Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρβανιτάκη, Γιαννάτου, Νταλάρας στο Φεστιβάλ Ολύμπου 2022



Διανύοντας τη 51η διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ Ολύμπου 2022 «αγκαλιάζει τους νέους δημιουργούς και αναζητά τους πρωτοπόρους, αυτούς που μέσα από αντιξοότητες, θα διαγράψουν την καινούργια διαδρομή στο θέαμα», όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Γιώργος Χανδόλιας και παρατηρεί ότι «ενώ τα τελευταία χρόνια η αισθητική μετατοπίζεται, υπάρχουν νέοι δημιουργοί, οι οποίοι πράγματι αγωνιούν και μοχθούν να απαντήσουν στα κελεύσματα των καιρών».

Ο κ. Χανδόλιας δίνει έμφαση στην αγωνία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡΦΕΟ) να προσεγγίσει περισσότερους νέους, χωρίς «να τους χαϊδεύουμε, αλλά με το να τους δείχνουμε ότι για να χαράξεις κάτι καινούργιο, θέλει καθαρή συνείδηση και να στάξεις αίμα».

Χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένες παραγωγές, κυρίως θεατρικές, του φετινού καλοκαιριού, αναφέρεται σε παραστάσεις που προσελκύουν όχι μόνο στο Φεστιβάλ Ολύμπου, αλλά σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας, μεγάλο αριθμό θεατών, «χωρίς να έχουν», όπως σημειώνει ο ίδιος, «μεγάλο ενδιαφέρον» και τονίζει ότι «αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει».

Ευθύνη του ΟΡΦΕΟ, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό του διευθυντή, είναι να προτείνει στον κόσμο ένα είδος καλλιτεχνικού μπουκέτου, «χωρίς να ακουμπήσουμε στο γούστο του κόσμου, όσο τουλάχιστον μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτό, γιατί δεν είναι εύκολο».

Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το Φεστιβάλ Ολύμπου, είναι οι χώροι στους οποίους πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις, από το αρχαίο θέατρο του Δίου, στη σκιά του Ολύμπου, το βυζαντινό κάστρο του Πλαταμώνα και την αρχαία Πύδνα, μέχρι τα αρχαία Λείβηθρα, και τον ακέραια διατηρητέο από τον 8ο μ. Χ αι. βυζαντινό ναό της Παναγίας στην Κονταριώτισσα.

«Η προτεινόμενη διαδικασία και διαδρομή σε αυτούς τους μεγάλους καλλιτεχνικούς χώρους», για τη δεύτερη πεντηκονταετία, σύμφωνα με τον κ. Χανδόλια «είναι το φορτίο που φέρουν από το παρελθόν, να μιλήσουν για το παρόν, αλλά κυρίως να απευθυνθούν το μέλλον», τονίζει και χαρακτηρίζει μεγαλειώδη την ανταπόκριση του κόσμου ιδιαίτερα στις εκδηλώσεις στο Κάστρο του Πλαταμώνα.

Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε εκεί, κατά τη διάρκειας της συναυλία της Νατάσας Μποφίλιου, για την οποία η καλλιτέχνιδα είχε αναφέρει ότι «η σκηνή ήταν επικλινής όπως το έδαφος και κυλούσαμε όλοι προς τα πίσω», ο κ. Χανδόλιας, σημείωσε ότι οφειλόταν σε ένα τεχνικό πρόβλημα στο στήσιμο του παταριού, το οποίο όπως τόνισε «αποδέχθηκε η τεχνική υπηρεσία της παραγωγής».

Μία νέα «Μικρή Επίδαυρος» στην Πιερία;

Νέα και ιδιαίτερη πνοή, εκτιμά ο κ. Χανδόλιας, ότι θα δώσει στο Φεστιβάλ Ολύμπου το ρωμαϊκό θέατρο, χωρητικότητας περίπου 400 ατόμων, όταν γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης.

Το Ρωμαϊκό Ωδείο Δίου ανήκει στο κτιριακό συγκρότημα των μεγάλων Θερμών, το οποίο κτίστηκε στα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα, σε μια περίοδο που τα κτίρια αυτά, πέρα από την ειδική τους χρήση, αποτελούσαν για την αστική τάξη των αυτοκρατορικών χρόνων ένα νέο πυρήνα δημόσιας ζωής.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΡΦΕΟ παραλληλίζει, το θέατρο αυτό και τη λειτουργία που μπορεί να έχει, με το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου. «Όταν άνοιξε εκείνο, πολλοί αναρωτιόντουσαν ποιος θα πάει, τη στιγμή που δίπλα υπάρχει το υπέροχο, μεγάλο Θέατρο της Επιδαύρου. Κι όμως λειτουργεί και υποδέχεται ωραία και αιρετικά πράγματα», τονίζει.

Αρβανιτάκη, Γιαννάτου και Νταλάρας με αντίπαλο μόνον τον καιρό

Μετά από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, ο μεγάλος «αντίπαλος» του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου είναι οι βροχές και οι καταιγίδες που άλλαξαν μέχρι σήμερα αρκετές φορές τον προγραμματισμό.

Με την αγωνία του καιρού πραγματοποιείται μεταξύ άλλων, απόψε, Παρασκευή 19/8, στο Κάστρο Πλαταμώνα η συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, στις 20/8 η παράσταση «Αντιγόνη» στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, στο Βυζαντινό Ναό Παναγίας Κονταριώτισσας, την Κυριακή 21 Αυγούστου μια μοναδική μουσική συνάντηση της Σαβίνας Γιαννάτου και του πιανίστα Σπύρου Μάνεση, οι οποίοι επιχειρούν την αλληλεπίδραση διαφορετικών μουσικών κόσμων, στο Πάρκο Κατερίνης στις 24/8 το Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη και το Σάββατο 27/8 η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, αφιερωμένη στον Απόστολο Καλδάρα. Περισσότερες πληροφορίες για το 51ο Φεστιβάλ Ολύμπου είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: www.festivalolympou.gr



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.