Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ουκρανία: Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών μεταφέρονται μέσω του Δούναβη



Η Ουκρανική κυβέρνηση λέει ότι στέλνει όλο και περισσότερα σιτηρά μέσω του Δούναβη, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Μόνο χθες, έντεκα πλοία κατευθύνονταν προς τα ουκρανικά λιμάνια του Δούναβη Ismajil, Reni και Ust-Dunaisk - περισσότερα από κάθε άλλη φορά από την έναρξη του πολέμου πριν από έξι μήνες, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υποδομών. Σύμφωνα με την έκθεση, φόρτωσαν συνολικά 45.000 τόνους. Από τον Μάρτιο, περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν ήδη βγει από τη χώρα μέσω των λιμανιών του Δούναβη στην Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο.

Μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της χώρας που δέχτηκε την επίθεση και, συνεπώς, σημαντικοί δρόμοι εξαγωγών αποκλείστηκαν αρχικά για μήνες. Στις 22 Ιουλίου, η Ουκρανία και η Ρωσία, υπό τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, υπέγραψαν η καθεμία ξεχωριστά συμφωνία με την Τουρκία για να επιτραπούν οι εξαγωγές από την Ουκρανία από τρία λιμάνια. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι προϊόντων σιτηρών είναι αποθηκευμένοι στην Ουκρανία.

Το Συντονιστικό Κέντρο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο ιδρύθηκε με τη συμφωνία για τα σιτηρά στα τέλη Ιουλίου, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι ένα εκατομμύριο τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν μέχρι στιγμής εξαχθεί μέσω της οδού της Μαύρης Θάλασσας. Συνολικά 103 πλοία είχαν αποπλεύσει, 46 από ουκρανικά λιμάνια και 57 με προορισμό την Ουκρανία.

Εκτός από τη Μαύρη Θάλασσα, η Ουκρανία μπορεί επίσης να μεταφέρει σιτηρά μέσω του Δούναβη. Ωστόσο, αυτή η οδός θεωρείται πιο δυσκίνητη. Τα πλοία πρέπει πρώτα να ανεβούν τον Δούναβη μέχρι την Τσερναβόντα και από εκεί μέσω της διώρυγας Δούναβη-Εύξεινου Πόντου στο λιμάνι της Κωνστάντας. Πιθανή, αλλά ακόμη ανεπαρκής, είναι η σιδηροδρομική διαδρομή στη Ρουμανία.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.