Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Απάντηση προέδρου Διεπαγγελματικής Πυρηνόκαρπων Χ. Γιαννακάκη στον βουλευτή Πέλλας Γ. ΚαρασμάνηΜε ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε το περιεχόμενο της ανοικτής επιστολής του βουλευτή της Π.Ε. Πέλλας κ. Γιώργου Καρασμάνη, όπου έκανε εκτενή αναφορά στην «Διεπαγγελματική» Οργάνωση Πυρηνοκάρπων επιρρίπτοντάς της ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο συμπύρηνο ροδάκινο, οι οποίες βέβαια δεν της αναλογούν.

Από το κείμενο της επιστολής καθίσταται προφανές ότι ο κ. Καρασμάνης αγνοεί σημαντικά στοιχεία όσον αφορά το θεσμικό και νομικό πλαίσιο λειτουργίας των «Διεπαγγελτικών» και θα είχε αποφύγει το ατόπημα της άστοχης και άδικης κριτικής, εάν έστω και μία φορά συμμετείχε ο ίδιος σε συναντήσεις της «Διεπαγγελματικής» -αν και κατ΄επανάληψη είχε προσκληθεί- ή εάν ζητούσε έστω και μία φορά ενημέρωση από την Διοίκησή της.

Επειδή κάνει αναφορά στον Εθνικό ιδρυτικό νόμο των «Διεπαγγελματικών» και στην Ενωσιακή Νομοθεσία και επειδή προσπαθεί να χρεώσει- ανεπιτυχώς - πολιτικές ευθύνες στην «Διεπαγγελματική» για την κρίση του συμπυρήνου ροδακίνου ΠΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΝΗΚΟΥΝ αναφέρουμε τα εξής :

1) Η «Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων– ροδάκινων και νεκταρινιών» είναι Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία εγγεγραμμένη στο ΓΕΜΗ και διαθέτει ΑΦΜ εδώ και δύο χρόνια περίπου. Άρα λειτουργεί νόμιμα σύμφωνα με τον Αστικό Νόμο .

2) Στην εν λόγω «Διεπαγγελματική» συμμετέχουν κατά 50 % οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και κατά 50% οι Βιομηχανίες και οι Εξαγωγικές Επιχειρήσεις ( Ε.Κ.Ε. και Σ.Ε.Β.Ε. ) και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα όργανα διοίκησης απαιτούν πλειοψηφία του 80 % των μελών των οργάνων Διοίκησης και σε ορισμένες περιπτώσεις του 100% . Άρα μονομερώς , οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις, δεν μπορούν να αποφασίσουν ούτε βέβαια και οι Βιομηχανίες .

Μάλιστα σε άλλες «Διεπαγγελματικές» οργανώσεις ορίζεται απόλυτη ομοφωνία ήτοι 100% , στην λήψη όλων των αποφάσεων.

3) Εδώ και δύο χρόνια έχει υποβάλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αίτημα αναγνώρισης σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ε.Ε. 1308/13 καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση 2745 / 30 28012 / ΦΕΚ Β αριθμός 4761 / 24 – 12 – 19. Αλλά δυστυχώς και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων που προβλέπουν απάντηση εντός τεσσάρων μηνών , δεν έχουμε ακόμη καμιά θετική ή αρνητική απάντηση για να προβούμε στις νόμιμες ενέργειες - παρά τις όποιες παρεμβάσεις μας .

4) Η μη αποδοχή ακόμη της αίτησής μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθιστά ανενεργές τις δυνατότητες να παρεμβαίνουμε στα πλαίσια που ορίζει η Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία των «Διεπαγγελματικών» , με αποτέλεσμα να λειτουργούμε νόμιμα μεν , αλλά ως μία απλή Αστική εταιρεία.

5) Να του θυμίσουμε επίσης τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1308 / 13 άρθρο 210 παράγραφος τέσσερα εδάφιο δ , σε συνάρτηση με το άρθρο 159 παράγραφος 3 δ εδάφιο ΙΙ, όπου ορίζεται ξεκάθαρα ότι οι «Διεπαγγελματικές» ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΠΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΙΜΩΝ .

6) Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Συνεταιριστικές Βιομηχανίες, μέλη της «Διεπαγγελματικής», στήριξαν και στηρίζουν την εξαγγελία της τιμής των 0,33 έως 0,35 € το κιλό.

7) Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) στην οποία μετέχουν επίσης ως μέλη, οι Συνεταιρισμοί της «Διεπαγγελματικής», πήρε ξεκάθαρη δημόσια θέση στο πρόβλημα που υπάρχει και θα κάνει πάλι την παρέμβασή της με συγκεκριμένες προτάσεις για να μην επαναληφθεί ξανά το φαινόμενο των αυθαιρεσιών που σήμερα ζούμε, όπως επίσης θα εισηγηθεί στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα ανοίξει τους επόμενους μήνες να γίνει ένταξη αρκετών στρεμμάτων και ποικιλιών συμπυρήνων ροδακίνων .

8) Επίσης να του θυμίσουμε ότι εμείς ως «Διεπαγγελματική» ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ τις οικονομικές μας επιδιώξεις στην ιδιωτική βιομηχανία. Και είναι παράλογο, αν όχι σκόπιμο, να μας επιρρίπτει ευθύνες όπως αναγράφει στο κείμενο της επιστολής του , « για την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση». Αλλά ακόμη και εάν την είχαμε και μία Επιχείρηση ή Συνεταιρισμός διαφωνούσε με τις αποφάσεις της «Διεπαγγελματικής», τότε πολύ απλά θα αποχωρούσε από την Αστική Εταιρεία και δεν θα είχε καμία δέσμευση .

9) Θα ήταν επίσης άδικο να μην αναφέρουμε ότι η «Διεπαγγελματική» οργάνωση ήταν αυτή που σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και βουλευτές, κατόρθωσε να συμβάλλει στην λύση σοβαρών προβλημάτων όπως την τροποποίηση του Κώδικα Μετανάστευσης και την είσοδο στην χώρα εργατικού δυναμικού κατά την υγειονομική κρίση του κορονοϊού , την μείωση των φορολογικού συντελεστή κατά 50% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ,στην χορήγηση διαφόρων αποζημιώσεων και στηρίξεων λόγω θεομηνιών και πολλών άλλων θεμάτων στα πλαίσια της Αστικής της λειτουργίας , που είναι άγνωστα στον αγροτικό κόσμο .

Κλείνοντας θα θέλαμε να του θυμίσουμε ότι είναι κυβερνητικός βουλευτής άρα έχει την δύναμη να συμβάλλει στο να δοθούν λύσεις και να μην αρκείται μόνο σε δελτία τύπου, ότι ουδέποτε συμμετείχε ο ίδιος σε συναντήσεις της «Διεπαγγελματικής» αν και προσκλήθηκε, ότι ουδέποτε ζήτησε ενημέρωση από την Διοίκησή της όπως έκαναν όλοι οι άλλοι βουλευτές ανεξαρτήτως πολιτικών κομμάτων και ότι ουδέποτε προθυμοποιήθηκε να την στηρίξει και να την βοηθήσει για να έχει τώρα το δικαίωμα να την κρίνει έστω και αδίκως . Και όπως κλείνει και ο ίδιος την επιστολή του « αλλά ποτέ δεν είναι αργά . Ακόμη και τώρα» .

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΟΠShare on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

7 comments:

 1. Ο κος Καρασμανης, οπως και οι ετεροι ομοιοι του (Σταμενιτης και Βασιλειαδης), αρκουνται σε λογια, δελτια τυπου και επιστολες για το θεαθηναι, αν και οι της παρενθεσης δεν αγγιζουν το θεμα, προφανως γιατι δεν τους αφορα, η στ @ρχιδι@ τους. Στα λογια ολοι καλοι ειμαστε, αλλα η μαγκια φαινεται στην πραξη. Και δυστυχως αυτοι δεν εχουν την μαγκια για να πιεσουν την κατασταση και μιλουν και πρατουν λες και ειναι αντιπολιτευση. Ντροπη τους και μαζι τους ντρεπομαι κι εγω που τους στηριξα και τους ψηφισα για να μας αντιπροσωπευσον τοσο λιγοι και μικροι ανθρωποι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ...καθίσταται προφανές ότι ο κ. Καρασμάνης αγνοεί σημαντικά στοιχεία όσον αφορά το θεσμικό και νομικό πλαίσιο λειτουργίας των «Διεπαγγελτικών» ..........
  Αυτά για κάποιον που διετέλεσε και Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ;
  Καταλάβαμε.......

  ....θα θέλαμε να του θυμίσουμε ότι είναι κυβερνητικός βουλευτής άρα έχει την δύναμη να συμβάλλει στο να δοθούν λύσεις και να μην αρκείται μόνο σε δελτία τύπου.....
  Ποιος σας είπε ότι έχει τη δύναμη;
  Αν την είχε, γιατί να μην το έκανε ώστε να αποκομίσει πολιτικά κέρδη;
  Αλήθεια έχει και τη διάθεση να το κάνει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και θα τους στηρίξεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. .KAPATZOBA KAΛO EINAI NA BAΛΛEIΣ TI EIΠE KAI O KAPAΣMANHΣ ΓIATI ΣAN ANAΓNΩΣTHΣ ΣOY ΔEN BΛEΠΩ NA EXEIΣ ANAPTHΣEI THN EΠIΣTOΛH TOY .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. https://www.karatzova.com/2022/08/blog-post_64.html Yπάρχει και λινκ στην απάντηση

   Διαγραφή
  2. ΣYΓNΩMH KAPATZOBA EXEIΣ ΔIKIO .ENNOOYΣA THN ΠPΩTH ΔHΛΩΣH TOY ME THN OΠOIA ZHTOYΣE NA ΣTAMATHΣEI EΠITEΛOYΣ H AIΣXOKEPΔIA KAI OI EKBIAΣMOI ΣE BAPOΣ TΩN POΔAKINOΠAPAΓΩΓΩN , THN OΠOIA ΔEN THN BPIΣKΩ KAI MΠEPΔEYTHKA.

   Διαγραφή
 5. MAKAPI ΦIΛE 5,40 KAI OI AΛΛOI NA BΓAZANE ANAKOINΩΣEIΣ KAI KATAΓΓEΛANE THN AΘΛIOTHTA AYTΩN ΠOY EKMETAΛΛEYONTAI TON KOΠO KAI TO MOXΘOY TΩN ΠAPAΓΩΓΩN. IΣΩΣ EIXE MΠEI ENA ΦPENO ΣTHN KΛEΨIA. ΔYΣTYXΩΣ MONO O KAPAΣMANHΣ TO EKANE. OI AΛΛOI ΔEN EIΔAN ΔEN AKOYΣAN.
  ENAΣ KOYKOΣ ΔEN ΦEPNEI THN ANOIΞH. ΣTO ΛAIMO TOYΣ NA MEINOYN TA KΛOΠIMAIA.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.