Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σύμφωνο Αδελφοποίησης Δήμου Κιλκίς με Δήμους της βόρειας Ιταλίας (φωτο)



Με την υπογραφή Συμφώνου Αδελφοποίησης Πόλεων συνομολόγησαν την προσήλωσή τους σε θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενότητας οι Δήμοι Κιλκίς, Benna, Borriana, Cerrione, Massazza, Sandigliano Verrone της βόρειας Ιταλίας και δεσμεύθηκαν να προάγουν τη συνεργασία τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με γνώμονα την ευημερία των περιοχών τους πάνω στις βάσεις του δημοκρατικού διαλόγου, της αλληλεγγύης και της ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών.    
Η επίσημη τελετή της Αδελφοποίησης έλαβε χώρα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, παρουσία του Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη, των Δημάρχων Benna Cristina Sitzia, Verrone Cinzia Bossi, Cerrione Anna Maria Zerbola, Massazza Enrico Cazana,των εκπροσώπων των Δήμων Borriana Bertaccini Pancrazio και Sandigliano Roberto Carenzo και με τη συμμετοχή αιρετών του Δήμου Κιλκίς ,εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών και εθελοντών της πολυπληθούς ιταλικής αποστολής. 
Τον δίαυλο επικοινωνίας για την γνωριμία των επτά Δήμων και την ανάπτυξη και διάχυση ωφέλιμων συνεργειών αλληλεπίδρασης στις περιοχές της διοικητικής τους ευθύνης άνοιξε το ευρωπαϊκό έργο ‘’YOUnion in Diversity’’, πλήρως εναρμονισμένο με τη φιλοσοφία του προγράμματος ‘’Europe for Citizens’’, με επικεφαλής εταίρο τον Δήμο Κιλκίς.
Χαιρετίζοντας την τελετή αδελφοποίησης ο Δήμαρχος Κιλκίς εκτίμησε ότι το εν λόγω ευρωπαϊκό έργο συνιστά ουσιαστικό πρόκριμα για την γένεση μιας ειλικρινούς φιλίας και μιας σταθερής και έντιμης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κιλκίς και των έξι Δήμων της Ιταλίας με πνεύμα πραγματικής αδελφοσύνης, ενώ οι Δήμαρχοι της γείτονος χώρας συνηγόρησαν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας με το Δήμο Κιλκίς εκφράζοντας συγχρόνως  ένθερμες ευχαριστίες για τη φιλόξενη υποδοχή που τους επιφύλαξε κατά την τριήμερη παραμονή της αντιπροσωπείας τους ο οικοδεσπότης Δήμος. Απηύθυναν δε πρόσκληση στον Δήμαρχο Κιλκίς να ανταποδώσει πολύ σύντομα την επίσκεψη στους Δήμους τους. 
Πενηνταμελής αποστολή των Δήμων  Benna, Verrone, Cerrione, Massazza, Borriana  και Sandigliano πραγματοποίησε επίσκεψη στην πόλη του Κιλκίς από την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, μετά από πρόσκληση του Δήμου Κιλκίς, για την υλοποίηση του έργου  ‘’YOUnion in Diversity’’, με κύριες κατευθύνσεις την μεταφορά εμπειριών αλληλεγγύης και εθελοντισμού των επτά Δήμων κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης.
Το προφίλ των έξι ιταλικών Δήμων 
Στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας, το βράδυ της Παρασκευής, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς οι Δήμαρχοι και εκπρόσωποί τους έκαναν συνοπτική παρουσίαση στους Δήμους αναφοράς της ιταλικής περιοχής Biela που βρίσκεται στους πρόποδες των Άλπεων, βόρεια της Ιταλίας. Η επικράτεια των έξι Δήμων καλύπτει έκταση 73τ.χ. με συνολικό πληθυσμό 9.000 κατοίκων και χαρακτηρίζεται από τις φυσικές  ομορφιές και  πλούσιες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές παραδόσεις. Οι μεσαιωνικές επιρροές είναι εμφανείς στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και των έξι Δήμων. 
Στο Δήμο Benna (πληθυσμός 1.150 κάτοικοι) συγκεντρώνονται μεγάλες επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας, χάλυβα και μεταφορών. Στο εμπόριο, στη μεταποίηση και στη βιομηχανία στηρίζεται η οικονομία του Δήμου Verrone (1.230 κάτοικοι) όπου βρίσκεται μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία στην οποία απασχολούνται 600 άτομα. Στον Δήμο Borriana (900 κάτοικοι) όπως και στον Δήμο  Cerrione (2.811 κάτοικοι) είναι ανεπτυγμένος και ο πρωτογενής τομέας με παραδοσιακές καλλιέργειες, με καλλιέργειες δημητριακών και φρούτων και με κτηνοτροφική δραστηριότητα. Ο Δήμος Massazza (530 κάτοικοι) έχει βιομηχανική και αγροτική παραγωγή – η περιοχή είναι φημισμένη για την καλλιέργεια και εξαγωγή ρυζιού – και το φυσικό του περιβάλλον προσφέρεται για αθλήματα όπως η ποδηλασία και η ιππασία. Τέλος, ο Δήμος Sandigliano (2.600 κάτοικοι) διαθέτει υποδομές βιομηχανίας και εμπορίου και δίνει έμφαση στην ανάπτυξη δομών μουσικής, τέχνης και  χειρωνακτικών εργαστηρίων εστιάζοντας κυρίως σε ανθρώπους με προβλήματα αναπηρίας. 
Πολιτικές αλληλεγγύης 
Η δεύτερη ημέρα του προγράμματος επίσκεψης ήταν αφιερωμένη στην αλληλεγγύη. 
Στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Κιλκίς και οι Δήμαρχοι των έξι Δήμων της Ιταλίας επικεντρώθηκαν στο σύνολο των υποστηρικτικών ενεργειών που πραγματοποίησαν για την προστασία του πληθυσμού στο πρώτο κύμα της πανδημικής κρίσης και αντάλλαξαν εμπειρίες για τον τρόπο διαχείρισής της. 
Ο Δήμαρχος Κιλκίς έκανε αναφορά στο σχέδιο του Δήμου για την πανδημία με ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και τις βασικές τους εξυπηρετήσεις από το πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’, την επισιτιστική βοήθεια σε ευάλωτα νοικοκυριά σε συνεργασία με το ίδρυμα ‘’Σταύρος Νιάρχος’’, την οικονομική στήριξη του Γενικού Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Κιλκίς και Δροσάτου σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, την προμήθεια 701 tablets σε σχολεία για την διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και τη διενέργεια δωρεάν rapid tests σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ σε όλο το Δήμο.  
Η Δήμαρχος Benna αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία ‘’Ένα τηλέφωνο που μοιάζει με αγκαλιά’’ με την ανάπτυξη τηλεφωνικής γραμμής που απευθυνόταν σε μοναχικούς ανθρώπους με την υποστήριξη εθελοντών. Η πρωτοβουλία αυτή υιοθετήθηκε και από το Δήμο της Borriana. Ο Δήμος Borriana πραγματοποίησε έρανο αλληλεγγύης και διέθεσε τρόφιμα σε πολίτες ενώ παράλληλα ανέπτυξε δίκτυο αλληλεγγύης με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού της Biela και τοπικών φορέων.  
Ο Δήμαρχος Massazza δημιούργησε υπηρεσία παράδοσης ρούχων και λευκών ειδών που διατέθηκαν σε Νοσοκομείο για τους νοσηλευόμενους με Covid -19 ενώ φρόντισε προσωπικά για την αποκομιδή απορριμμάτων πολιτών που λόγω καραντίνας δεν τους επιτρεπόταν να βγουν από τα σπίτια τους.
Ο Δήμος Cerrione έθεσε σε ισχύ την κοινωνική εργασία με τη συμμετοχή εφήβων κοριτσιών, της Λουκρητίας, της Ιρένε και της Βαλεντίνα που βοήθησαν μικρά παιδιά στις σχολικές τους εργασίες  καλλιεργώντας τη δημιουργικότητά τους. 
Ο Δήμος Snadigliano έδωσε έμφαση σε πρόγραμμα θερινής κατασκήνωσης με σκοπό να ανακουφίσει τι ανάγκες των εργαζόμενων γονέων να βρουν ασφαλείς μορφές επιμέλειας και ψυχαγωγίας των παιδιών τους και να ενθαρρύνουν την κοινωνικοποίηση και τις αθλητικές δραστηριότητές τους που είχαν διακοπεί εξαιτίας του κορονοϊού. 
Ο Δήμος Verrone κινητοποιείται για την ανακατασκευή της κτηριακής υποδομής του Συλλόγου ‘’Όλα τα χρώματα του Κόσμου’’ για γονείς ατόμων με αναπηρία, που καταστράφηκε στην πόλη Norcia από πρόσφατο σεισμό.  
Τέλος η κυρία Τατιάνα Ηλιάδου εξωτερική συνεργάτιδα ευρωπαϊκών προγραμμάτων της  Επιμορφωτικής Κιλκίς μίλησε για το χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (European Corp Solidarity) το οποίο απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18 – 30 ετών, που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό και να υλοποιήσουν δικά τους σχέδια αλληλεγγύης, που θα ωφελήσουν Κοινότητες σε όλη την Ευρώπη.   
Η αντιπροσωπεία των Δήμων της Ιταλίας κατά την παραμονή της στο Δήμο Κιλκίς επισκέφθηκε το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το 2ο ΕΠΑΛ ,όπου ενημερώθηκε από τους Διευθυντές κ.κ. Γιώργο Καραμούκη και Ελένη Τεχλικίδου αντίστοιχα για το εκπαιδευτικό τους έργο καθώς και το Πνευματικό Κέντρο ‘’Στενήμαχος’’ του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου. Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού πατήρ Επιφάνιος ενημέρωσε τους επισκέπτες για τα συσσίτια του Ναού που καθημερινά μαγειρεύουν και παρασκευάζουν εθελόντριες ενορίτισσες και διατίθενται σε άπορες οικογένειες.
Η ιταλική αποστολή ξεναγήθηκε επίσης στο Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης, στο Σπήλαιο Κιλκίς και στην έκθεση Παλαιοντολογίας, στην έκθεση κεραμικής και χειροποίητων καλλιτεχνικών δημιουργιών της ‘’Ίριδας’’.  Επισκέφθηκε, ακόμη, την Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου του Σπανού, τον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο όπου παρακολούθησε τον αγώνα μπάσκετ Ελλάδας – Ιταλίας και το Θέατρο Λόφου Αγίου Γεωργίου για τη συναυλία του Δημήτρη Μπάση – Ασπασίας Στρατηγού για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. 












    



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.