριζόντια αναβάθμιση της πόλης και επιτυγχάνονται ταυτόχρονα πολλοί και σημαντικοί στόχοι:

· Ριζική βελτίωση και αναβάθμιση του φωτισμού, ιδιαίτερα στις γειτονιές, όπου πάρα πολλές περιοχές της πόλης μας είναι έντονα υποφωτισμένες.

· Μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας ακόμη και περισσότερο από 70% αξιοποιώντας τις δυνατότητες προσαρμογής φωτισμού. Η εξοικονόμηση ενέργειας αφενός συνεπάγεται μεγάλη και συνεχή εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για τον Δήμο, αφ΄ ετέρου συμβάλλει στην βελτίωση του περιβάλλοντος. Βασικός λόγος είναι ότι περιορίζει την εκπομπή ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

· Ενίσχυση της ασφάλειας μετακινήσης των οδηγών και των πεζών, καθώς και του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων.

· Ο Δήμος αποκτά μία έξυπνη υποδομή η οποία παρέχει τη δυνατότητα άμεσης ολικής εικόνας, ελέγχου, εποπτείας και παρέμβασης σε ολόκληρο το δίκτυο του οδοφωτισμού.

· Βελτιώνεται αποφασιστικά η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης για συντήρηση του συστήματος του φωτισμού. Η πληροφορία για βλάβη ή πρόβλημα σε ένα φωτιστικό θα παρέχεται άμεσα σε πραγματικό χρόνο.

· Δημιουργείται στον Δήμο μία βιώσιμη υποδομή με χαρακτηριστικά μεγάλης αντοχής στο χρόνο, μεγάλη διάρκεια ζωής και ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης για πολλά χρόνια.

· Ενισχύεται η ελκυστικότητα της πόλης, και κατ’ επέκταση η τοπική επιχειρηματικότητα και η βιώσιμη αστική κινητικότητα στην πόλη.

Όσον αφορά στο ζήτημα της χρηματοδότησης

Α. Δάνειο ή ΣΕΑ;

Η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων κατευθύνεται στην προκήρυξη αυτών των έργων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προσέγγιση που αξιολογείται ως η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη για τους Δήμους.

Με τη μέθοδο Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) και ΣΔΙΤ, ο ιδιώτης αναλαμβάνει το 100% της αρχικής επένδυσης και του ρίσκου, και αποπληρώνεται σταδιακά σε βάθος 12ετίας λαμβάνοντας μέρος της εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνει. Ταυτόχρονα αφήνει στο Δήμο ένα εγγυημένο κέρδος από την εξοικονόμηση ενέργειας με παράλληλη 12ετή απαλλαγή του από τα έξοδα συντήρησης τα οποία, επίσης, περνάνε στην ευθύνη του ιδιώτη.

Τα βασικά πλεονεκτήματα από την περίπτωση της χρηματοδότησης μέσω δανείου είναι η μη επιβάρυνση του ισολογισμού του Δήμου με δάνεια εκατομμυρίων, έχοντας το ρίσκο της έντοκης αποπληρωμής και η απαλλαγή από τα έξοδα συντήρησης.

Β. Υπάρχει άλλη μέθοδος χρηματοδότησης;

Πρόσφατα διαβάσαμε ότι ο Δήμος Αθηναίων προχωρά σε αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με τύπου led. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 53,6 εκατ. ευρώ και για τη χρηματοδότησή του εξασφαλίστηκαν πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης!!!

Ειδικότερα, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΑ, Γεώργιος Ζερβός, υπέγραψε την ένταξη της πράξης «Ενεργειακή Αναβάθμιση και Αυτοματοποίηση του Συστήματος Οδοφωτισμού Δήμου Αθηναίων με

στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους της ενέργειας για τον φωτισμό» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΕΤΠΑ)». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), με τη δημόσια δαπάνη της πράξης που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να ανέρχεται σε 44.967.423,29 ευρώ. Η ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 31η/12/2023. Πηγή: https://www.insider.gr/epiheiriseis/236207/mytilinaios-kleidose-hrimatodotisi-45-ekat-eyro-gia-ton-odofotismo-tis-athinas

Παραθέτουμε και την απόφαση ένταξης.

Φαίνεται λοιπόν ότι όντως θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε άλλους τρόπους χρηματοδότησης, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (παρόλο που ο κ Στάμκος ανέφερε ότι δεν υφίσταται τέτοια δυνατότητα). Εναλλακτικά θα επιλέγαμε την χρηματοδότηση μέσω ΣΕΑ και ως έσχατη λύση θα προκρίναμε την λύση του δανείου.

Σε κάθε περίπτωση, με την αδράνεια και ανικανότητα της δημοτικής αρχής να αναζητήσει συμφέρουσες λύσεις χρηματοδότησης, ο Δήμος Πέλλας χάνει το στοίχημα της ενεργειακής αναβάθμισης και της μείωσης των εξόδων του για οδοφωτισμό. Άλλο ένα τρένο που χάθηκε επί θητείας κ. Στάμκου…

Από το γραφείο τύπου του Συνδυασμού
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

13 comments:

 1. Μετά από μια βδομάδα και αφού έβγαλε ανακοίνωση ο θείος Θόδωρας είπε και το παιδί να γράψει και αυτό μια ανακοίνωση.
  Όσο και να τρέχεις τον θείο δεν πρόκειται να τον φτάσεις.
  Με υπογραφή.
  Μπάμπης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για την ταμπακιέρα τίποτα Μπάμπη-κατερίνα; Ο δικός σου πιάστηκε στα πράσα να μην ξέρει ότι υπάρχουν προγράμματα για τέτοια θέματα. Η Αθήνα πως βρήκε χρήματα;

   Διαγραφή
  2. Τη λύση τη βρήκε ο Θεοδώρας και εσυ γράψε ότι θες. Πάρε μια πετσέτα τώρα και τρέχα να τον φτάσεις.

   Διαγραφή
  3. θα κατεβει και ο θοδωρας στις εκλογεσ;

   Διαγραφή
 2. Γι αυτο θα ξαναβγει ο σταμκος.παμε για ρεκορ γκινες 50 χρονια δημαρχος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ας μάθει πρώτα ότι υπάρχουν προγράμματα για να μην ενημερώνει λάθος το δημοτικό συμβούλιο. Τον εξέθεσε ο φουντουκιδης

   Διαγραφή
 3. Τα έχετε "χάσει" με την κάθοδο του Φουντουκιδης στις δημοτικές εκλογές.
  Προσπαθείτε μάταια να τον χαρακτηρίζεται " ανεπαρκή κι αδύναμο" αλλά σας έχει κάνει να μην κοιμαστε τα βράδια.
  Οι μισοί γιατί τρέμει η καρέκλα σας κι οι άλλοι μισοί γιατί δεν μπορείτε να τον συναγωνιστείτε με τίποτα.
  Είστε κι οι δυο πλευρές για γέλια .
  Ο Φουντουκιδης είναι ο επόμενος δήμαρχος γιατί έχει όραμα, θέληση, ιδεες και θα βγάλει το δήμο μας από το τέλμα!
  Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν να κρίνουν κι όλοι εσείς οι νυν και πρώην έχετε κριθεί και καταδικαστεί για το τίποτα που προσφέρατε στο δήμο μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαλάρωσε λιγάκι γιατί το έργο είναι δύσκολο και ειδικά για άσχετους. Για γέλια προφανώς είσαι εσύ 5:48 γιατί ζεις σε μια εικονική πραγματικότητα. Σχολιάζεις, συμπεραίνεις, κατηγορείς και καταλήγεις στο ότι ήρθε το "παιδί θαύμα" να μας σώσει από τους κατακτητές. Επειδή προσωπικά δεν θεωρώ την υποψηφιότητα Φουντουκιδη ως μια αξιόπιστη λύση για να φύγει ο Στάμκος θα σχολιάσω τις προτάσεις του." Αν όχι αυτό, το άλλο. Αν όχι κι εκείνο το παραλλο. Αν φυσικά ούτε και το παραλλο ρίχνουμε κλήρο και σε όποιον κάτσει". Στην ανακοίνωση του δεν απαντά σκοπίμως ο Στάμκος γιατί η υποψηφιότητα Φουντουκιδη τον βολεύει γάντι. Παραλληλίζει την ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου Αθηναίων με αυτήν που επιθυμεί ο ίδιος δίχως να γνωρίζει οτι γράφει για ένα πρόγραμμα που έχει ήδη περατωθεί και αφορά μόνο αστικό ιστό και όχι για την επικράτεια ενός Δήμου. Στο ότι ο Στάμκος ροχαλιζε βαθιά όταν εκείνο έτρεχε έχει απόλυτο δίκαιο. Μετά προκρίνει την πρόταση άλλης δημοτικής παράταξης και καταλήγει εκ νέου στην προταση αυτου που κατηγορεί (δηλαδή το δάνειο). Αν έπαιζε κρυφτό, μήλο, ποδοσφαιρακι θα μπορούσε να κερδίσει λόγω νεότητας.
   Εδώ όμως μιλάμε για εκλογές και απαιτείται πιο στοχευμένες και συγκεκριμένες θέσεις. Τα ευχολόγια στην αυτοδιοίκηση έχουν γίνει πλέον παρελθόν και οι συνθήκες για ανάπτυξη και αποτελεσματα έχουν δυσκολέψει. Βλέπουμε Δήμους μικρότερους από τον δικό μας που έπιασαν την ευκαιρία που τους δόθηκε από τα μαλλιά και έφεραν αποτελέσματα. Εμείς ως προβληματικός Δήμος, Δήμος τεμπέλης, εισπράττουμε ότι μας αξίζει. Δηλαδή το απόλυτο μηδέν...

   Διαγραφή
  2. Καλό είναι να καταλαβαίνεις τι διαβάζεις. Ξεκινάμε από εκεί.
   Πρώτα απ´ όλα λέει ότι πρέπει να γίνει η αντικατάσταση των λαμπτήρων.
   Στο πως λέει ότι πρέπει να γίνει μέσω χρηματοδότησης από πρόγραμμα. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα γιατί εμείς κοιμόμασταν ή γιατί ο φάκελος δεν ήταν σωστός, η αμέσως επόμενη λύση είναι η ΣΕΑ και τελευταία λύση το δάνειο.
   Και στοιχεία και επιχειρήματα και πρόταση συγκεκριμένη για όσους ξέρουν να διαβάζουν.

   Διαγραφή
  3. Ελπίζω να μην είσαι αυτός που απαντά στο σχόλιο μου κ. Στάθη γιατί αν ναι τότε "βράσε ρύζι". Πιστεύοντας ότι κάποιος αδαής από το περιβάλλον σου σκέφτηκε να απαντήσει δίχως να ξέρει το πώς και το γιατί. Δεν ξέρω κ. 9:37 αν σου φαίνομαι για κάποιον που δεν ξέρει να διαβάζει, 'η για κάποιον που στερείται πολιτικής αντίληψης. Αν ναι, τοτε μπορείτε να συνεχίζετε να γελοιοποιείστε γιατί έχετε μια εικόνα όχι δημοτικής παράταξης, αλλά παιδότοπου με τσουλήθρες και τραμπολίνο. Αν πάλι παψετε να παραμένετε γραφικοί αλλάζοντας προφίλ και πρόσωπα, ίσως οι λιγοστές σας ελπιδες γινουν βάσιμες γιατί έχει πολύ χρόνο ακόμα. Διάβασα τυχαια πριν μια ανάρτηση της Αγάθης και απογοητεύτηκα ξανά και ξανά. Αν νομίζετε ότι τους πολίτες του Δήμου τους ενδιαφέρει τι θα κάνει η συγκεκριμένη κυρία και με αυτήν ξεκινάτε να συμμετέχετε στις εκλογές, μην κάνετε τζαπα κόπο. Με υποστελεχωμένο ψηφοδελτιο, με τραγικό γραφείο τύπου, με γραφικούς υποψηφίους εκδιωγμενους λόγω αποτυχίας από άλλες δημοτικές παρατάξεις, το κάρο δεν τραβάει. Μένει κολλημένο στην λάσπη γιατί η δύναμη των ζωντανών και του ζευγολατη είναι όχι απλά αδύναμη, αλλά ανύπαρκτη. Τέλος για το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης για να ξυπνήσετε επιτέλους υπάρχει τρόπος. Προσπαθείτε να τον βρείτε συμβουλευόμενοι ειδικούς...

   Διαγραφή
  4. Τώρα γράφεις με άλλο ψευδώνυμο και πάλι μας λες τα ίδια ότι ο Στάμκος δεν κάνει αλλά οι άλλοι είναι χειρότεροι. Δεν τρώει σανό ο κόσμος. Σε λίγο τελειώνει το βόλεμα ότι και να κάνεις

   Διαγραφή
  5. Τώρα πιστεύω ακράδαντα για σενα (2:36) οτι είσαι ο πιο βλάκας πολίτης από τους 63.122 του Δήμου Πελλας. Χειρότερους από σένα και τον Στάμκο νομίζω ότι δεν διαθέτει ούτε το Κουρδιστάν. Οπότε θεωρώ απαξιωτικό να σου απαντήσω...

   Διαγραφή
  6. Κατάλαβες τον λόγο κ. Στάθη ότι οι κόντρες δεν βγάζουν πουθενά. Ίσα που μόνο κακό κάνουν γιατί θέλει όχι υπεροψία, όχι ερασιτεχνικούς. Εγώ τουλάχιστον ξέροντας τον Στάμκο δεν ήμουν ποτέ μαζί του και με χαρακτηρίζετε Δούρειο ίππο. Ακούστε τώρα τα κάλαντα από τον Τζόκερ που δικαίως γράφει όσα σας αξίζουν. Αν δεν καταλάβετε ότι η θέληση του λαού είναι να φύγει σπίτι του ο Στάμκος, τότε ξεκινάτε λανθασμένα και τον αφήνετε ενώ είναι πολιτικά ανύπαρκτος στην διεκδίκηση ξανά της καρέκλας αλώβητο. Και το παραμύθι ότι για όλα φταίνε οι άλλοι σταματειστε το. Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας όλοι οι υποψήφιοι γιατί όλοι σας ειστε καλύτεροι από τον Στάμκο.

   Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.