Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: «Μονόδρομος η ενίσχυση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών»Επισκέψεις της βουλευτή στην Αραβησσό και στο Πλαγιάρι για την ολοκληρωτική καταστροφή για τις ποικιλίες Andros και Evert από τις βροχοπτώσεις

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, την Πέμπτη 25 Αυγούστου επισκέφτηκε τις περιοχές της Αραβησσού και του Πλαγιαρίου, δυο από τις περιοχές που επλήγησαν σοβαρά από το νέο κύμα κακοκαιρίας με τις έντονες βροχοπτώσεις που πλήττει όλη τη χώρα από την αρχή της εβδομάδας.

Επισκεπτόμενη αγροτικές εκμεταλλεύσεις με ροδακινοκαλλιέργεια, διαπίστωσε ολοκληρωτική καταστροφή για τις ποικιλίες Andros (όψιμη Andros) και Evert καθώς και για τα επιτραπέζια ροδάκινα που είναι σε φάση συγκομιδής (λευκόσαρκα κλπ).

Οι ροδακινοπαραγωγοί βλέπουν ακόμη μια χρονιά την παραγωγή τους να ζημιώνεται σημαντικά αφού οι καρποί έχουν υποστεί σημαντική ποιοτική υποβάθμιση με έντονα σκισίματα και άλλα προβλήματα, προερχόμενα από τη βροχόπτωση, γεγονός που κάνει την παραγωγή μη εμπορεύσιμη. Παράλληλα είναι πολύ έντονο το φαινόμενο της καρπόπτωσης. Για 5η συνεχόμενη χρονιά οι ροδακινοπαραγωγοί βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται και το εισόδημά τους να συνεχίζει να συρρικνώνεται, κατάσταση που οφείλεται σημαντικά στις αντίξοες καιρικές συνθήκες (εκτός εποχής έντονες βροχοπτώσεις).

Με δεδομένο ότι εν λόγω ζημιές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, οι ροδακινοπαραγωγοί παραγωγοί ζητούν από την Πολιτεία να βρει άλλους τρόπους ώστε να αποζημιωθούν για τη φετινή απώλεια παραγωγής τους.

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών, οι οποίοι για 5η συνεχόμενη χρονιά βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται και το εισόδημά τους να συνεχίζει να συρρικνώνεται, κατάσταση που οφείλεται σε λόγους που δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι ροδακινοπαραγωγοί όπως οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, κατάσταση που επιδεινώνεται από την έλλειψη εργατικών χεριών, το υψηλό κόστος παραγωγής, την εμπόλεμη και τις μονομερείς αποφάσεις της βιομηχανίας μεταποίησης.

Το πρόβλημα διογκώθηκε ακόμη περισσότερο συνέπεια των αποφάσεων της βιομηχανίας η οποία για 5η συνεχόμενη ημέρα δεν παραλαμβάνει συμπύρηνο ροδάκινο στην περιοχή, δηλώνοντας αδυναμία αποθήκευσης του προϊόντος με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να κείται στο έδαφος.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει άμεσα να διερευνήσει τη δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων deminimis στους ροδακινοπαραγωγούς ή να διερευνήσει άλλες δυνατότητες ενίσχυσης μέσω του Ταμείου Αρωγής, προκειμένου να ενισχυθούν οι ροδακινοπαραγωγοί που για 5η συνεχόμενη χρονιά οι βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται και το εισόδημά τους να συνεχίζει να συρρικνώνεται.

Η κ. Τζάκρη όπως είναι γνωστό από προηγούμενο δελτίο τύπου έχει ήδη καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών που καταστράφηκε από τις βροχοπτώσεις που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, αλλά και για το ευρύτερο ζήτημα της φετινής διαχείρισης του συμπύρηνου ροδάκινου από την βιομηχανία.


Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

3 comments:

 1. ΤZAKPOYΛA EΔΩ MAΣ TA XAΛAΣ. EKEI ΠOY TO ΠHΓAINEΣ KAΛA KAI KATHΓΓEIΛEΣ ANHΘIKH THN ΣYMΠEPIΦOPA TΩN BIOMHXANΩN
  ΠPOΣ TOYΣ POΔAKINOΠAPAΓΩΓOYΣ ΠOY TOYΣ ΠAIPNOYN TA POΔAKINA ΠPΩTHΣ ΠOIOTHTAΣ ΔHΘEN ΓIA XYMO KAITA KANOYN KONΣEPBA AYTO TO ΞEXAΣEΣ. MAΛΛON TA ΦIΛAPAKIA ΣOY ΣE TPABHΞAN TO AYTAKI KAI TΩPA ΔEN ΛEΣ TIΠOTA ΓIA AYTO. AΛΛA ZHTAΣ NA ΠΛHPΩΣEI O ΦOPOΛOΓOYMENOΣ THN ZHMIA. KAI ΓIATI NA MHN AΠOZHMIΩΘOYN AΠO TIΣ EIΣΦOPEΣ ΠOY ΠΛHPΩNOYN ΣTON EΛΓA; KAI ΓIATI NA MHN YΠOXPEΩΣEIΣ TOYΣ BIOMHXANOYΣ NA ΠΛHPΩΣOYN TIΣ TIMEΣ ΠOY EΞHΓΓEIΛAN; APA ΠAIZEIΣ ΠAIXNIΔIA ΣIKE. KPIMA KAI EΓΩ ΠOY ΣE ΠIΣTEΨA.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ξηλώστε τα και φύγετε Γερμανία η γκαρσόνια στα νησιά που έχουν μεγάλη έλλειψη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.