Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι εφαρμογές υγείας για κινητό αλλάζουν τη ζωή μας



Στη σύγχρονη εποχή κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να γίνει ευκολότερη η ζωή και η καθημερινότητά μας. Η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει γίνει, πλέον, ρουτίνα για μία σειρά ενεργειών που κάνουμε κάθε μέρα. Τα χέρια μας λύνονται για εργασίες που μέχρι πριν από δύο δεκαετίες δεν ήταν δύσκολες, αλλά απαιτούσαν περισσότερο κόπο και μνήμη για να μην ξεχάσουμε να τις ολοκληρώσουμε.

Κάποτε η κατοχή της αστυνομικής ταυτότητας, του διπλώματος οδήγησης και του πορτοφολιού ήταν δεδομένη. Σήμερα, στο κινητό μπορεί κανείς να αποθηκεύσει όλα τα έγγραφα που τον αφορούν και, φυσικά, να πληρώσει ανά πάσα στιγμή, όπου θέλει. Παλιότερα, η διασκέδαση ήταν κάτι που μεταφραζόταν σε μετακίνηση, δράση με φυσική παρουσία σε ένα κτίριο ή μαζί με άλλους ανθρώπους και επιστροφή. Στη σημερινή εποχή, μπορεί κανείς να παίξει τα αγαπημένα του επιτραπέζια παιχνίδια όπως το σκάκι στο chess.com ή κλασικά παιχνίδια με τράπουλα όπως το blackjack στο PokerStars Casino, χωρίς καν να κουνηθεί από τον καναπέ του. 

Τα παραδείγματα είναι πολλά και, πλέον, σειρά παίρνει η υγεία. Μία φορά κι έναν καιρό, η επίσκεψη σε έναν γιατρό ή ένα νοσοκομείο ήταν απαραίτητη ακόμη και για θέματα ψυχικής υγείας. Σήμερα, μία εφαρμογή στο κινητό από τις εκατοντάδες χιλιάδες που είναι διαθέσιμες, μπορούν να μας βοηθήσουν να πάρουμε διάγνωση από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό, για δεκάδες νοσήματα και ασθένειες. Οι εποχές αλλάζουν, όπως αλλάζει και η ζωή μας με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Η βιομηχανία των εφαρμογών υγείας είναι σε πλήρη ανάπτυξη, κάτι που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια και διαρκώς μεγαλώνει. Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες πάνω από 300 χιλιάδες εφαρμογές σε επίσημα ή ανεπίσημα κανάλια, ενώ πάνω από 200 εφαρμογές κάθε μέρα προστίθενται στην αγορά. 

Συνήθως, χωρίζονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες εφαρμογών. Εκείνες που έχουν σχέση γενικά με την υγεία, μετρούν θερμίδες, προσέχουν τη διατροφή, ελέγχουν και ρυθμίζουν τον ύπνο και βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους και της ψυχικής υγείας. Εκείνες που βοηθούν τους γιατρούς να τσεκάρουν την υγεία των ασθενών τους με τηλεϊατρική βοήθεια και επιλογή φαρμάκων εξ’ αποστάσεως. Και εκείνες που δίνουν τη δυνατότητα σε μη ιατρικό προσωπικό να ελέγχει μόνο του την κατάστασή του σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η ψυχική υγεία, η εγκυμοσύνη κ.α. ή να θυμάται και να καταγράφει την φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να λαμβάνει.

Όλα αυτά βέβαια έχουν ακριβώς τον ίδιο στόχο, δηλαδή να προσέχουν την υγεία μας. Και τα οφέλη από αυτή την αγορά εφαρμογών είναι πολλά. Για παράδειγμα, το κόστος των χρόνιων παθήσεων σε διάφορες προηγμένες χώρες είναι τεράστιο, καθώς υπολογίζεται ότι τρεις στους πέντε κατοίκους έχουν ένα χρόνιο νόσημα και τέσσερις στους πέντε θα αποκτήσουν κάποιο στο μέλλον. Οι εφαρμογές που ελέγχουν την υγεία μας μπορούν να μας βοηθήσουν στην πρόληψη των νοσημάτων ή έστω να μειώσουν το κόστος της περίθαλψης στα εθνικά συστήματα υγείας, που δέχονται μεγάλες πιέσεις και πολλές φορές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των ασθενών.

Τη στιγμή που στον Καναδά το κόστος είναι περίπου 68 δις δολάρια ετησίως, υπολογίζεται ότι με τη βοήθεια των εφαρμογών και των smartwatches ή άλλων σχετικών εξαρτημάτων που τις συνοδεύουν, μπορεί να εξοικονομηθεί ένα ποσό της τάξεως των 7 δις δολαρίων. Μπορεί να μη φαίνεται μεγάλο, όμως πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνάει το 10%. Μάλιστα, η ανάλυση αυτή έγινε με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν για τον διαβήτη, το άσθμα και τις καρδιολογικές παθήσεις.

Σε βάθος χρόνου λοιπόν, μία καταγραφή δεδομένων για περισσότερες παθήσεις μπορεί να βοηθήσει όλες τις πλευρές: τους εν δυνάμει ασθενείς από το να αρρωστήσουν και να μην το έχουν αντιληφθεί και από τα κρατικά ιδρύματα ή τις ιδιωτικές εταιρείες υγείας ώστε να μειώσουν τα κόστη τους. Οι εφαρμογές είναι, επίσης, ταχύτατες καθώς συγκεντρώνουν άμεσα τα δεδομένα και δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για ανάλυση δεδομένων: ο ενδιαφερόμενος χρήστης τους μπορεί να καταλάβει άμεσα τι ακριβώς έχει μετρήσει.

Εξίσου άμεσα μπορεί να επισκεφθεί έναν γιατρό ή να επικοινωνήσει μαζί του αν διαπιστώσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Μία εφαρμογή υγείας μπορεί να προσφέρει δεδομένα ανά πάσα στιγμή, κάθε ημέρα και όλον τον χρόνο, με αποτέλεσμα ο έλεγχος από τον ασθενή να γίνεται άμεσα. Η προσωποποιημένη παροχή υγείας γίνεται με αυτόν τον τρόπο εύκολη και γρήγορη υπόθεση για όλους.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.