Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αθ. Τζούρτζος: Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού - Η περίπτωση της τοποθεσίας Δύο Ποτάμια



Το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού (μαζικός τουρισμός) έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση του δομημένου φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Οι ορεινές περιοχές δεν έχουν ακόμη επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από αυτό το τρόπο ανάπτυξης και είναι σημαντικό να αναζητηθεί μια διαφορετική μορφή ανάπτυξης του τουρισμού. Ήδη παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση για διακοπές σε παρθένες περιοχές, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και οικολογικής αξίας.

Μία τέτοια περιοχή είναι η τοποθεσία Δύο Ποτάμια η οποία βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα από την κωμόπολη της Γουμένισσας του δήμου Παιονίας στο νομό Κιλκίς. Απέχει από τη Θεσσαλονίκη μόλις μία (1) ώρα, κάτι που την καθιστά ιδανική απόδραση για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.
Η τοποθεσία Δύο Ποτάμια είναι το σημείο συνάντησης δύο παραποτάμων του Αξιού, και η ένωσή τους σε ένα. Τα δύο ποτάμια που ενώνονται, οι ντόπιοι κάτοικοι της Γουμένισσας και της ευρύτερης περιοχής, τα ονόμαζαν με ονομασίες στην ντόπια διάλεκτο. Το πρώτο ποτάμι που έρχεται από την Κάρπη το αποκαλούσαν “Τσέρνα Ρέκα” δηλαδή “Μαύρο ποτάμι – Μαυροπόταμος” λόγω των μαύρων βράχων. Το άλλο ποτάμι το αποκαλούσαν “Γκουλέμα Ρέκα” δηλαδή “Μεγάλο Ποτάμι”.
Στο πρώτο ποτάμι υπάρχει πλάτωμα όπου οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν κατά μήκος της όχθης, ενώ στο δεύτερο ποτάμι σχηματίζεται ένας μικρός καταρράκτης τα νερά του οποίου καταλήγουν σε μια πετρόχτιστη φυσική πισίνα. Πολύ κοντά στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν εξαιρετικά οινοποιεία και περίφημα τοπικά κρασιά.
Η υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής υποδεικνύει ότι βρίσκεται στο στάδιο αναζήτηση – ανακάλυψη γεγονός που μας υποδηλώνει ότι υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης σε αυτή την τοποθεσία με τις κατάλληλες προτάσεις και ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη της πορείας που ακολούθησαν οι παράκτιες περιοχές κάτω από την πίεση του μαζικού Τουρισμού.
Ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού είναι ο τουρισμός περιπέτειας που έχει σκοπό να προσελκύσει τον επισκέπτη να εξερευνήσει το φυσικό κάλλος της περιοχής και να συμμετάσχει σε δραστηριότητες που συνδυάζουν
τόσο την προσωπική αναψυχή μέσω της σωματικής άσκησης όσο και την αλληλεπίδραση με τον τοπικό πληθυσμό.
Στο πλαίσιο του τουρισμού περιπέτειας ο δήμος Παιονίας, που είναι ο φορέας στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η περιοχή αυτή, μπορεί να εντάξει ένα μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων όπως :
Ø Αναρρίχηση – Καταρρίχηση.
Ø Πεζοπορία.
Ø Ποδήλατο βουνού.
Ø Σκοπευτικά αγωνίσματα στην ύπαιθρο όπως σκοποβολή και τοξοβολία.
Επίσης η περιοχή προσφέρεται για δημιουργία θεματικού πάρκου που θα περιλαμβάνει έκταση τόσο για σκοπευτικά αγωνίσματα όσο και για ελεύθερη ιππασία, ενώ παράλληλα ο επισκέπτης θα ενημερώνεται για την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής καθώς και για τις υπάρχουσες διαδρομές πεζοπορίας.
Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται να εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη ώστε συντεταγμένα :
v Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές που να παρέχουν στους επισκέπτες τις βασικές ανέσεις (αποφυγή της πολυτέλειας).
v Να γίνει η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας.
v Να δοθεί έμφαση στον παραδοσιακό χαρακτήρα και την ιδιαιτερότητα μικρών εγκαταστάσεων.
v Ενθάρρυνση των κατοίκων της γύρω περιοχής για ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Σαν δημοτική αρχή μπορούμε να δράσουμε προληπτικά και οραματικά ταυτόχρονα, ακολουθώντας μία εναλλακτική κατεύθυνση με τελικό στόχο ένα μέλλον διαφορετικό από αυτό που προδιαγράφεται από τα υπάρχοντα παραδείγματα ανάπτυξης τα οποία έχουν προσδώσει διαφορετική έννοια στον όρο Τουρισμός από αυτήν που πραγματικά θα έπρεπε να έχει.
Η αγορά του εναλλακτικού τουρισμού σε ένα προορισμό έχει το πλεονέκτημα ότι ο αριθμός των συνειδητοποιημένων περιβαλλοντικά επισκεπτών είναι συγκεκριμένος με ανάλογο αποτέλεσμα στην παρουσία ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων.
Ο τουρισμός περιπέτειας είναι μια τουριστική δραστηριότητα που δεν δρα ανταγωνιστικά προς τους φυσικούς πόρους. Αντίθετα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Αθανάσιος Τζούρτζος
Αντιδήμαρχος οικονομικών & διοικητικών υπηρεσιών δήμου Παιονίας



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.