Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Διήγημα μαθήτριας του 3ου ΓΕΛ Γιαννιτσών στο έγκριτο λογοτεχνικό περιοδικό Fractal



Έγκριτο λογοτεχνικό περιοδικό (Fractal) δημοσίευσε διήγημα της Βασιλικής Συσούρκα, μαθήτριας της Β' Λυκείου, στο 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών!
Το κείμενό της έστειλε στο περιοδικό ο βραβευμένος συντοπίτης μας συγγραφέας και καθηγητής της Παναγιώτης Χ. Χατζημωυσιάδης με το εξής σημείωμα:
«Είναι ωραίο να βλέπεις τη νέα γενιά να ανοίγει τα φτερά της, να κάνει δυο τρεις γύρους πάνω απ’ την αυλή του σχολείου κι ύστερα κατερχόμενη να σου δείχνει τα γαμψά της νύχια, ενόσω εσύ κάνεις την καθηγητική σου εφημερία μια Τρίτη νωρίς το μεσημέρι σκεπτόμενος: να μου την προσέξετε την Βασιλικούλα, θα ‘ρθει κάποτε καιρός να δοκιμάζει τα γαμψά της νύχια στους φαλακρούς μας κροτάφους. Δικαίως».

Διήγημα: “Ειλικρινής απολογισμός ενός απογεύματος”
Της Βασιλικής Συσούρκα 
 
Κι ένα βράδυ ενώ κοίταζα
Τα τοξωτά μπαλκόνια
Του μαιευτηρίου «Έλενα»
Μια εύσωμη κυρία κατεβαίνει τον δρόμο μιλώντας δυνατά στο κινητό της. Ένας οδηγός παραβιάζει το STOP. Πιτσιρίκια τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα δεξιά κι αριστερά σε μια ασυναίσθητη προσπάθεια απομίμησης των ενήλικων ρυθμών ζωής. Και κάπου εκεί εγώ καθισμένη σ’ ένα παγκάκι μ’ εσένα να φλυαρείς ασταμάτητα στο πλάι μου για όλα τα κατά τη γνώμη σου σημαντικά ζητήματα της αδιάφορης ρουτίνας μας, βρήκα την ώρα να κάνω το δικό μου απολογισμό:
Άκουσα ήχο πιάνου
Έχω ξυπνήσει στις 6:30 το πρωί, έχω πιει έναν απαίσιο καφέ τρώγοντας ξερό κουλούρι, πέρασα ένα εξαντλητικό οκτάωρο εργασίας και έφαγα απαίσιες πατάτες. Χαράμισα μία ώρα διαβάζοντας ένα βιβλίο, από αυτά που τα μισείς για τον χρόνο που σπατάλησες.
Κάποιος από τους Ρουμάνους
Έπαιζε από συνήθεια το ίδιο κομμάτι
Και μεταμόρφωνε τους δήμιους της Αμερικάνικης Πρεσβείας
Τους μεταμόρφωνε πάλι
Σε χάδι
Πόσο αντιαισθητικός απολογισμός, θεέ μου! Μόνο στα βιβλία και στις ταινίες καταφέρνει να δείχνει αξιόλογος. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις μάς υπενθυμίζει πόσο άδειο είναι το εσωτερικό μας.
Πόσο μ’ αρέσει ν’ ακούω τους ανθρώπους
Ν’ ανεβαίνουν με τ’ ασανσέρ
Και να μιλάνε ρουμάνικα
Ο κόσμος εξακολουθεί να περνάει από μπροστά μας χωρίς να μας αντιλαμβάνεται και χωρίς να τον αντιλαμβανόμαστε ούτε στο ελάχιστο.
Ένα  μεσημέρι, σκυφτή κι ανώνυμη
Μέσα στους σκοτεινούς διαδρόμους μιας πολυκατοικίας
Είναι ένα ατέρμονο κουβάρι ενός ατέρμονου απογεύματος εν μέσω ατέρμονων συλλογισμών.
Τους άκουσα να μιλάνε ρουμάνικα
Καθώς ανέβαιναν με το ασανσέρ
Και κάπου εκεί μια φωνή, η δική σου φωνή με επαναφέρει στην πραγματικότητα:
-Μπορείς να μου πεις τι σκατά σκέφτεσαι και δεν απαντάς σ’ αυτό που σε ρωτάω;
-Ότι είσαι μαλάκας, απαντάω και ψάχνω τα τσιγάρα μου.
Να μιλάνε ρουμάνικα
-Τι είπες;
-Τίποτα, λέω ρουφώντας τον καπνό και απομακρύνομαι για να γίνω ένα με το ανθρώπινο κουβάρι που μόλις μας προσπέρασε. Το δικό μου κουβάρι.
Και τότε τραγούδησα
Πόσο μ’ αρέσει ν’ ακούω τους ανθρώπους
Ν’ ανεβαίνουν με τ’ ασανσέρ
Και να μιλάνε ρουμάνικα

Πραγματικά, το μέλλον της Βασιλικής προμηνύεται λαμπρό. Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια...


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Κύριοι κουλτουριάρηδες της λογοτεχνίας νομίζω ότι το βρισίδι δεν κολλάει σε αυτή. Ένα διήγημα ή ένα ποίημα πρέπει να έχει μέσα του σοβαρότητα, λέξεις που να ανεβάζουν το πνεύμα αυτού που το διαβάζει, εικόνες όμορφες και όχι που σε αηδιάζουν. Ό,τι σκεφτόμαστε στραβό ή ανάποδο δεν το γράφουμε Καλή η προσπάθεια της μαθήτριας αλλά κύριε καθηγητά έπρεπε να της πείτε να γράφει ταπεινά. Εσείς μέσα στην τάξη χρησιμοποιείτε τέτοιες λέξεις; Αν ναι λυπάμαι αλλά δε διδάσκετε σωστά. Και αν τέτοια είναι η εκπαίδευσή μας σήμερα καλύτερα να μην την έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μια βασική σκέψη πολλών γονιών είναι γιατί δεν μαθαίνουν τα παιδιά μας όλες τις θρησκείες του κόσμου, ή έστω στοιχεία απο τις σημαντικότερες θρησκείες του κόσμου.Γνωρίζοντας τις θρησκείες όλου του πλανήτη θα μπορούν ώριμα και δίκαια να αποφασίσουν τι θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.