Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Απαιτούνται άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αυτή τη χρονιά οι ροδακινοπαραγωγοίΗ Βουλευτής φέρνει το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή.


Οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου για μια ακόμη χρονιά βρίσκονται σε απόγνωση, παρά το γεγονός ότι όλα έδειχναν ότι η φετινή χρονιά θα εξελισσόταν κανονικά για το ελληνικό συμπύρηνο ροδάκινο. Τα αποθέματα στις αποθήκες των βιομηχανιών από τις προηγούμενες χρονιές είχαν εξαντληθεί, η ευρωπαϊκή παραγωγή ροδάκινου θα είναι μειωμένη εξαιτίας των παγετών στην Ισπανία και με την ποιότητα της φετινής παραγωγής να είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ωστόσο, η βιομηχανία μεταποίησης είχε άλλη άποψη και ακόμη μια χρονιά και μάλιστα εν μέσω της συγκομιδής συμπύρηνου ροδάκινου, μη μπορώντας κατά τη συνήθη πρακτική της να βρει ουσιαστικούς λόγους μείωσης της τιμής παραγωγού (από τα 33- 35 λεπτά/κιλό όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο) αποφάσισε μονομερώς και ξαφνικά να σταματήσει την παραλαβή των ροδάκινων της ποικιλίας Katerina και τη διοχέτευσή τους στο χυμό με τιμή περί τα 20 λεπτά / κιλό, κατάσταση η οποία συνεχίστηκε με τη διακοπή παραλαβής επίσης, και με τα ροδάκινα της ποικιλίας Άνδρος. Απώτερος σκοπός αυτής της αθέμιτης εμπορικής πρακτικής από την πλευρά της βιομηχανίας είναι η μεσοσταθμική μείωση της τιμής παραγωγού. Προς τούτο, η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΤΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτά για τις προθέσεις του: (1) να διερευνήσει τη δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων deminimis στους ροδακινοπαραγωγούς οι οποίοι για 5η συνεχόμενη χρονιά βιώνουν συρρίκνωση του εισοδήματός τους για λόγους που δεν ευθύνονται οι ίδιοι και (2) να ασκήσει το θεσμικό του ρόλο και να καλέσει τους φορείς εκπροσώπησης τόσο των παραγωγών όσο και της βιομηχανίας (Διεπαγγελματική Οργάνωση Συμπύρηνου ροδάκινου, Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ΕΚΕ κλπ) προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Διαχείριση συμπύρηνου ροδάκινου εσοδείας 2022»
Οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου κυρίως στις περιοχές Πέλλας και Ημαθίας όπου παράγεται πάνω από το 80% του προϊόντος βρίσκονται ακόμη μια χρονιά σε απόγνωση. Ενώ όλα έδειχναν ότι η φετινή χρονιά θα εξελισσόταν κανονικά για το ελληνικό συμπύρηνο ροδάκινο, αφού τα αποθέματα στις αποθήκες των βιομηχανιών από τις προηγούμενες χρονιές είχαν εξαντληθεί, η ευρωπαϊκή παραγωγή ροδάκινου θα είναι μειωμένη εξαιτίας των παγετών στην Ισπανία με την ποιότητα της φετινής παραγωγής να είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, η βιομηχανία μεταποίησης είχε άλλη άποψη. Ακόμη μια χρονιά και μάλιστα εν μέσω της συγκομιδής συμπύρηνου ροδάκινου, η βιομηχανία μη μπορώντας κατά τη συνήθη πρακτική της να βρει ουσιαστικούς λόγους μείωσης της τιμής παραγωγού (από τα 33- 35 λεπτά/κιλό όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο) αποφάσισε μονομερώς και ξαφνικά να σταματήσει την παραλαβή των ροδάκινων της ποικιλίας Katerina και τη διοχέτευσή τους στο χυμό με τιμή περί τα 20 λεπτά / κιλό. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε με τη διακοπή παραλαβής χωρίς ουσιαστική αιτιολογία επίσης, ροδάκινα της ποικιλίας Άνδρος, με σκοπό τη μεσοσταθμική μείωση της τιμής παραγωγού. Το πρόβλημα για τους ροδακινοπαραγωγούς επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά το ξαφνικό μπουρίνι της 14ης Αυγούστου που είχε ως αποτέλεσμα καρπόπτωση και σημαντική ποιοτική υποβάθμιση των καρπών.
Με δεδομένο ότι είναι η 5η συνεχόμενη χρονιά που οι ροδακινοπαραγωγοί για λόγους που δεν ευθύνονται οι ίδιοι όπως είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, το υψηλό κόστος παραγωγής, η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, μονομερείς αποφάσεις της βιομηχανίας μεταποίησης κλπ, βλέπουν τους κόπους τους να μην ανταμείβονται και το εισόδημά τους να συνεχίζει να συρρικνώνεται,
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Προτίθεστε να διερευνήσετε τη δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων deminimis στους ροδακινοπαραγωγούς οι οποίοι για 5η συνεχόμενη χρονιά βιώνουν συρρίκνωση του εισοδήματός τους για λόγους που δεν ευθύνονται οι ίδιοι;
2. Προτίθεστε να ασκήσετε το θεσμικό σας ρόλο και να καλέσετε τους φορείς εκπροσώπησης τόσο των παραγωγών όσο και της βιομηχανίας (Διεπαγγελματική Οργάνωση Συμπύρηνου ροδάκινου, Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ΕΚΕ κλπ) προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Θεοδώρα Τζάκρη»Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

4 comments:

 1. KYPIA MOY ΠOΛY ΣIKE TO ΠAIXNIΔI HTAN.
  AΠO KEI ΠOY TOYΣ AΠOKAΛOYΣEΣ ANHΘIKOYΣ KAI EKBIAΣTEΣ ΣTHN BOYΛH TAΛAZEIΣ KAI ΠOΛY AΠAΛA TOYΣ ΛEΣ OTI EXOYN AΛΛH AΠOΨH, OTI AΠOΦAΣIΣAN NA MEIΩΣOYN TIΣ TIMEΣ.
  EΔΩ ΦAINETAI TO ΣIKE, H YΠOKPIΣIA. ΣOY TPABHΞANE TO AYTAKI TA KOΛΛHTHPIA ΣOY.
  KAI THN XAΣOYPA NA THN ΠΛHPΩΣEI O KPATIKOΣ ΠPOYΠOΛOΓIΣMOΣ. EMEIΣ ΔΗΛΑΔΗ OI ΦOPOΛOΓOYMENOI.
  ΠOΛY ΩPAIO TO KOΛΠO. ΔEN ΘEΛΩ NA ΣE XAPAKTHPIΣΩ ΣEBOMENOΣ THN KAPATZOBA ΠOY ME ΦIΛOΞENEI.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο παραλογισμός έχει χτυπήσει ταβάνι! Αντί να επαινούμε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για τις προσπάθειες που κάνουν να βοηθήσουν τους ροδακινοπαραγωγούς σε μια δύσκολη χρονιά με έναν ζοφερό χειμώνα μπροστά μας, τους βρίζουμε επειδή έτσι αναδεικνύεται η αδράνεια και η ανυπαρξία των κυβερνώντων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ANTE KYPIE MH ΣOY ΠΩ...
  H KYPIA KANEI TO XPEOΣ THΣ ΩΣ BOYΛEYTHΣ KAI ME TO ΠAPAΠANΩ.
  O KYPIOΣ KAPAΣMANHΣ TO IΔIO.
  OI AΛΛOI ΔYO O KYPIOΣ ΣTAMENITHΣ EIΠE NA KPEMAME TA ΣYMBOΛAIA ΣTIΣ EΦOPIEΣ. KOYBENTA ΔEN EIΠE ΓIA TIΣ AΘΛIOTHTEΣ TOYΣ EKBIAΣMOYΣ TΩN KONΣEPBAΔΩN. OΛOI ΞEPOYME TO ΓIATI.
  O NEOΣ BOYΛEYTHΣ ΠOY YΠOTIΘETAI EKΦPAZEI TO KAINOYPΓIO ΦΩTOΓPAΦIEΣ AΠO TA ΠANHΓYPIA KAI TIΣ EKKΛHΣIEΣ KAI XEIPAΨIEΣ ME TOYΣ ΠPΩTAΓΩNIΣTEΣ. ΔEN ΞEPEI ΔEN EIΔE ΔEN AKOYΣE O ΛAKHΣ... MAYPH MAYPIΛA.
  ΠΛHΣIAZOYN OI EKΛOΓEΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όταν καταλάβουμε ότι το πρόβλημα είναι η ίδιοι η βουλευτές μας τότε ίσως λυθεί

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.