Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επισκέψεις κλιμακίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πέλλας στην Έδεσσα και στην ΠΥ ΓιαννιτσώνΘεοδώρα Τζάκρη: «Ομογενοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους «μάχιμους» πυροσβέστες και άμεση κάλυψη των 3.600 κενών οργανικών θέσεων

Η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη και ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Γιώργος Σγουρούδης επισκέφτηκαν σήμερα την Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Πέλλας στην Έδεσσα και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γιαννιτσών όπου είχαν συναντήσεις εργασίας με τον Διοικητή κ. Ζώη Γιώτη και τον Διοικητή της Π.Υ Γιαννιτσών κ. Γκίκα Καμπουρίδη.
Ο Διοικητής κ. Γιώτης ενημέρωσε την βουλευτή και τον Συντονιστή ότι στο σύνολο των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Πέλλας (Έδεσσα- Γιαννιτσά- Αριδαία) στις οποίες υπάγεται και ο εθελοντικός σταθμός Κουφαλίων υπηρετούν σήμερα 135 πυροσβέστες , αριθμός που κρίνεται μικρός δεδομένου ότι η Π.Ε Πέλλας είναι 1η στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε περιστατικά πυρκαγιών μικρής διάρκειας και έντασης, ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο, που οφείλονται, ως επί τω πλείστον, σε αμέλεια κατά την άσκηση της αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας.
Ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων πυροσβεστών στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Πέλλας είναι μεσοσταθμικά τα 50 έτη plus γεγονός που καθιστά αναγκαία την πρόσληψη μονίμων πυροσβεστών για την άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών.
Σε ότι αφορά τον πυροσβεστικό στόλο το σύνολο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Πέλλας διαθέτει μόνο 15 υδροφόρα οχήματα με πολλά από αυτά να έχουν αγοραστεί κατά την δεκαετία του ’80 , γεγονός που καθιστά τον πυροσβεστικό στόλο του νομού, παρά τις συντηρήσεις που γίνονται, ιδιαιτέρως ελλειμματικό και απαρχαιωμένο, που σε συνδυασμό με την μεγάλη έλλειψη προσωπικού περιορίζει κατά πολύ τις επιχειρησιακές δυνατότητες των υπηρεσιών, οι οποίες εκτός από τα περιστατικά της Πέλλας συνδράμουν και όπου αλλού υπάρξει ανάγκη.
Ο Διοικητής ης Π.Υ. Γιαννιτσών κ. Γκίκας Καμπουρίδης ενημέρωσε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ότι στην Π.Υ. Γιαννιτσών (στην οποία υπάγεται και ο Εθελοντικός Σταθμός Κουφαλίων) υπηρετούν σήμερα 43 μόνιμοι πυροσβέστες (με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη) και η υπηρεσία έχει στην διάθεσή της μόλις 4 υδροφόρα οχήματα και 1 όχημα για τους απεγκλωβισμούς, με τα ίδια χαρακτηριστικά (απαρχαιωμένα και ταλαιπωρημένα), τα οποία ουδόλως επαρκούν για την αντιμετώπιση των πολλών και μικρής έντασης και διάρκειας πυρκαγιών κατά την άσκηση της αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας, τα οποία κάπως έχουν περιοριστεί τελευταία λόγω των διοικητικών προστίμων που επιβάλλονται στους εμπρηστές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον ΟΠΕΚΕΠΕ (για μη ορθή γεωργική εκμετάλλευση κυρίως των σιτηρών, του αραβόσιτου και του ρυζιού) όμως και πάλι τα περιστατικά είναι πολύ συχνά. Πολλώ δε μάλλον που η ΠΥ Γιαννιτσών συνδράμει και όλους τους όμορους Δήμους.
Ως ςκ τούτου κρίνεται αναγκαία η άμεση πρόσληψη περισσότερων από 10 πυροσβεστών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τρεχόντων περιστατικών στις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Πέλλας, η υποστελέχωση των οποίων έχει οδηγήσει στην υπερφόρτωση του υπάρχοντος προσωπικού, καθώς σε πολλούς πυροσβέστες οφείλονται ρεπό 200 ημερών. Με τις νέες προσλήψεις θα καταστεί δυνατή και η σύσταση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στον Δήμο Σκύδρας.
Η κ. Τζάκρη μετέφερε στους Διοικητές και τους πυροσβέστες ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ομογενοποίηση του πυροσβεστικού σώματος που σήμερα «τριχοτομείται» σε μονίμους, πενταετούς υποχρέωσης και εποχικούς και μάλιστα τώρα μετά την πρόσληψη των 500 ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος) συνεχίζεται περαιτέρω ο διαχωρισμός.
Μάλιστα κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το Περιβάλλον την προηγούμενη Πέμπτη, σύμφωνα με διάταξη του οποίου δόθηκε το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας μόνο στους δασοκομάντος, ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ υποστήριξε ότι το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας θα πρέπει να δίνεται σε όλους τους «μάχιμους» πυροσβέστες, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καλύψει όταν γίνει κυβέρνηση άμεσα με προσλήψεις τις 3.600 κενές οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, δεδομένης της αύξησης της συχνότητας και της επικινδυνότητας των πυρκαγιών εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Κάναμε την βολτίτσα, ζητήσαμε προσλήψεις και επιδόματα και ο.κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τζάμπα κόπος, όταν γίνουν κυβέρνηση ξανά αυτοί όλοι θα είναι σε σύνταξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.