Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ειδικό πρόγραμμα στεγαστικών δανείων για νέους – Τι προβλέπει και ποιους αφορά



Ένα κρίσιμο πρόβλημα της εποχής, τη στέγαση των νέων, επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση, δρομολογώντας ένα πρόγραμμα 1,8 δισ. ευρώ, που θα απευθύνεται σε περισσότερους από 100.000 ωφελούμενους, ώστε να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Συγκεκριμένα, εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από πολίτες έως 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια. Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Το εν λόγω ποσό είναι πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που καλείται να πληρώσει ένας νέος κάθε μήνα.

Το στεγαστικό πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί άμεσα και οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που απαιτούν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Τα υπόλοιπα μέτρα

Παράλληλα, για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργείται ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση έως 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.

Εξάλλου, θεσμοθετείται για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια η «κοινωνική αντιπαροχή». Το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά στοιχεία του σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με δικά τους έξοδα θα κτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

Από τον Δεκέμβριο ξεκινά και το πρόγραμμα «Εστία 2». Σύμφωνα με αυτό, το Δημόσιο θα μισθώσει σε πρώτη φάση 1.000 ιδιωτικά ακίνητα. Για να τα διαθέσει στη συνέχεια με διαδικασίες- εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Τέλος, ξεκινά η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.