Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Ρομποτικός Βραχίονας Mako στην υπηρεσία της αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος*του Δρ. Λάζαρου Μάντση, Χειρουργού Ορθοπαιδικού

Η βαριά οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος μπορεί να κάνει τις καθημερινές δραστηριότητες ενός ασθενούς ιδιαίτερα επώδυνες και ενοχλητικές και μόλις διαπιστωθεί ότι όλες οι συντηρητικές θεραπείες δεν αποδίδουν, η χειρουργική επέμβαση καθίσταται η καλύτερη επιλογή για την ανακούφιση του πόνου, τη βελτίωση της κινητικότητας και την καλή ποιότητα ζωής.
Η ολική αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου γίνεται σημαντικά πιο ακριβής και πιο αποτελεσματική με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Ρομποτικά Υποβοηθούμενη Χειρουργική με Ρομποτικό Βραχίονα Mako: Τι ακριβώς είναι; 
Η υποβοηθούμενη χειρουργική με ρομποτικό βραχίονα Mako είναι μια νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε για χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης γόνατος και ισχίου. Επιτρέπει στον ορθοπαιδικό χειρουργό να προγραμματίσει εκ των προτέρων όλα τα στάδια της χειρουργικής επέμβασης χρησιμοποιώντας το λογισμικό της Mako και στη συνέχεια να εκτελέσει την επέμβαση, καθοδηγώντας το ρομποτικό χέρι, για να προετοιμάσει την πάσχουσα άρθρωση και να εμφυτεύσει την νέα άρθρωση. Η τοποθέτηση της νέας άρθρωσης πραγματοποιείται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια, πράγμα που την καθιστά ανώδυνη και το αποτέλεσμα βέλτιστα λειτουργικό.

Τι Περιλαμβάνει η Διαδικασία;
Ο χειρουργός, αρχικά με το λογισμικό της Mako SmartRobotics™ και της αξονικής τομογραφίας που προηγείται, θα φτιάξει ένα τρισδιάστατο εικονικό μοντέλο της πάσχουσας άρθρωσης στην οθόνη του υπολογιστή. Στη συνέχεια, με βάση αυτό θα επιλέξει το κατάλληλο εμφύτευμα και θα σχεδιάσει με ακρίβεια τις απαραίτητες οστεοτομίες. Αφού ο χειρουργός καθορίσει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις, εκτελεί τις οστεοτομίες με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα Mako με ακρίβεια ενός χιλιοστού και πολύ μεγάλη ασφάλεια.
Το ρομποτικό όργανο διαθέτει μάτια παρακολούθησης όλων των κινήσεων, αλλά και της θέσης των κοπτικών εργαλείων σε κάθε στάδιο της επέμβασης. Ο χειρουργός καθοδηγεί το ρομποτικό χέρι Mako εντός της προκαθορισμένης περιοχής και η τεχνολογία AccuStop™ της Mako βοηθά τον χειρουργό να παραμείνει εντός των προγραμματισμένων ορίων που καθορίστηκαν, όταν δημιουργήθηκε το εξατομικευμένο προεγχειρητικό σχέδιο. Καθοδηγώντας τον γιατρό κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η τεχνολογία AccuStop™ της Mako βοηθά στο να κόβεται λιγότερο οστό, κόβοντας ακριβώς ό,τι έχει προγραμματιστεί, ώστε να συμβάλει στην προστασία των υγιών οστών και στην αποφυγή τραυματισμού των μαλακών ιστών. Έτσι, το εμφύτευμα τοποθετείται στην ιδανική θέση και η νέα άρθρωση είναι σωστά ισορροπημένη σε σχέση με τους γύρω από την άρθρωση συνδέσμους.
Ο χειρουργός μπορεί κάθε στιγμή ελέγξει την ακρίβεια των οστεοτομιών και να κάνει προσαρμογές σε κάθε στάδιο της επέμβασης, αν και όταν χρειαστεί.
Οφέλη της Χειρουργικής με Ρομποτικό Βραχίονα Mako
Η χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας Mako παρέχει τα ακόλουθα οφέλη:
1. Βοηθά στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου χειρουργικού σχεδίου πριν από την επέμβαση
2. Βοηθά στη διασφάλιση της σωστής προετοιμασίας των οστών
3. Επιτρέπει την ακριβή τοποθέτηση του εμφυτεύματος σε σχέση με την τάση των συνδέσμων
4. Βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών και μαλακών ιστών
5. Δίνει στον χειρουργό δεδομένα πραγματικού χρόνου σε κάθε στάδιο της επέμβασης
6. Παρέχει στον χειρουργό τον απόλυτο έλεγχο
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με προσπελάσεις ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS), επιτρέπουν την ελάττωση του χρόνου νοσηλείας (1 έως 2 ημέρες), την ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς, την ταχύτερη αποκατάσταση, αλλά το σημαντικότερο όφελος είναι ότι αυξάνουν τις πιθανότητες επίτευξης μιας νέας λειτουργικής άρθρωσης χωρίς πόνο και με μακροβιότερη επιβίωση.
Τονίζεται εδώ η ρομποτική τεχνολογία Mako χρησιμοποιείται για μερικές ή ολικές αρθροπλαστικές, τόσο του γόνατος όσο και του ισχίου.

Απαραίτητες Αποσαφηνίσεις σε Συχνές Παρανοήσεις
Όταν ακούμε τον όρο "ρομποτική αρθροπλαστική", είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αναφερόμαστε σε τεχνολογία υποβοηθούμενη με ρομποτικό βραχίονα και όχι εκτελούμενη από αυτόν. Το Mako Robotic-Arm δεν εκτελεί πραγματικά τη χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση συνεχίζει να εκτελείται από ορθοπαιδικό χειρουργό, ο οποίος χρησιμοποιεί:
· Το λογισμικό Mako / Stryker για να προγραμματίσει με ακρίβεια χιλιοστού και μοίρας εκ των προτέρων την επέμβαση σας
· Τον ρομποτικό βραχίονα για να εκτελέσει με την ίδια ακρίβεια και ασφάλεια τη χειρουργική επέμβαση
Η Mako SmartRobotics™ δεν πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις, δεν παίρνει αποφάσεις από μόνη της και δεν μετακινείται χωρίς να την καθοδηγήσει ο χειρουργός. Ο χειρουργός θα δώσει τα δεδομένα που χρειάζεται ο υπολογιστής, αλλά ο ίδιος θα πρέπει και να αξιολογήσει σωστά και τα στοιχεία που επεξεργάζεται το λογισμικό.
Η ρομποτικά υποβοηθούμενη ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου με το λογισμικό, αλλά και τον ρομποτικό βραχίονα Mako SmartRobotics™, είναι πλέον διαθέσιμη και στον όμιλο Euromedica στην Κλινική Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης.

INFO! 
Δρ. Λάζαρος Μάντσης
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Διδάκτορας (Dr. MED) της Ορθοπαιδικής του LMU Πανεπιστημίου του Μονάχου Συνεργάτης της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης
Πιστοποιημένος χρήστης της τεχνολογίας ρομποτικής υποβοήθησης Mako SmartRobotics™Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment