Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έρχεται ο ''Τειρεσίας'' του Δημοσίου



Πιστοληπτική διαβάθμιση και για ιδιώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα εκδίδει η νέα Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης που προωθείται με νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών με στόχο να μειωθούν οι τρέχουσες και μελλοντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Βασικός στόχος της νέας αρχής που θα λειτουργήσει ως "Τειρεσίας" το δημόσιο θα έχει ως βασικό στόχο να εξομαλύνει την ασύμμετρη πληροφόρηση τραπεζών και δημοσίου για την πραγματική οικονομική κατάσταση των πολιτών. Μέχρι τώρα οι τράπεζες μπορούν να ξέρουν τις οφειλές ενός ιδιώτη στις ίδιες ή και σε άλλες τράπεζες αλλά όχι τι χρωστούν στο δημόσιο. Το δημόσιο από την άλλη γνωρίζει μόνο τι οφείλουν οι πολίτες σε εφορίες ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ αλλά όχι τι χρωστούν στις τράπεζες.

Η νέα αρχή θα είναι ανεξάρτητη, δηλαδή δεν θα υπάγεται σε κάποιο υπουργείο ή δημόσιο φορέα, και θα λογοδοτεί μόνο στην Βουλή. Θα διοικείται από ένα πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, με πενταετή θητεία ενώ τόσο ο πρόεδρος όσο και τα μέλη, θα πρέπει να είναι στελέχη από την αγορά ή συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, σχετικοί με το αντικείμενο. Μέσω ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού προγράμματος που θα δημιουργηθεί, θα συλλέγονται στοιχεία για την γενικότερη οικονομική συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στις οφειλές τους προς το δημόσιο αναλύοντας μια σειρά από παραμέτρους οι οποίες θα συγκεντρώνονται σε μια βάση δεδομένων. Στα δεδομένα αυτά, θα έχουν πρόσβαση και οι εμπορικές τράπεζες, ώστε να μπορούν να καθορίζουν καλύτερα την πιστοδοτική τους πολιτική γνωρίζοντας για τον κάθε δανειολήπτη, όχι μόνο τι χρωστά στις τράπεζες αλλά και τι χρωστά στο δημόσιο.
Η ανταλλαγή αυτή πληροφοριών θα έχει ως πρώτο αποτέλεσμα, την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τις τράπεζες, αλλά και τις υπερβολικά υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές για το δημόσιο. Τούτο, με δεδομένο ότι ιδιωτικός και δημόσιος τομέα, θα γνωρίζουν για τον κάθε πολίτη την πραγματική οικονομική του κατάσταση.
Επίσης, θα κάνει πιο εύκολη υπόθεση τον εντοπισμό των λεγόμενων " στρατηγικών κακοπληρωτών", οι οποίοι είτε έχουν μεγάλα χρέη στο δημόσιο και καταφέρνουν και δανείζονται μεγάλα ποσά από τράπεζες, τα οποία εκ των προτέρων ξέρουν ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ή αντίθετά, έχουν την οικονομική επιφάνεια αλλά δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες..

Εξατομικευμένες ρυθμίσεις δάνεια

Η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης,θα μπορεί να εκδίδει κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων, πιστοποιητικά πιστοληπτικής ικανότητας για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, μετά από σχετική ηλεκτρονική αίτηση του ενδιαφερόμενου. Το πιστοποιητικό, θα εκδίδεται ατελώς και θα αποτελεί ένα πιστοποιητικό φερεγγυότητας για τις συναλλαγές με το δημόσιο και το ιδιωτικό τομέα για την περίοδο που εκδίδεται.
Στις συναλλαγές με το δημόσιο, τα άτομα που έχουν πιστοποιητικό φερεγγυότητας, θα μπορούν να διεκδικήσουν μια πιο εξατομικευμένες ρυθμίσεις των οφειλών τους, με περισσότερες δόσεις και μικρότερο επιτόκιο από ότι οι υφιστάμενες πάγιες κατά περίπτωση ρυθμίσεις.
Ομοίως, κάποιος που θέλει να πάρει ένα μακροπρόθεσμο δάνειο (π.χ. ένα στεγαστικό δάνειο) από τράπεζα,θα μπορεί να διεκδικήσει μικρότερο επιτόκιο η αν βρεθεί σε οικονομική δυσκολία κατά την διάρκεια αποπληρωμής του θα μπορεί πιο εύκολα να πετύχει την αναχρηματοδότηση του με ευνοϊκούς όρους. Φτάνει βέβαια να έχει ένα τέτοιο πιστοποιητικό με καλή βαθμολογία.
Σε ό,τι αφορά την έκδοση πιστοποιητικού πιστοληπτικής διαβάθμισης για ιδιωτικό φορέα προϋποθέτει την συναίνεση του για την άρση του φορολογικού απορρήτου.
Η νέα αυτή αρχή θα λειτουργήσει στην Ελλάδα στο πρότυπο άλλων αρχών που λειτουργούν εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως είναι η Ιρλανδία (Central Credit Register) την Γερμανία (Schufa Holding AG) η Αυστρία (KSV1870) η Γαλλία (FICP - "Fichier national des Incidents de remboursement des Crédits aux Particuliers"), το Βέλγιο και η Πορτογαλία.

capital.gr



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.