Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Αν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου από το σπίτι, να φοβάσαι»«Αν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου από το σπίτι, να φοβάσαι. Να φοβάσαι πολύ», ανέφερε σε ένα πρόσφατο βίντεο ο Richard Baldwin, οικονομολόγος στο Graduate Institute στη Γενεύη . «Κάποιος στην Ινδία… ή οπουδήποτε αλλού είναι πρόθυμος να το κάνει για πολύ λιγότερο».
Επιταχύνοντας σημαντικά την υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασίας, η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε εν τέλει την απειλή της  «ανατροφοδότησης» που θα μπορούσε να είναι η πιο ανατρεπτική δύναμη που θα πλήξει την αγορά εργασίας από την «αποκάλυψη» του 2000, γνωστή στους οικονομολόγους ως το σοκ της Κίνας, αναφέρει σε δημοσίευμά της  η Washington Post.
Η άνοδος της Κίνας ως παγκόσμιο «εργοστάσιο» έδωσε δουλεια εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αλλά κατέστρεψε τοπικές μεταποιητικές οικονομίες  στο Oval Office.
Οι εταιρείες ήδη στρέφονται όλο και περισσότερο κάνουν εξωτερικές αναθέσεις. Σε σχέση με το μέγεθος του εργατικού δυναμικού, ο αριθμός των πληρωμών σε εργολάβους στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτοξεύτηκε κατά 56% από το 2019 έως τις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται αποκλειστικά στην The Post από την εταιρεία μισθοδοσίας και παροχών Gusto.
Μέχρι τον Ιούνιο, οι περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις στην πλατφόρμα του Gusto είχαν κατά μέσο όρο σχεδόν δύο πληρωμές εργολάβων για κάθε εργαζόμενο που είχαν στη μισθοδοσία. Σε ορισμένους κλάδους, είναι ακόμη υψηλότερο.
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι αναζητούν τώρα την ευελιξία της εξωτερικής ανάθεσης προσωπικού έναντι της πρόσληψης», είπε ο Μπράιαν Ζιελίνσκι που συνίδρυσε και διευθύνει την εταιρεία ShapeConnect, η οποία  συνδέει επιχειρήσεις με «εργολάβους»  που μπορούν να βοηθήσουν σε εξωτερικές αναθέσεις  ή στην αυτοματοποίηση συγκεκριμένων θέσεων εργασίας.
Πρόσθεσε ότι οι πελάτες του είναι απρόθυμοι να δεσμευτούν με πλήρεις προσλήψεις δεδομένου του κλονισμού της οικονομίας και των δύο και πλέον ετών έντονης αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας.
Ειπε πάντως ότι οι περισσότεροι πελάτες του προτιμούν εργολάβους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά που μοιράζονται παρόμοιες ζώνες ώρας, γλώσσα και κουλτούρα. 
Ωστόσο άλλοι οικονομολόγοι  λένε ότι αυτά τα εμπόδια έχουν ήδη καταρρεύσει καθώς η τεχνολογία καθιστά ολοένα και πιο εύκολο το να ξεπεραστούν οι ζώνες ώρας και τα γλωσσικά εμπόδια.
«Οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να προσλάβουν ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Και θα το κάνουν», δήλωσε ο Mark Zandi, podcaster και επικεφαλής οικονομολόγος στο Moody's Analytics . «Αυτό θα γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται και οι εταιρείες που δημιουργούνται βελτιστοποιούνται γύρω από την κουλτολυρα της απομακρυσμένης εργασίας»
«Βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις να λένε «Θα απαλλαγούμε από ένα γραφείο όταν τελειώσει η μίσθωση. Δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε σε αυτό».

naftemporiki.grShare on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.